ÇOCUKLARDA KORONAVİRÜSLE BAĞLANTILI KAWASAKİ SENDROMU ŞÜPHESİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

İngiltere’ de son günlerde ondan fazla çocukta vücutta birçok sistemi tutan ve yoğun bakım tedavisi gerektiren “multisistem enflamatuar” hastalık tablosu görüldüğü ve bazılarında koronavirüs testinin pozitif bulunduğu bildirildi.

Benzer vakalar daha az sayıda İtalya, İspanya ve USA’ da var.

Çocuklarda görülen belirtiler Toksik Şok Sendromu ve özellikle de Kawasaki Sendromu’ na benzetiliyor.

Toksik Şok Sendromu bazı bakterilerin toksinlerine bir tepki olarak gelişirken Kawasaki Sendromu ise daha ziyade 5 yaşından küçük çocuklarda rastlanıyor ve kesin sebebi bilinmiyor.

8 Soruda Kawasaki Hastalığı | Anneysen

Kawasaki Sendromu kan damarlarında yaygın bir enflamasyon (vaskülit) ile karakterize bir hastalıktır.

Hastalığın tipik belirtileri en azından beş günden beri devam eden yüksek ateşle beraber, deri döküntüleri, boyun lenf bezlerinde şişme, konjunktivit (gözlerde kanlanma), dudaklarda kızarıklık ve çatlama, çilek dil, boğaz ve ağız mukozasında, el ve ayaklarda şişlik ve kızarmadır.

Çok nadir görülen hastalığın en önemli komplikasyonu tedavi edilmeyen çocukların dörtte birinde ortaya çıkan ve kalp krizlerine yol açan koroner damarlardaki genişlemelerdir (anevrizma).

Yüksek dozda aspirin ve damar yoluyla immunglobulin tedavisiyle koroner damarlardaki genişlemeler önlenebilmektedir.

Genetik bir yatkınlık sonucu geliştiği düşünülen hastalık Japonya ve Kore’ de daha sıktır.

Kawasaki hastalığı - Blog İçerikler

Gelelim neticeye

Yeni koronavirüsün çocuklarda daha az görüldüğünü, bunlarda ağır tablolar ve ölümlerin neredeyse yok denecek kadar az olduğunu biliyoruz.

Şu durumda İngitere’ de olağandan sık teşhis edildiği bildirilen bu yaygın enflamatuar hastalığın KOVİD ile bağlantısı ispatlanmış değil, bunu bize zaman gösterecek.

Kaynak: https://www.theguardian.com/world/2020/apr/27/nhs-warns-of-rise-in-children-with-new-illness-that-may-be-linked-to-coronavirus

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Şule dedi ki:

    bu hastalık bizde de görülen bir hastalık mıdır

Siz de yorumunuzu paylaşın: