KEDİ TIRMIĞI HASTALIĞI LENFOMA VE TÜBERKÜLOZLA KARIŞTIRILABİLİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Kedi tırmığı hastalığı, kedilerin ısırması, tırmalamasıyla meydana gelen ve lenf düğümlerinin şişmesine sebep olan bir hastalıktır. Başta tüberküloz olmak üzere birçok enfeksiyon hastalığı ve lenfomalarla karıştırılabilen hastalık, 14 yaşından küçük çocuklarda ve özellikle de sonbahar ve kış aylarında daha çok görülür. Hastalığın etkeni kedilerde bulunan Bartonella türü bakterilerdir.

Hastalık dünyanın tüm ülkelerinde görülmüştür. Amerika’da her yıl 25 bin insanda rastlanmaktadır. Ülkemizde de saptanan hastalık, kedi besleyen kişilerin sayılarının giderek artması dolayısıyla bizde de sık karşılaşılan bir hastalık olma yolundadır.

Lenf bezlerinde şişme oluyor

Hastalık kedini ısırdığı veya tırmaladığı yerde günler sonra küçük bir kabarcık ya da şişlik şeklinde başlar ve çoğu zaman bir böcek ısırığı sanılır. Ağrılı olmayan bu şişliklere daha çok bacaklar, kollar ve başta rastlanır. Bu olaydan birkaç hafta sonra ısırılan bölgenin lenf düğümlerinde şişme olur. Büyüklükleri 1-5 santim arasında olan lenf düğümleri daha çok koltuk altı, kasık ve boyun bölgelerindedir. Şişen lenf düğümleri üzerindeki deri kızarabilir ve sıcaktır, bazen içinden iltihap da akabilir. Lenf düğümlerindeki büyüme 2-4 ay kadar devam eder.

Bazı hastalarda 38 dereceyi geçmeyen ateş, iştahsızlık, halsizlik, baş ve boğaz ağrısı gibi şikâyetler de olabilir. Nadiren karaciğer, dalak ve akciğer gibi iç organlarda da iltihap gelişebilir. Bazen gözde kızarıklığa ve kulak önündeki lenf düğümlerinin büyümesine yol açan küçük bir yara da oluşabilir.

Nasıl bulaşır?

Hastalık özellikle yavru kedilerin tırmalama veya ısırması ile bulaşır. Deride bir çizik ya da yara varsa, kedinin yalamasıyla da bulaşma olabilir, çünkü bakteriler kedinin tükürüğünde bulunurlar. Hastalığın insandan insana ve kediden kediye geçmesi mümkün değildir.

Bakteriler kediden kediye pirelerle taşınır ve kedide herhangi bir hastalık yapmaksızın aylarca kalabilir.

Bu hastalığı bir kere geçirenlerde genellikle ömür boyu süren bir bağışıklık oluşur.

Kimler için tehlikeli?

Kedi tırmığı hastalığı normal insanlar için fazla bir sorun yaratmaz. Şişmiş olan lenf düğümleri birkaç ay içinde kendiliğinden geriler.

Hastalık, AİDS, diyabet ve kemoterapi gören kanserli hastalarda önemli sorunlara ve hatta ölümlere de neden olabilir.

Nasıl teşhis edilir?

Kedi ile temasları olan hastaların klinik bulguları çok tipiktir ve herhangi bir testin uygulanması gerekmez.  Ancak, kesin teşhis kanda yapılan IFA testi ile lenf düğümünün biyopsi ile çıkarılması ve patolojik olarak incelenmesi ile mümkündür.

Tedavisi mümkün

Hastalık birçok kişide tedavi edilmeden de kendiliğinden iyileşir. Ateşi düşmeyen hastalarda, iç organ tutulumu olanlarda ve lenf düğümlerindeki şişliğin ağrılı olduğu ve bir ay içinde gerilemediği durumlarda antibiyotik tedavisi uygulanır. Bağışıklığı baskılanmış hastalara da antibiyotik tedavi verilmelidir.

Kedilerin tedavi edilmeleri gerekmez.

Yazı için 14 yorum yapılmış:

  1. şükrü dedi ki:

    Hocam benim babamada bütün testler yapıldıktan sonra biyopsi sonucu kedi tırmığı hastalığı uyumlu olduğu bildirilmiş.Ailecek bizim kafamız karıştı.Çünkü babamın kediyle teması olmadı.Sadece kedi pisliğini elledi.bu sebepten hastalık olurmu?Yanıtınızı bekliyoruz.Tşk

  2. ŞABAN ASLAN dedi ki:

    hocam hayırlı günler benim kardeşim 40 yaşında boyun bölgesi ve kürek kemiklerine doğru ağrılı şişme oluştu ve kedi tırmığı rahatsızlığı olduğu tespit edildi kardeşim bu hastalığı 4 ay kadar çekiyor bu kadar uzun süremi

  3. gülcan dedi ki:

    hocam beş yaşındaki oğlumu kedi tırmaladı ve kanama oldu. üst dudağın burunla kesişen yerinde oldu. yıkayıp kolonyayla sildim. daha sonra problem yaratırmı? kedi sokak kedisi zemindeki bayan dışarda besliyor.

  4. cemal dedi ki:

    merhaba 18 gün evel göl kenarında diken battı 2 gün sonra sol elim orta parmak şişti doktora gittim dikeni çıkardı 6 tane 1mg antibiyotik verdi 1 kutu 500 g cipro verdi bitti gene geçmedi elimi oynatamıyorum başka doktora gittim kedi tırmığı hastalığı dedi antiyobotik verdi 1 haftadır kullanıyorum ödem geçmedi ne yapmam gerekiyor

  5. serap küçükkırca dedi ki:

    03.11.2012 tarinde besledigimiz kanserli hasta kedimiz ilaç verirken elimi tırmaladı işaret parmagimi ısırdı. Kanser ısırıkla geçer neyapmam lazım, lütfen mail adresime çok çabuk yanıt verir misiniz?

  6. imer Aylanc dedi ki:

    Meehaba hocam benimde koltuk altimda cok agri vardi koluma kadar uzanan simdi kolumun icinde odem.var cok agrili.antibiyotikkullandim fakat bi faydasi olmadi.ne yapmam gwrejio

  7. güneş dedi ki:

    ablamı kedi ısırmış ne yapabiliriz

  8. yücel dedi ki:

    benim sol gözüm 2 ay once 2 hadta agrıdı ve sonra bulanık görmeye basladım dokrota gitdim testler yaptılar bişe cıkmadı ve sonra doktor lyme + keditırnagı hastalıgı işin kan vermemi söledi onuda vericem işde sorun omu acaba sol gözümdeki sorun birde sag gözümdede agrı basladı şiddetli agrı inş gecer

  9. gülhan dedi ki:

    Merhaba Hocam, ben 13 yıllık Tip 1 diabet hastasıyım.3 senedir kedi besliyorum.4gün öne sol kol üst extremite medyanında ağrı ve acıyla birlikte bir şişlik farkettim.Usg ve MRlarda çok fazla sayıda lenf nodu görülmekte (supraklavikular-axiller ve kolda ).Dr.larım meme ca şüphesiyle tetkik istediler.Aynı zamanda bu bölgelerde ağrım var, antibiyotiğe başladım.Sanıyorum, son MRda da net birşey çıkmazsa PET CT ve biyopsi yaptırmak durumunda kalacağım.Eğer bunun sebebi kedi tırmığı hastalığı ise kedi ile temasta olan kişiler için bir korunma yöntemi yok mudur? Diyabet açısından risk faktörleri nelerdir?.Verdiğiniz bilgilerden ötürü şimdiden teşekkürler.Saygılarımla…

  10. ferat dedi ki:

    Hocam bugun elimi kedi isirdi ve bikac saat sonra basim agrimaya basladi ne yapmam lazim

  11. faruk çalışkan dedi ki:

    iyi günler . eşimle kedi tırmığı hastalığına yakalandık. ben doktoruma giderek öğrendim. ilaç yazdı. boctrobon ve boctrim yazdı. eşim hamile bu ilaçları kullanabilir mi? yada alternatif bişey önerebilirmisiniz? teşekkürler.

  12. Fethiye gulmez dedi ki:

    Sayin dr ahmet rasim bey ben fethiye gulmez benim oglum 13 yasinda ayni hastalikla tedavi oluyor suan ama doktorlar bize tek dedigi uzun surecli tedavi ama benim oglumun karacigrrinde dalagi ve gozunun sag tarafinda ayriyetten kalp c kapaginida kilitlemis surekli tedavi altinda oldugu halde cogaliyor ne yapmamiz gerekiyor benim kafam karma karisik bir suru test yapiliyor ve 1 aydir hastanedeyiz hicmi bi gerileme olmaz

  13. Filiz Telek dedi ki:

    Merhaba hocam evimize 10 gün önce bir bayandan iki aylık kedi aldık bayanda sokaktan almış iç diş parazitlerini yaptırmış.bugün kedi kızımın yüzünü tirmalayip kapattı.Acaba asi yaptırmaya götürsem mi?kedi tırnağı hastalığı yada başka bir hastalıkla karşılaşabilir miyiz?Ne yapmalıyım.kızım kedileri çok seviyor sokakta asisizlari sevmesin diye eve aldık ama şu anda pişman oldum ve yazılanları okuyunca korkmaya başladım.Lütfen acil cevap yazarmisiniz?

  14. özlem eren dedi ki:

    Hocam kızım veteriner hekim işinden dolayı kedı tırmıkladı sol kol altında lenf dügümlerinde şişme oldu agumentın 625 mg kullandı kendısi geçmedi daha sonra doktora gıttık ultoroson ve tahliler yapıldı crp si 1.40 ciktı doktorumuz moksefen verdi henüz bir küçülme yok 8 gündür içiyor ilaçi anne olarak cok endişeliyim.Teşekkür ederim

Siz de yorumunuzu paylaşın: