DİYET MEŞRUBAT FELÇ, KALP KRİZİ VE ERKEN ÖLÜM RİSKİNİ ARTIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Her gün iki veya üç kutu diyet meşrubat içen 50 yaşın üzerindeki kadınlarda felç, kalp krizi ve erken ölüm riskinin yükseldiği bildirildi (1).

Daha önce yapılan çalışmalarda da diyet meşrubat ile felç, bunama, tip 2 diyabet, obezite ve metabolik sendrom arasında bağlantı olduğu ortaya çıkmıştı.

Araştırma, Women’s Health Initiative kapsamındaki menopoz sonrası dönemdeki 80 binden fazla kadının 12 sene takibi ile yapıldı.

Günde 2-3 kutu diyet meşrubat içen kadınlarda pıhtı ile ilgili hastalık riskinin yüzde 31, kalp hastalığı riskinin yüzde 29 ve erken ölüm riskinin de yüzde 16 yüksek olduğu hesaplandı.

Araştırma riskin, kalp hastalığı veya diyabet hikâyesi olmayanlar ile obez ve Afrika kökenli olanlarda daha da fazla olduğunu gösteriyor.

Menopoz sonrası kadınlarda pıhtılaşma ile ilgili hastalıkların artması koruyucu hormon seviyelerinin azalmasına bağlanıyor.

Suni tatlandırıcılar adeta zehirden farksız

Amerikan Kalp Derneği (AHA) geçen sene yayınladığı bir bildiride şeker yerine düşük kalorili veya suni tatlandırıcılar eklenmiş meşrubatın kısa süreli kullanımının erişkinlerde kilo vermeye yardımcı olabileceğini açıklamıştı (2).

AHA’ nın bu tavsiyesinin sigarayı bırakmak isteyenlere elektronik sigarayı, rakıyı bırakmak isteyenlere birayı, çapkınlığı bırakmak isteyenlere cücelerle aşkı tavsiye etmekten hiçbir farkı yok.

Üstelik de suni tatlandırıcıların bağırsak bakterileri üzerine toksik tesirleri olduğunu, obezite ve diyabete zemin hazırladığını, kalp hastalığı riskini artırdığını, kilo vermeye faydası olmadığını, lösemi ve kanser riski taşıdıklarını, daha fazla kalori alımına ve körlüğe yol açtıklarını gösteren birçok araştırma var (3, 4, 5, 6, 7, 8)

Sigara da alkol de şekerli meşrubat da ancak “şak diye” kesilerek terk edilebilir.

Gelelim neticeye

BİR: Araştırma kadınlar üzerinde yapılmış olmakla beraber aynı tehlikenin erkekler için de geçerli olduğuna şüphe yok.

İKİ: Hastalar için çıkardığı dergide tam sayfa diyet meşrubat reklâmına müsaade eden Türk Diyabet Cemiyeti bu mevzuda ne düşünüyor acaba?

Kaynaklar:

1.https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIR.0000000000000569

2.https://edition.cnn.com/2019/02/14/health/diet-soda-women-stroke-heart-attack/index.html

3.http://ahmetrasimkucukusta.com/2018/10/04/yazilar/tip-yazilari/beslenme/suni-tatlandiricilarin-toksik-etkileri-tespit-edildi/

4.http://ahmetrasimkucukusta.com/2018/04/24/yazilar/tip-yazilari/beslenme/suni-tatlandiricilar-obezite-ve-diyabete-zemin-hazirliyor/

5.http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/10/09/vatan-gazetesi/diyet-icecekler-kalp-hastaligi-riskini-artiriyor/

6.http://ahmetrasimkucukusta.com/2017/07/17/hakkimda/suni-tatlandiricilarin-kilo-vermeye-faydasi-yok/

7.http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/03/13/yazilar/tip-yazilari/beslenme/suni-tatlandirici-splenda-da-losemi-ve-kanser-riski-var/

8.http://ahmetrasimkucukusta.com/2019/01/07/yazilar/tip-yazilari/beslenme/diyet-mesrubat-kor-ediyor/

***

EK 1 (17.7.2022): Günde bir kutu meşrubat bunama riskini 3 misli artırıyor.

Kaynak: https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-worst-foods-for-your-brain

***

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Sinem dedi ki:

    Halkı düşünen kim. Herkes çıkar peşinde. Allah bizi korusun.

  2. Ali Reza dedi ki:

    ilaç şirketleri ve gıda şirketleri birbirini açıktan veya dolaylı olarak ortaklarıdır. ikisi beraber çalışır. ikisi birbirini kollar. birileri de bunlara yardımcı olur çanak tutar

Siz de yorumunuzu paylaşın: