ÖPÜCÜK HASTALIĞI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
İnfeksiöz mononükleozis

Belki bu hastalığın adını ilk defa duyuyor olabilirsiniz ama bu çok sık rastlanan ve dünyanın tüm ülkelerinde insanların yüzde 90-95’inin geçirdikleri bir enfeksiyondur.

Hastalık insandan insana öpüşme ile bulaştığı için halk arasında daha çok Öpücük Hastalığı adı ile tanınır. Etkeni Herpes ailesinden Epstein-Barr virüsü’ dür.

Tıptaki adı enfeksiyöz mononükleoz olan hastalığa İngilizcede kısaca “mono” denir.

mono disease ile ilgili görsel sonucu

Belirtiler yaşa göre değişiyor

Öpücük hastalığı, ağız ve boğaz salgınlarında bulunan virüslerin öpüşme ile geçmesinden başka, kan ve bazı kan ürünlerinin nakli ile de bulaşabilmektedir. Bulaşma daha nadiren öksürük ve hapşırma ile tükürük bulaşmış bazı bardak, çatal, kaşık gibi şeylerle de olabilir.

Hastalığın kuluçka süresi erişkinlerde 30-50, çocuklarda ise 10-14 gün kadardır.

Öpücük hastalığı, özellikle çocuk ve gençlerde ortaya çıkar. Hastalığın ağırlığı ve belirtilerin şiddeti hastanın yaşına bağlıdır. Hasta ne kadar küçük ise, hastalığın belirti vermeden sessiz geçirilme ihtimali o kadar fazladır, yaş ilerledikçe daha ağır belirtiler görülmeye başlar.

mono disease ile ilgili görsel sonucu

Ateş, boğaz ağrısı ve lenf bezlerinde büyüme

Öpücük hastalığının en önemli belirtileri yüksek ateş, boğaz ağrısı ve lenf bezlerindeki büyümedir. Bunlara çoğu zaman halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık ve gece terlemesi gibi belirtiler de eşlik eder.

Ateş, genellikle 38-39 derece arasında, 2 hafta kadar devam eder. En çok boyundaki lenf bezlerinde büyüme olur. Bunlar, mercimek-leblebi iriliğinde, üzerine basmakla ağrıyan bezelerdir.

Hastaların boğazları kızarmış, ödemli ve ağrılıdır, yemek yemede güçlük çekebilirler. Bazı hastalarda kulak ağrısı, bazılarında ise ense ağrıları olabilir.

Birçok hastada karaciğer ve özellikle de dalak büyümesi vardır. Gövde ile kol ve bacakların üst kısımlarında çeşitli döküntü ve kabarıklar, yüz ve dudaklarda ödem görülebilir.

Kansızlık, hepatit, sarılık, dalak yırtılması, ansefalit, menenjit gibi komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Hastalığın halsizliği bazı kişilerde aylarca sürebilir.

mono disease ile ilgili görsel sonucu

Nasıl teşhis edilir?

Tipik belirtileri ve muayene bulguları olan hastalarda teşhis kolaydır. Kanda lökositler artmıştır ve bunların çoğu da bir çeşit özel lenfositlerdir. Kesin tanı için kanda virüse karşı oluşmuş olan antikorların ölçülmesi gerekir.

mono disease ile ilgili görsel sonucu

Tedavisi yok

Hastalığın özel bir ilacı yoktur ve hastaların çoğu 2-3 haftada kendiliğinden iyileşirler. Şikâyetlerin yoğun olduğu dönemlerde yatak istirahatı gerekir. Hastalara belirtileri gidermeye yönelik ilaçlar, mesela ateş düşürücü, ağrı kesiciler verilebilir. Özel durumlarda kortizon tedavisi de yapılabilir.

Bazı kişilerde çok uzun süre devam eden kronik yorgunluk sendromu gelişebilir. Ölümcül komplikasyonlar da görülebilir, ancak bunlar son derecede nadirdir. Hastalığı geçirenlerde ömür boyu devam eden bir bağışıklık oluşur.

Yazı için 37 yorum yapılmış:

  1. cemadiye dedi ki:

    Kızım 4 yaşında ana okula gidiyor ve yaklaşık 10 gündür rahatsız halsizlik aralıklarla ateşi yükseliyor, kusma ve öksürük yukarıda belirtilen bulgular mevcut. Çok korktuk ilaç kullanmasına rağmen ateşi çok zor düşüyor doktorun verdiği ilaçlarla ayakta duruyor. İlk defa bunu yaşıyoruz inşallah geçecek

  2. ayla dedi ki:

    kızım 6 yaşında ve altı gündür ateşli 40 c kadar ateşi çıkı yor ilkkez böyle birşey yaşıyorum şikayeti karın ağrısı,bulantı ,kusma ve sürekli çıkan bir ateşi var 3 sefer doktora götürdüm ne ağrı kesiciler ateşini düşürüyor nede şuruplar çok zor durumdayız.inşallah geçer :((

  3. Ergün dedi ki:

    Slm benim kizimda 2 yasinda öpücük hastaligina yakalandi lenf bezleri sisti atesi yokALALLAH”A şükür ama nefes alirken cok zorlanıyor kafasi terliyor yarin ultrasona giricek îN§ALLAH bisey cikmaz ilk tahlilkerinde sonuc koydular öpücük hastalıgi diye su an takipte INSALLAH GECER dua edelim mevlaya ilacini yada tedavini bilin varsa payla§sin ALLAH sifa versin

  4. SEVGİ dedi ki:

    Kızım 4.5 yaşında . 6 gündür yüksek ateşi var. Antibiyotik ve ateş düşürücü kullanmamıza rağmen hiç bir şekilde ateşi düşüremiyoruz. Ağzının içi ve boğazı karnabahar ‘a benzeyen büyük beyaz kabarcıklarla kaplı. Nefes almakta zorlanıyor.İştahı yok, yemek yerken boğazının açıdığını söylüyor. Burnu tıkalı, devamlı balgam gibi akıntısı var, nefes almada zorlanıyor. Devamlı ıslak bezle ateşini düşürmeye çalışıyoruz. Öpücük hastalığı teşhisi konuldu. Daha ağırlaşmaması için , doktoru koruma amaçlı penadur yapacağını söyledi. Tahlil sonuçlarını bekliyoruz. Grçekten ağır bir hastalık.Allah herkese acil şifalar versin.

  5. ZEYNEP dedi ki:

    Büyük Oğlum 3,5 yaşında öpücük hastalığı geçirdi.çok sık hastalanıyordu,ateş,boğaz ağrısı…bağışıklık sistemi güçlü olursa kolay atlatır dedi doktor ve vitamin şurup verdi,kullandık daha sonra taze polen (polene alerjisi olmamalı) verdik her sabah 1 tatlı kaşığı çok faydasını gördük,şuruptan daha etkili ve daha ucuz.1 şişe şurup 1 ay kullanılıyor,aynı paraya 1 kavanoz polen çok daha uzun süre gidiyor.
    Şimdi küçük oğluma da öpücük hastalığı dedi doktor,şimdi tekrardan polene başladık tüm ailece.oğullarımın tahlilleri temiz çıktı elhamdülillah.
    öpücük hastalığı olan olmayan herkes taze polen kullansın,çünkü polenin bir çok yere iyi geldiği kesin. Hemde doğal.kuru poleni çocuklar daha zor yutuyor. Allah şifa versin.

  6. füsun uman dedi ki:

    torunum 1 hafta anaokuluna gitti. bir gece aniden ateşi yükseldi. hemen ertesi gün doktora götürdüm .ateş düşürücüler ve antibiyotik verdi.fakat 4 gece ve 4 gündüz 40 dereceye çıkan ateş,titreme ,terleme halsizlik le boğuştuktan sonra serum takıldıve kantahlilleri yapıldı. sonuç Öpücük hastalığı. ancak 3 intaramaskuler enjeksiyonla ateşi düştü.bu hastalığı ilk defa duydum.keşke toplum daha çok bilgilendirilebilse bekli daha az bebek eziyet çeker,önlemleri alınır,ciddiye alınır ve sakınılır .

  7. gamze dedi ki:

    kızım 6yaşında aynı belirtiler mevcut tahlillerinde bu virüs pozitif çıktı ama hala teşhis konulmadı kızım 2 hafta çekti şuan ateşi falan yok ama kan değerleri yüksek çıkıyor bu hastalıkla ilgili daha geniş bilgi sahibi olan varmı?

  8. aysel dedi ki:

    benim oglum bu hastaligi yeni gecirdi ve cok agir gecti arti agizinin icindede yaralar var hic yemek yemiyo cok halsiz oglum 9 yasinda bu hastalik sonrasi nasil beslenmeli nelere dikkat etmeliyiz bu surec nasil gececek bilen varsa lütfen yazin simdiden tesekkerler

  9. durmuş dedi ki:

    Oğlum yaklaşık 1 yıldır bu öpücük hastalığı ile mücadele ediyor.Yukarıdaki verilen bilgiye göre en fazla 3-4 haftada son bulması gereken bir hastalık olmasına rağmen neden hala şişkinlikler geçmedi küçülme olmadı.Oğlumun yaşı 15 bu konuda mümkünse bir cevap yazabilirmisiniz.Bir tedavisi olmadığını biliyoruz fakat iyileşmede gerçekleşmiyor ne yapmamız lazım. tşk,ler

  10. banu aydın dedi ki:

    kızım 4,5 yaşında ve 7 gün sürdü hastalığı,ilk 4 gün ateş sonrası ağız yaraları ile ,ağız yarası berbattı 3 ,4 gün ne uyudu ne bir şey yiyebildi,acildeki doktor antibiyortik vermişti ama kendi doktorumuz 3 gün sonra ulaşabildik ve antibbiyotiği kesip başka bir ilaç verdi ve kızım Allaha şükür 7.günde birşeyler yemeğe başladı ve atel düştü , zor bir hastalık, geçirenlere geçmiş olsun.

  11. düğün salonu dedi ki:

    oğlum 6 yaşında 3 gündür hastanede yatıyor , serum ve ateş düşürücüler veriyorlar kesin olarak öpücük hastslığı taşıdığı tahlil sonucu onaylandı ,lenf bezleri şişlik azalıyor fskat dalakta büyüme varmış 🙁 herşeyin başı sağlık allah herkese sağlık sıhhat versin .

  12. ertekin dedi ki:

    Kızım 2 yaşında dört gündür ADÜ hastahanesinde öpücük hastalığıyla mücadele ediyor ateşi azaldı artık 38 i geçmiyor terlemede geçti ama karnın daki şişlik geçmedi bu hastalıkta karında şişlik hep olurmu lütfen bilgisi olan varsa söğlesin

  13. hasret dedi ki:

    Oğlum 4,5 yaşında ve bir haftadır ateşini düşüremedik. Geçen sene kreşe başladı ve o zamandan beri ayda bir kere mutlaka ateşleniyordu. Bize beta olduğunu söylediler. Bu sefer yine aynı şeyi söyleyip, antibiyotik ve iğne verildi. İki gün kullandık. Ancak ben başka bir doktora götürdüm. Burada öpücük hastalığı teşhisi kondu ve iğne ve ilacı hemen kesin dendi.Ancak şu an düşününce geçen sene kan tahlili yapıldığında bazı değerleri yüksek çıkmıştı. Ateşten böyle çıkması normal demişlerdi. Şimdi düşününce acaba o zamanda öpücük hastalığımı geçirdi. Ne yapacağımı, ne düşüneceğimi şaşırdım. Bu hastalık bu kadar uzun süre tekrar eder mi? Lütfen bana yardımcı olurmusunuz? Teşekkürler

  14. orhan dedi ki:

    Hocam kolay gelsin benim 7 yaşında bir oğlum var yaklaşık 5 ay önce hastaneye götürdük ASO’su yüksek çıktı. 1100 lerde bazen 1400 lere kadar gidebiliyor ama genelde 1150 lerde sadece ASO su yüksek Birde Sedimantasyonu sonucu 48 ve boğaz iltihabi için götürdüm cpr sonucu 17 çıktı
    Boğaz kültürünü aynen aktarıyorum. 1) Kültür sonucu A GRUBU BETA HEMOTOLİK SKREPTOCOCCUS ÜREMEDİ 2) Boğaz kültürü sonucu FLORA BAKTERİ ÜREDİ yalnız 7 inci ayda yaptiğimiz kalp ekokardiyografisi normal çikti , böbrek normal sadece 21 günde bir deposiline kullanıyor zaman zaman baoğaz iltiha geçiriyor ve detavi için hastane yatirdik taburcu işleminden sonra 3 gun geçkmiştiki ayak topuklari yere basmadı bu olay geçen senede olmuytu hata geçen sene ayak topuklarina basmadan ve bir hafta yürüyemedi ama içimiz hiç rahat sadece ASO’su ve Seddımasyonu yüksek en son ultrasonda lenf bezleri var ve ileri bir merkeze sevk önerdiler ben 3 ay önce cerahpaşa getirmiştim romotoloji için özgür bey bkakmişti bir şey yok dediler sadece sedimasyonu var kulak burun boğazda dok husnu hocamizda bakmişti sadece bağaz muayenesi ile yapti bu durumda ne yapmamiz gerekir için şimdiden ilginiz için çok tşk eder saygılar dilerim.

  15. Berk Temeller dedi ki:

    Bu hastalığı hindistan cevizi yağı ile tedavi edebilirsiniz. Bu bağlantıda bir anne mono hastalığı olan çocuğunu günde 2-3 kaşık hindistan cevizi ile birkaç günde tedavi edişini anlatıyor (İngilizce):
    http://coconutoil.com/teenage-daughter-cured-of-mono-with-coconut-oil-in-less-than-1-week/
    Umarım faydalı olur.

  16. Ömer karakaş dedi ki:

    19 yaşındayım ve bu hastalığa yakalandım vücudumda kaşıntı yapan kırmızı döküntüler var sebebi bu hastalık mıdır?

  17. elbsn dedi ki:

    Bence çok sanslisiniz, 29 yaşındayım ve bu virüse bu yaşta yakalanmak gerçekten feci.
    Ki bagisikligim düşük olmamasına rağmen 3 farklı hastane tarafindan yanlış teşhis ve tedavi karacigerime çok yuklenilmesi neredeyse nakil durumuna kadar götürdü. Karaciğer yetmezliğe girdi, sarılık oldum. İnatçı ateş 40’ın altına inmemek için direndiginden bırakın yatak istirahatini, soğuk duş soğuk kompres çok daha fazla Yoruldum. Yüklenilen ilaçlar ve durumumun ağırlaşması bagisikligimin çok daha ağir tepkiler vermesine sebep oldu, otoimun hemolitik anemi geciriyorum. 1 ay çektim, 3 hafta kortizon tedavisi ve ayakta takiple devam etmek üzere taburcu ettiler.
    1 yıl surenleri okudum, herkese çok geçmiş olsun. Aile dostlarimizin 4 yaşındaki kızının da 4 ay boyunca bademciklerinin sürekli kanadiği ve ağır gecirdigini, doktorlarin akrabamiza lösemi teşhisi koyacak kadar yanılabildiklerini öğrendim. Herkese şifa diliyorum. İnşallah bitip gidecek tamamen hayatimizdan.

  18. oğlum 6 yaşında 3 gündür hastanede yatıyor , serum ve ateş düşürücüler veriyorlar kesin olarak öpücük hastslığı taşıdığı tahlil sonucu onaylandı ,lenf bezleri şişlik azalıyor fskat dalakta büyüme varmış 🙁 herşeyin başı sağlık allah herkese sağlık sıhhat versin .

  19. ayhan dedi ki:

    benim çocuğumda öpücük hastalığı geçirdi boynundaki lenf bezleri büyüdü 5 gün hastanede yattı buhastalığın geçme süresi kişiden kşiye değişiyor 3 haftaylan 2ayakadar sürebiliyor size söyleyecebiley tek şey ilaç vermeyin nedir bu antibiyotik ve benzeri şeyler sadece vesadece ateş düşürücü ilaç başka hiç bişey bolsıvı ve gıdasına çok dikat etçek tek tedavisi hiç ilaç vermemek zaman lan düzeliyor

  20. sibel dedi ki:

    Oğlum 4 yaşında kreşe gidiyor düşmeyen ateşle karın ağrısı nefes alamama şikayetleri vardı. Dr götürdük hava verildi boğazlarda şişlik olduğu söylendi antibiyotik detavisine başladı 3 gün sonra 40 dk ateşle acile gittik.Kan değerlerinin birbirine girdiğini,dalakta şişme ve zatürre olduğunu söylediler hemen camda yayma yaptılar lösemi olabilir dediler. Sabaha karşı virüs olduğunu söyleyip eve gönderdiler ve 2 gün sonra gene çağırdılar bu seferde ıtp dediler tabi bu arada sarılık olduk 2 günde bir kan verdik değerler düzeldi bu sefer tsh lar alt üst oldu onun takibini yaparlarken düşmeyen ateşle acile gittiğimizde lenf bezlerinin şişdiğini ve kötü olduğunu usg yapılması gerektiğini söylediler bu arada oğlum çok kilo verdi dr. bana bu çocuğa ne yapıyorsunuz dedi zaten ben benlikten geçmiştim. Çocuğuma sürekli kanser teşhisi konuyor 1 hafta sonra virüs deniyordu. Çocuk delik deşik oldu niye hep hastayım anne, özür dilerim bir daha yemek yiyeceğim hasta olmayacağım demeleride beni bitirdi. Takip acısından hastahane değiştirmek istemiyordum çünkü eğitim ve araştırma hastahanesinde doç dr. kontrolü altındaydık. Ama en sonunda lenf bezi kanseri olabilir dediklerinde hemen başka bir hastahanede prof. homotoloji ve onkoloji dr. gittim tahlilleri ve yaşananları anlattım. İlk dediği öpücük hastalığı korkmayın vitamin desteği ve dinlenme ile atlatacak 6 ay gözlem altında tutacağız.Tedavi başladı 1 haftada topladı oğlum şükürler olsun.

  21. Hatice Erim dedi ki:

    Çok ilginç tahlil yaptırdım ve MONO 0,68 çıkmış bende merak ettim bu nedir diye,internetten baktım ve öpücük hastalığı olduğunu öğrendim.İlk olarak böyle bir hastalık olduğunu öğrendim,çok şaşırdım şuan grip olduğumu düşünüyordum ama değilmiş demek allahım hepinize evlatlarınıza sağlık versin

  22. hilal dedi ki:

    selam benim 9 yasindaki kizim 12 gundur sidetli agri bogazda lekeler getir gotur yaptirdilar ve bugun teshis konuldu opucuk hastaligi en azindan neyi oldugunu ogrendik belirsizlik cok kotu allah tum hastalara sifa versin insallah

  23. Kamran dedi ki:

    Merhaba benim kizim öpucuk hastaligina yakalandi lenf bezeleri gitdikce buyuyor 8 aydi tedavisi devam ediyor ama lenfler gitdikce buyuyor ne yapmaliyim yardim edin

  24. Aynur dedi ki:

    Merhaba. Ben 31 yaşındayım. Hastalığın ilk belirtisi bileklerimde yara ve yüksek ateş ile başladı.kaşıntı beraberinde döküntü ile hala tüm vücuduma yayılarak devam ediyor . Yaklaşık 1,5ay oldu.ilk hafta cildiye ye gittim kan almadan kortizon verdi antibiyotik alerjisi dedi.ikinci hafta başka doktora gittim liken planus dedi. Verdiği ilaçlar yine bir işe yaramadı. En son Ebv teşhisi kondu. Beraberinde biopsi yapıldı ama hala geçmedi. Rabbim herkese şifa versin inşallah.

  25. Ali Dooğan dedi ki:

    Ben EBV testi yaptırdım ve pozitif çıktı. Ne zaman aldım bilmiyorum. Yalnız zaman zaman çok yorgun oluyorum ve vücudumun her tarafında ağrı oluyor. Özelikle kaslarımda ağrı var. Lenf bezlerim şişti ve 7 aydır aynı büyüklükte. Bu ağrılar ve yorgunluk acaba EBV virüsünden mi kaynaklanıyor? Bilginize ihtiyacım var.

  26. adem dedi ki:

    Ya bir kişide Allah rızası için sonuç ne oldu ondan bahsetsin,, Belli ki herkes benzer hastalık ve şikayetleri geçirmiş, tedavi nasıl oldu ? sonuç ne oldu? bunu anlatalım da aynı şey başına gelenler ne yapacağını bilsin!!

  27. ibrahim Özel dedi ki:

    İyi ğünler 6 yaşında oğlum var lenf bezleri şiş boğazda iltihap ateş var 10 ğündür var kanı düşük çıkıyor karaciğer enzimleri yüksek çıkıyor lenf bezleri 32*15 idi şuan 28*15 düşmüş.antibiyotik kullandığı halde kan değerleri niye yüksek çıkıyor bilgilendirrirseniz sevinirim

  28. ibrahim Özel dedi ki:

    Çok acil bu numaradan ulaşırsınız sevinirim hocam 05317812623

  29. ibrahim Özel dedi ki:

    İyi akşamlar hocam 6 yaşında oğlum 10 ğün önce ateşlemeye başladı lenf bezleri şişti kanı düşük çıkıyor sendimanton yüksek karaciğer enzimleri yüksek doktor öpücük hastalığına şüpheleniyor.lenf bezleri ilk 32*15 idi en son 28* 15 e inmiş ama kan değerleri düşmeyi ve korkuyoruz bileği verirseniz sevinirim 05317812623

  30. Derya dedi ki:

    Merhaba benim oğlum 5 yaşında lenflerinde şişlik vardı doktora gittik ve öpücük hastalığı dendi.kendiliğinden geçer dediler iştahsızlık ve hızlı bir kilo kaybı var.bolca vitamin ve sıvı aldırtmaya çalışıyoruz geçince tekrarlarmı bunu öğrenmek istiyorum teşekkürler.

  31. Süleyman Ünal dedi ki:

    Oğlum 6 buçuk yaşında. Bir hafta önceboğazı resmen balon gibi şişti ve aşırı halsizlik başladı. Acile götürdük kan tahlili vs. yapıldı. Ve öpücük hastalığı teşhisi konuldu. Herhangi bir ilacanın olmadığını dinlenme ve iyi beslenmesi gerektiği söylendi. Tek yapabileceğimiz ateşini kontrol altına almak olduğnu söylediler.
    Evde küçük bebek olduğu için karantina odası oluşturduk. Sadece bir kişi temasta bulunduk ve beslenmesine çok dikkat ettik. 1 hafta içinde boğazında oluşan ödem oldukça küçüldü. Fakat tam geçmeden tekrar büyümeye başladı. Lenf bezlerindeki şişme şu anda had safhada. Sanki çocuğun çenesinin altında taş var gibi sertleşti. Ne yapabiliriz. Hastaneye de götürmek istemiyoruz çünkü hastane koşulları daha kötü yapar diye korkuyoruz.

  32. Nevcihan dedi ki:

    12 yasinda kizimin 39.5 ates lenf bezlerinde sisme sikayeti kandegerleri dusuk karaciger ve dalak t buyume hemotolojiye yonlendirdiler.amcamizin oglu cocuk dr ebv testi yaptirdi ve ebv pozitif cikti.ilacla tedavisi yok bitkisel urunler deneyecegim.hindistan cevizi yagi kuru polen sirkeli balli su .herkese sifa diliyorum.cok tedirginim

  33. öpücük hastalığı sadece öpmek bile geçmiyor kuzenime oldu kaşık çatalları bile ayrıydı. Halsizlik vs bulunduğunuz havadan bile temas ediyor. Allah yardımcıları olsun gerçekten zor.

  34. cagri dedi ki:

    abimiz 3 yasinda kreşten geçti opucuk hastaligi ve ayrıca influenza geçirdik evdeki kardeşi 9 aylik onada opucuk hastaligi denildi 15 gün hastanede yattik enfeksiyon ciğerlere inmiş 3 gün uyanmadan yattık 1 hafta ateş düşmedi şimdi iki oglumada dalak buyumesi ve karaciger enzimleri yüksek cıktı 3 ay geçti şimdi iyiyiz fakat dalak büyümemiz var hala çok antibiotik kullandık birde “colyak cıktı büyük oğlumda antibiotiklerdenmi geçirdiği enfeksiyonlardanmi bilemiyorum ama kendinin doktoru yine kendinsin doktorlar bile birşey bilmiyor çoğu zaman bu sürece gelene kadar kaç yer birşey yok deyip gönderdi

  35. cagri dedi ki:

    bu tür hastalıklar kan değerlerini etkiliyor aylarca normale dönmüyor bence hala karaciger enzimimiz yuksek beyaz küremiz wbc yüksek

  36. ayla dedi ki:

    hocam 6 ay önce oglumda öpücük virüsü cıktı oglum 4 yaşında boyundaki lenf bezi şişmesi daha geçmesi yardımcı olursanız sevenirim

  37. emre dedi ki:

    Ben bu hastalığa 29 yaşımda yakalandım hayatımın en berbat dönemi o gün başladı aylarca geçmeyen halsizlik kafamı kaldiracak dermanım kalmazcasına oturduğum yerde o kadar terliyordumki üstüm başım sırılsıklam oluyordu resmen nasıl nerden geldigini hiç bilmiyorum yazın ortasında boğazım şişti ve antibiyotikler etki etmiyordu bir süre antibiyotik ile ısrar etti doktorlar yone geçmedi kanımda butun enfeksiyonların taraması yapılıyordu ebv hariç ama hiçbirsey çıkmıyordu bir kaç ay sonra herşey normalde dönmüştü fakat yorgunluk gitmemişti ve bir üniversite hastanesine gidip genel bir enfeksiyon taraması yaptırdığımda ebv pozitif çıkmışti doktor bol bol istiraat et geçer demişti fakat tanı koyulmadan önce o kadar antibiyotiğe maruz kaldımki bağırsaklarım sıfırlanmıştı resmen çok kötüydü o halsizliği hiç unutamıyorum 5 ay sonra tekrar genel bir tarama da geçmiş görünüyordu ama halsizliği çok geç çıktı. Buna ben bu yaşta zor dayandım burada yaşları çok küçük çocuklarin yakalandığından bahsediliyor bu gerçekten üzücü ilaçlarda şifa yok ben o dönem sadece bitkilerden şifa bulmuştum Allah kimseyi bu hastalıkla ve daha beteri ile sınamasın. Duyduğum kadarı ile bazı insanlarda halsizlik kronik kalabiliyormuş ve 2 yıla kadar uzayan vakalar varmış zona gibi bağışıklık düştügünde geri hortlayabiliyormuş
    Belirtileri dilde beyaz tabaka
    Aşırı derece yorgunluk
    Bademcik şişmesi hemde deli gibi
    Sürekli terleme
    Yorgun uyanma
    Antibiyotik tedavisi uzarsa da malesef bağırsak mantarını hortlatiyor.
    Buna yakalananlar bol bol doğal mayalanmis yoğurt yesin zeytin yaprağı çayı içsin ama çocuklara bitki çaylarını bir yerlere danışmadan içirmeyin kaliteli prololis doğal kefir içsin bir süre şekerli gıdalardan uzak dursun çok istilacı bir virüs bağışıklıga çok büyük zarar veriyor.

Siz de yorumunuzu paylaşın: