DELİ DANALAR GİBİ KOŞMANIN FAYDASI YOK

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Bir gazetede yer alan bir sohbette “Peki ya spor? Ne kadar ve hangi sporu yapalım?” sorusuna şu cevabı vermiştim (1):

“Günde ortalama 30 dakikadan haftada ortalama 150 dakika ılımlı veya 75 dakika sıkı egzersiz şeklinde bir ölçü bildirilir ama ben bunu doğru bulmuyorum.

Bunun bir ölçüsü yoktur, insanlar sürekli hareket halinde olmalıdır, her işlerini kendileri yapmalıdır.

Mümkün olan her yere yürümelidir, asansör kullanılmamalıdır, bütün eklemleri hareket ettirmek gerekir. Bunun için en iyisi yüzmektir.

Ben spor salonlarına gidilmesi, deli danalar gibi koşulması, haftada bir halı sahada iki saat top oynanması gibi aktiviteleri son derecede yanlış buluyorum.

Hareket, günlük hayatın akışı içinde farkına varılmadan yapılmalıdır ve sürekli olmalıdır. Yeni bir araştırmada aktif spor yapanlar uzun süre oturarak çalışıyorlarsa bunun bir işe yaramadığı gösterildi.”

Ağır egzersiz hareketsizliğin olumsuzluklarını ortadan kaldırmıyor

The American Journal of Physiology- Endocrinology and Metabolism’ de yayınlanan bir araştırmada, arada bir yapılan aşırı egzersizin uzun süre oturmanın getirdiği riskleri ortadan kaldırmadığı, sürekli olarak hareket etmenin daha yararlı olduğu ortaya çıktı (2).

Texas Üniversitesi uzmanları tarafından yapılan araştırmada yedi sağlıklı gönüllüye monitör takılarak arka arkaya dört gün aktif olmaları ve dört gün de hareketsiz kalmaları istendi.

Aktif oldukları günler yürüyebildikleri kadar yürüdüler ve günde ortalama 17 bin adım atmış oldular ve günün sekiz saatini de oturarak geçirdiler.

Hareketsiz oldukları günlerde ise günün 14 saatini oturarak geçirdiler.

Dördüncü günün akşamı dört saat koştular ve ertesi sabah yağ ve şekerden zengin bir kahvaltı yaptılar.

Aktif olunan günlerden sonra yapılan kahvaltının trigliserit artışını önlediği ama hareketsiz günlerdeki kahvaltıdan sonra trigliseritlerde azalma olmadığı belirlendi.

Gelelim neticeye

Bu araştırma zamanlarının çoğunu oturarak geçirenlerin haftada birkaç gün ağır egzersiz yapmalarının oturmanın yarattığı olumsuzlukları ortadan kaldırmadığını gösteriyor.

Yapılması gereken sürekli hareketliliktir ve bunu bir hayat tarzı olarak benimsemektir.

Deli danalar gibi koşmanın, kan ter içinde kalmanın, halı sahada kendini harap etmenin, spor salonlarına para kaptırmanın bir manası yoktur.

Kaynaklar:

1. http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/09/04/yazilar/tip-yazilari/medya/check-up-saglikli-insanlar-icin-sakincali/

2. http://ajpendo.physiology.org/content/early/2016/09/29/ajpendo.00287.2016

***

EK 1 (25.9.2021): Fazla egzersiz koroner damarlarda kalsiyum birikimini artırıyor. Her şeyin olduğu gibi egzersizde de ifrat ve tefritten kaçının. Kaynak: https://heart.bmj.com/content/early/2021/08/27/heartjnl-2021-319346

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. muhammet dedi ki:

    Ooooo Ahmet bey, konu değişmiş, spora geçmişsiniz. Buna en çok sağlıklı yaşayanlar ekibi mutlu olacak. ama sakın vitaminleri hepten bırakmayınız

Siz de yorumunuzu paylaşın: