DİYET MEŞRUBATLAR ZAYIFLATIYOR, SU İÇEN OBEZ OLUYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
Kola

Bir kilo verme programında “diyet meşrubat içenlerin su içenlere oranla yüzde 30 daha fazla kilo verdikleri” belirlendi.

Böylece “Su içsem yarıyor” sözü de bilimsel olarak ispat edilmiş oldu.

Oysa bugüne kadar yapılan birçok çalışma bu tür diyet içeceklerin kalorileri olmamasına rağmen hem erişkinlerde hem çocuklarda obezite, diyabet, metabolik sendrom ve kalp-damar hastalıkları riskini artırdıklarını gösteriyordu.

Obesity isimli dergide yayınlanan çalışma vücut kitle endeksleri 27-40 arasında değişen 303 kadın ve erkek üzerinde gerçekleştirildi.

Çalışmaya katılanların tümü de haftada 300 dakikadan az egzersiz yapıyor ve haftada en az 3 gün diyet meşrubat içiyorlardı.

İki gruba ayrılan deneklere benzer diyet ve egzersiz programları uygulandı; diyetisyen ve psikologlar tarafından düzenlenen grup toplantılarına katıldılar, haftada bir tartıldılar ve açlık hislerini kaydettiler.

Su grubunda yer alanlardan günde en az üç bardak su içmeleri ama hiç meşrubat içmemeleri istendi; yiyeceklerinde suni tatlandırıcı kullanmalarına müsaade edildi fakat bunları kahve veya çaylarına atmamaları tembihlendi.

Diğer gruptan da su tüketimleri sınırlanmadan günde en az 3 bardak diyet meşrubat (kola, buzlu çay, gazoz gibi) içmeleri istendi.

Bir sene sürmesi planlanan çalışmanın 12 hafta sonundaki değerlendirilmesinde meşrubat içenlerin 5.95 kilo su içenlerin ise 4.09 kilo verdikleri, meşrubat içen grupta yer alanlarda sübjektif açlık hissinde daha fazla azalma olduğu sonucuna varıldı.

Diyet meşrubat içenlerin yüzde 64’ ünün, su içenlerin ise yüzde 43’ ünün “vücut ağırlıklarının en azından yüzde 5’ ini kaybettikleri“; göbek çevresi ve tansiyonun ise her iki grupta da azaldığı belirlendi.

Diyet meşrubat grubunda yer alanlarda “LDL-kolesterolün ve trigliseritlerin de düştüğü” görüldü.

Diyet meşrubatlar zayıflamak için içilebilir

Araştırmacılar bu neticeyi “gazlı içeceklerin kilo verme programlarının önemli bir unsuru olabileceği, bunları içmek isteyenlere bu meşrubatların yasaklanmaması gerektiği” şeklinde yorumluyorlar.

Bu, meşrubat içen grupta kilo kaybının fazla olmasının mekanizmasını ortaya koyan bir araştırma değil.

Muhtemel sebepler, meşrubat içenlerin kendilerini daha az aç hissetmelerinin diyet programına daha sadık kalmalarını sağlaması veya meşrubat içmeleri yasaklananların yeme içmeye daha çok düşmeleri olabilir.

Araştırma endüstri sponsorluğunda gerçekleşti

Araştırmacılardan James Hill şunları söylüyor:

“Çalışmamız Amerikan Meşrubatçılar Birliği (American Beverage Association) tarafından desteklenmiştir ama araştırmanın ne metodu ne analiz üzerine hiçbir tesirleri olmamıştır.

Sonuçları nasıl çıkarsa çıksın bunların yayınlanacağını da kabul etmişlerdir ve sonuçlar başka bilim adamları tarafından da değerlendirilmiştir.

Bu çalışmayı endüstrinin desteklemiş olması verilerle oynayacağımız manasına gelmez.

Sponsorumuzu açıklamamız dürüstlüktür ve endişesi olanlar sonuçları dikkatle inceleyebilirler.

Tüm çalışma hayatım boyunca özel sektörün daha fazla araştırma yapması için çalıştım.”

Gelelim neticeye

BİR: Diyet kolamı şimdiye kadar yapılan araştırmaların tam tersini ortaya koyan araştırmacıların şerefine “afiyetle” içiyorum.

İKİ: Araştırmayı yerinde takip etmek için Muhtar Kent’ in davetlisi olarak bir haftalığına USA’ ya gidiyorum.

ÜÇ: Mülâanem şudur: “Su içen obez olsun!”

KAYNAKLAR

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/oby.20737/pdf

http://www.latimes.com/science/sciencenow/la-sci-sn-study-diet-soda-drinkers-lost-more-weight-than-water-drinkers-20140527-story.html

http://www.cbsnews.com/news/diet-soda-and-weight-loss-new-study-reignites-debate/

Siz de yorumunuzu paylaşın: