PFİZER KANSER RİSKİ GEREKÇESİYLE TANSİYON İLACINI PİYASADAN ÇEKTİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dünya ilaç devlerinden Pfizer’ in USA’ da günlük alım seviyesinin üzerinde nitrozamin (N-nitroso-kinapril) bulunan Accuretic isimli tansiyon ilacını piyasadan çektiği açıklandı (1).

Geri çekme kararı, Greenstone tarafından dağıtılan iki muadili de (kinapril ve hidroklorotiyazid ile kinapril HCl/hidroklorotiyazid) kapsıyor.

Bunlar, 20 yılı aşkın pazarlama yetkisi ve sağlam bir klinik program aracılığıyla oluşturulmuş bir güvenlik profiline sahip bir ilaç olarak kabul ediliyordu.

Şirket daha önce de sigara bıraktırma tedavisinde ülkemizde de kullanılan Champix isimli ilacını da yüksek miktarda kanserojen nitrozamin bulunduğu gerekçesiyle piyasadan çekmişti (2).

Nitrozaminler su, tütsülemiş ve ızgara etler, süt ürünleri ve sebzelerde de bulunuyor ve herkes bir miktar bu maddeye maruz kalıyor.

Bununla beraber bu kimyasal maddeye uzun süre kabul edilebilir seviyenin üzerinde maruz kalma kanser riskinin artabiliyor.

Mevcut verilere göre ürünlerin fayda/risk profilinin pozitif kaldığına inanan Pfizer, bugüne kadar bu geri çağırmayla ilgili olarak değerlendirilen herhangi bir olumsuz olaydan haberdar olmadığını da bildiriyor.

Hastalara yapılan ikazda, N-nitroso-kinaprilin uzun süreli kullanımının insanlarda potansiyel artmış kanser riski ile ilişkilendirilebilse de, bu ilacı alan hastalar için acil bir risk olmadığına dikkat çekiliyor.

Bu, Pfizer’ in ilk vukuatı değil

1849’da kurulan 175 ülkeye yatırım yapan Pfizer’ in geçmişte adının anıldığı skandallar hala gündemde.

Şirketin gizli anlaşmalar sayesinde milyonlarca dolar ödeyerek çok ciddi suçlamalardan kaçtığı biliniyor. Bu skandallar arasında yasadışı deneylerle ölüme neden olma, ruhsatsız ilaçların satışı ve doktorlara verilen rüşvetler de yer alıyor (3).

Pfizer hakkında insan sağlığından önce kârını düşündüğü iddiaları da var (4).

Kasım ayında BMJ’ de, Pfizer’ in Kovid aşısı çalışmasında verileri tahrif ettiği, hastaların körlüğünü kaldırdığı, yeterli eğitimi olmayan aşı uygulayıcıları çalıştırdığı, yan etkileri takip etmekte yavaş olduğu, aşıların uygun sıcaklıklarda saklanmadığı, numunelerin yanlış kaydedildiği gibi çok ciddi iddialar yayınlanmıştı (5).

Pfizer, 2009’ da USA tarihindeki en büyük sağlık hizmeti dolandırıcılığı, hileli pazarlama için 2,3 milyar dolar ödemeyi kabul etmişti (6).

Şirket daha sonra da hız kesmedi, yüksek fiyatla faturalandırma, yanıltıcı pazarlama faaliyetleri yapma suçlarından para cezalarına çarptırıldı (7, 8).

Gelelim neticeye

Tüm bunlar bir yana Pfizer’ in bu piyasadan çekme işlemine kendisinin karar vermiş olması, şirketin insan sağlığına verdiği önemi gösteriyor (9). 

Ben bunu böyle anladım.

Sırada hangi ürün var, ben esas onu merak ediyorum.

Pfizer Recalls Several Lots of Accuretic Containing Carcinogenic Nitrosamine  – Myhealthyclick.com

Kaynak:

1. https://www.europeanpharmaceuticalreview.com/news/169513/blood-pressure-tablets-recalled-due-to-high-levels-of-nitrosamine/

2. https://www.usatoday.com/story/money/shopping/2021/09/17/chantix-recall-2021-pfizer-cancer-risk-smoking-cessation-drug/8385350002/

3. https://tr.euronews.com/2020/12/06/koronavirus-as-s-gelistiren-pfizer-firmas-n-n-nijerya-dan-abd-ye-kar-st-g-skandallar-neler

4. https://www.dw.com/tr/pfizer-kahraman-m%C4%B1-f%C4%B1rsat%C3%A7%C4%B1-m%C4%B1/a-56663916

5. https://ahmetrasimkucukusta.com/2021/11/04/yazilar/tip-yazilari/kovid-asisi/pfizer-hakkinda-cok-ciddi-suclamalar-var/

6. https://www.justice.gov/opa/pr/justice-department-announces-largest-health-care-fraud-settlement-its-history

7. https://ahmetrasimkucukusta.com/2016/12/08/ordan-burdan-havadan-sudan/ilac-firmasi-pfizere-842-milyon-sterlin-ceza/

8. https://ahmetrasimkucukusta.com/2012/12/13/yazilar/elestirel-yazilar/ilac-endustrisi/pfizer-hileli-pazarlama-uygulamalari-icin-43-milyon-dolar-odeyecek/

9. https://www.pfizer.com/news/press-release/press-release-detail/pfizer-voluntary-nationwide-recall-lots-accuretictm

Siz de yorumunuzu paylaşın: