SAĞLIKLI YAŞAMAK İÇİN ÇIPLAK AYAKLA TOPRAĞA BASIN
Dikkat: Yazının sonunda ek var!
***
Atalarımız toprağa yalınayak basar veya hayvan derisinden yapılan ayakkabılar giyerlerdi, toprakta veya hayvan derisi üzerinde uyurlardı.
Bu sayede de vücudun her bölgesi yeryüzünün elektrik potansiyeli ile dengelenir ve böylece de bütün organ, doku ve hücrelerin elektriksel ortamı stabilize olur.
Oysa “modern hayat insanı yeryüzünden neredeyse tamamen ayırmıştır”.
Son senelerde giderek artan kronik, bağışıklık sistemi ve enflamatuar hastalıkların çevreden kaynaklandığı düşünülüyor ama insanların toprakla temaslarının kesilmiş olması hiç dikkate alınmıyor.
Kendinizi topraklayın
Topraklama, çıplak ayaklarla toprağa, çayıra, kuma veya hatta ıslak betona basmaktır.
Toprak dışında çayır, kum, ıslak beton ve fayans da elektron geçişine müsaade eder ama asfalt, tahta, kauçuk, plastik, vinil gibi yüzeylerde bu mümkün değildir.
Sentetik kauçuk tabanlı ayakkabılar elektron transferine izin vermez; deri tabanlı ayakkabılar bu geçişi sağladığı için yalınayak gezmek de şart değildir.
Araştırmalara göre, serbest elektronların topraktan kana geçebilmeleri için 80 dakikaya ihtiyaç vardır.
Topraklama sayesinde, yeryüzünde bulunan “serbest elektronlar” vücudumuza girer.
Topraklama bilinen “en kuvvetli antioksidandır”
Yeryüzü ile doğrudan temas ile emilen elektronlar serbest radikallerini (reaktif oksijen türleri=ROS) nötralize eder yani etkisizleştirir.
Bu, birçok hastalığın altında yatan temel mekanizma olan akut ve kronik enflamasyonun azalması demektir.
Sigara, hava kirliliği, ensektisit, pestisit trans yağlar, radyasyon ve diğerlerine maruz kalma sonucu oluşan serbest radikaller vücuttaki elektronları sürekli olarak azaltırlar.
Dünyamızın yüzeyi, çöller gibi çok kuru alanlar dışında elektriksel olarak iletkendir ve küresel atmosferik elektriksel çevrimden dolayı da elektron desteği sürekli olarak devam eder.
Yeryüzü sonsuz miktarda ve sürekli yenilen bir elektron kaynağı olarak görülebilir.
Topraklamanın faydaları
Topraklamanın insanın kendini iyi hissetmesi, stresini azaltması, ağrılarına iyi gelmesi dışında sayısız faydası vardır.
BİR: Yeryüzünün negatif potansiyeli, bütün vücut sistemlerinin normal fonksiyonlarını yapabilmeleri için stabil iç biyo-elektrik çevre yaratır.
Dahası, yeryüzünün potansiyelindeki yoğun dalgalanmalar kortizol salgısı gibi vücudun günlük biyolojik ritimlerini düzenleyen biyolojik saatlerin ayarlanması için de önemli olabilir.
İKİ: Çıplak ayaklarla toprağa basma ile vücudumuza negatif iyonlar girer ve bunlar “enflamasyonu etkili bir şekilde baskılar”.
Serbest radikaller ve pozitif yükler ne kadar fazla ise ve kanın akışkanlığı ne kadar azsa enflamasyon da o kadar şiddetli olur.
Topraklama sayesinde hem kanın incelmesi hem elektron transferi ile enflamasyon baskılanır.
Kanserden damar sertliğine romatizmadan astıma kadar pek çok hastalığın sebebi “enflamasyondur”.
Bu hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde de esas olan antioksidanlardır.
ÜÇ: Topraklama, kırmızı kan hücrelerinin zeta potansiyelini, yani kanın viskozitesini anlamlı derecede azaltır, kan “incelir”.
Zeta potansiyel, katı ve sıvıların elektriksel potansiyelidir ve “elektro-kinetik potansiyel” olarak da bilinir.
Topraklama ile kırmızı kan hücrelerinin akış hızı ortalama olarak yüzde 280 artar.
Bu sayede dokulara daha fazla oksijen taşınabilir ve kalp krizi ve felçlerden kanserlere Alzheimer’ den multipl skleroza kadar pek çok hastalığın temelinde yatan enflamasyonun daha da azalmasına katkıda bulunur.
Coumadin gibi kanı sulandıran ilaç alanların topraklamadan kaçınmaları uygun olur.
DÖRT: Hayvanlarda yapılan deneyler, topraklanmamış farelerin kan şekerlerinin aynı beslenme programı uygulanan topraklama yapılan farelere oranla daha yüksek olduğunu gösteriyor.
Günümüzde özellikle çocuklarda tip 2 diyabetin artmasında topraklama eksikliğinin de rolü olabilir.
BEŞ: Elektrondan zengin toprağa temas etmekle sempatik ve parasempatik sinir sistemlerinin dengesi de düzelir.
ALTI: Vücutta zeta potansiyeli azaltan her durum da hastalıklara davetiye çıkarır.
Mesela, doğum kontrol haplarının kadınlarda kalp krizine yol açmasının mekanizmalarından biri de sentetik östrojen ve progesteronun kan viskozitesini artırması yani zeta potansiyelin azalmasıdır.
YEDİ: Birçok enzimin yapısı ve fonksiyonları yerel çevresel şartlara duyarlıdır ve her enzimin de azami etkili olduğu ideal bir pH seviyesi vardır.
Elektriksel çevredeki bir değişiklik biyolojik sıvıların pH’ sını ve moleküllerdeki şarj dağılımını değiştirebilir ve böylece de bunların etkinlikleri değişir.
Gelelim neticeye
Günümüzde hızla artan birçok hastalığın çevreden kaynaklandığı konusunda güçlü deliller var ama çevrenin aynı zamanda bu hastalıkların önlenmesinde de rolü olduğu yeni yeni anlaşılıyor.
İnsanların temaslarının giderek azaldığı yeryüzü, bağışıklık sisteminin ve dolaşımın uygun şekilde çalışması, bio-ritimlerin ve diğer fizyolojik süreçlerin senkronizasyonu için temel olan elektron ve elektriksel alanların tabii bir kaynağıdır ve en etkili, en ucuz ve kolay antioksidan almayı sağlar.
Sağlıklı yaşamak, hastalıklardan korunmak için doktora gitmeye, taramalara girmeye, “çekap” yaptırmaya, ilaç içmeye, aşılanmaya gerek yok.
Sağlıklı gıdalarla doğru beslenelim, yürüyelim, sigara-alkol içmeyelim, gece uykumuz düzenli olsun ve “çıplak ayakla toprağa basalım”.
Âşık Veysel’ in “Benim sadık yârim kara topraktır” sözünü unutmayalım.
KAYNAKLAR
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3265077/?tool=pubmed
***
EK 1 (27.5.2023): Walking barefoot, also known as “earthing,” has gone from being a kooky and playful trend, to a scientifically-researched practice with a number of remarkable health advantages, such as increasing antioxidants, reducing inflammation, and improving sleep. Here, we break down the science-backed benefits.
First, what is earthing?
“Earthing” means walking barefoot on soil, grass, or sand (i.e. any natural surface). So, in order to reap the aforementioned benefits, you might have to get off the sidewalk.
Early studies are showing that the health benefits come from the relationship between our bodies and the electrons in the earth1. The planet has its own natural charge, and we seem to do better when we’re in direct contact with it.
The benefits of walking barefoot.
A review published in the Journal of Environmental and Public Health looked at a number of studies that highlight how drawing electrons from the earth improves health. In one, chronic pain patients using grounded carbon fiber mattresses slept better and experienced less pain1.
Another study found that earthing changed the electrical activity in the brain2, as measured by electroencephalograms. Still other research found that grounding benefitted skin conductivity, moderated heart rate variability, improved glucose regulation, reduced stress and supported immune function3.
One particularly compelling investigation, published in The Journal of Alternative and Complementary Medicine, found that earthing increases the surface charge of red blood cells4. As a result, the cells avoid clumping, which can decrease blood viscosity. High viscosity is a significant factor in heart disease, which is why so many people take blood thinning aspirin each day to improve their heart health. Another study in the same journal found that earthing may help regulate both the endocrine and nervous systems3.
Besides being barefoot, walking in nature has its own benefits.
Even if there were no proven benefits to walking barefoot, I’d still recommend taking frequent walks in nature. Regular walking, as little as half an hour a day, can reduce cancer risk, improve cardiovascular health5, and help with weight management6. In addition, being in nature has shown to be beneficial for our well-being7, as we know it has significant effects for relieve stress.
True, we can get many of these exercise benefits by using an indoor treadmill at the local gym. But without being outdoors in a natural environment, we can miss out on many of the mental health benefits that are shown to increase when we spend time in nature.
Walking can also creates physical and emotional rhythms. Unlike running, which can be rushed and high impact, walking is gentle, nourishing, and can give us space. We have an opportunity to emotionally connect and work through the day’s events. In addition, even a light stroll can release endorphins8.
Ultimately, walking can become more than just exercise; it can become a form of healing, removing our stress and replacing it with well-being on a physical and mental level.
Bottom line: Should we start walking barefoot?
I think we would be hard-pressed to find a better win-win situation. By walking, we exercise our muscles and cardiovascular system, improve our mental health, reduce stress and support our overall wellness. Simply taking our shoes off seems to multiply those benefits by allowing us to synchronize with the earth’s natural electric charge.
However, you should always be aware of your surroundings and make sure it’s safe for you to walk barefoot (i.e. the terrain isn’t sharp or has the potential to injure your feet). If you’re wondering whether walking barefoot is the right move for you, it’s always best to consult your primary doctor before hitting the grass.
Overall, it might be worth it to kick your shoes off once in a while. On an evolutionary level, it all makes complete sense: We evolved close to the earth, and it’s only relatively recently that we have been so keen to remove ourselves from nature.
Perhaps it’s time to take a step back, barefooted of course.
Kaynak: https://www.mindbodygreen.com/articles/benefits-of-walking-barefoot
Makale: Kick Off Your Shoes: The Surprising MD-Approved Benefits Of Walking Barefoot
***
Her yer asfalt her yer beton, toprak nerede çayır çimen nerede?
Size müteşekkiriz diğer hocalar gibi illa çekap yaptırın taramaya girin aşı olun ilaç yutun kontrolleri ihmal etmeyin demediğiniz için, bize sağlıklı yaşamının doğru yollarını gösterdiğiniz için.
Sevgili Küçükusta;
Aşık Veysel ”Benim Sadık Yarim Kara Topraktır” deyişini, topraktan geldik toprağa gideceğiz inanışını vurgulamak için kullanmıştır, türküsünde. Saygılar..
bir ara gribe yakın durumdaydım. topraklı alana (boş arazi/ağaçsız) gittim, biraz oyalandım, hiç bir şeyim kalmadı. belki zaten düzelecekti, belkide toprak etki yaptı, bilemiyorum. ayaklarım çoraplı, ayakkabılıydı.
Hacam öncelikle uyarilariniz icin tesekkur ederim.Saglikta para uzerine kurgulanmiş olan dunyadaki sisteme karşi durusunuz için Allah sizden razi olsun..Saglikta ileri gitmenin bina yapmak olduğunu sananlara don 10 yilda şrker gadtaliğinin % 120 artiğini hatirlatmak istedim..-izninizle-.