ÇOK FAZLA YÜKSEK YOĞUNLUKLU EGZERSİZ SAĞLIĞA ZARAR VERİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

11 sağlıklı erkek ve kadın üzerinde yapılan ve Cell Metabolism’ de yayınlanan bir araştırmada çok fazla yüksek yoğunluklu egzersizin (High Intensity Interval Training =HIIT) sağlığa zararları olabileceği gösterildi. 

4 hafta süren çalışmanın ilk üç haftasında egzersiz yükü giderek artırıldı; katılımcılar kısa aralıklarla, kısa dinlenme süreleriyle pedal çevirdiler ve egzersiz için harcadıkları zaman kademeli olarak artırıldı.

İlk iki haftada egzersiz sonrası, katılımcıların fiziki performanslarının yükseldiği, hücrelerinin glikoz regülasyonunun daha iyi olduğu ve mitokondri oksidatif kapasitesinin arttığı tespit edildi.

Buna karşılık egzersiz yoğunluğunun daha da artırıldığı üçüncü haftada mitokondri fonksiyonlarında çarpıcı bir azalma, glikoz toleransı ve insülin sekresyonunda bozulma, gün boyunca glikozda büyük ‘iniş ve çıkışlar’ görüldü.

Egzersiz yoğunluğunun azaltıldığı dördüncü haftada ise katılımcıların performansları iyileşmeye başlamış olmakla beraber yine de ikinci haftaya göre yüzde 25 daha kötü idi.

Ayrıca dünya çapında dayanıklılık sporcularında sürekli kan şekeri profilleri değerlendirildi ve bunlarda kontrol grubuna kıyasla glikoz kontrolünde bozulma olduğu tespit edildi.

Bu veriler, makul miktarda yoğun egzersizin dayanıklılığı artırabildiğini ama egzersiz süresinin uzamasının vücudu aşırı zorlayabileceğini ve metabolizmayı yavaşlatabileceğini gösteriyor.

Araştırmacılar aşırı yoğun egzersiz süresinin haftada 90 dakikayı aşmaması gerektiğine dikkat çekiyorlar.

Carer helps the elderly to walk photo image_picture free download  501422857_lovepik.comSağlıklı bir hayat için hareketlilik şart

Sağlıklı hayat tarzının beslenmeden sonra ikinci önemli unsuru hareketli olmaktır.

Bunun en kolay uygulanan yolu yürümektir.

Benim tavsiyem tempolu yürümektir. Tempo tabii ki kişiden kişiye değişir ama sürekli yürümeye başladıktan sonra tempo farkında olmadan artmaya da başlar.

Evde kültür-fizik hareketleri, çömelip kalkmak, tek ayak üstünde durmak, ip atlamak, küçük ağırlıklarla çalışmak, dans etmek, horon tepmek de şayan-ı tavsiyedir.

İmkânı olanlara ve bilenlere yazın denizde yüzmeyi de çok salık veririm.

Bu hareketlerin severek gönülden yapılması, zorlayıcı hareketlerden kaçınılması da gereklidir.

Buna karşılık…

Spor salonlarına gidilmesini, kan ter içinde yoğun egzersiz yapılmasını, deli danalar gibi koşmayı, halı sahada çılgınca top oynamayı, vücudu aşır yormayı asla doğru bulmadığımı biliyorsunuz.

Gelelim neticeye

Sağlıklı bir hayat için sürekli hareketli olmak gerekir ama yorucu ağır egzersizlerden titizlikle kaçınılmalıdır.

Yürüyelim arkadaşlar!

Nerde hareket orda bereket!

Kaynak: https://www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131(21)00102-9

Makale: Excessive exercise training causes mitochondrial functional impairment and decreases glucose tolerance in healthy volunteers

***

EK 1 (25.9.2021): Fazla egzersiz koroner damarlarda kalsiyum birikimini artırıyor. Her şeyin olduğu gibi egzersizde de ifrat ve tefritten kaçının. Kaynak: https://heart.bmj.com/content/early/2021/08/27/heartjnl-2021-319346

***

EK 2 (6.9.2022): Egzersiz, otizm spektrum bozukluğunun özelliği olan nöronlar arasındaki aşırı bağlantıları ortadan kaldırarak beynin yapısını değiştirebilir. Fareler üzerinde yapılan çalışmada bir ay boyunca gönüllü olarak tekerlek üzerinde koştuktan sonra, beyinlerindeki davranış farklılıklarının ortadan kalktığı ve yapısal farklılıkların azaldığı belirlendi.

Kaynak: https://www.cell.com/cell-reports/pdf/S2211-1247(19)30626-6.pdf

Makale: Exercise Reverses Behavioral and Synaptic Abnormalities after Maternal Inflammation

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Kadir SAÇLI dedi ki:

    kişi yedikleri eritmesi ve de yakması gerekmektedir. Ayrıca ve yine kişi bu alem de yediklerine, içtiklerine ve de dediklerine dikkat ettiği müddetçe, ve dahi helal harama özen gösterdiği müddetçe asla sağlıksız olmaz.. Her iki Cihan da mutluluğu yakalamış olur. Aksi takdirde iki yakası bir araya iki Cihan da gelmez. Konuya başka bir açıdan bakmak istedim … selam ve Saygılarımla.

Siz de yorumunuzu paylaşın: