Her sahada israfa karşı olan biri olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan “Sıfır Atık Projesi“ni kalpten destekliyorum (1).
Tabağında zerre bırakmanın bile günah olduğu öğretilen, buna inanan ve uygulayan biri olarak her alandaki israf içimi sızlatıyor.
Hele de gıdadaki ve ilaçtaki israf!
Bu projenin mutlaka ilaçlar için de hayata geçirilmesi gerektiğine inanıyorum; sadece paramız değil sağlığımız da çöpe gidiyor.
Hastaların çoğu gibi doktorların da çoğu ilaçlara verilen paraların kendi cebimizden çıktığını ya bilmiyor veya bilse de mühimsemiyor.
Çöpe atılan ilaçlara ödenen paranın milli servetimizdir, unutmayalım.
Çöpe giden her ilaç kendi paramızdır, üstelik de bu ilaçlar çevreye kirletmekle kalmıyor sağlığımızı da riske atıyor.
Halkımızı, doktorlarımızı ve yetkilileri SIFIR ATIK İLAÇ projemi desteklemeye davet ediyorum.
Bu proje sadece ilaç şirketlerinin ve onlardan nemalananların işine gelmeyecektir, bunu böyle bilin.
Kaynak:
1. http://ahmetrasimkucukusta.com/2017/09/24/bir-tavsiye/sifir-atik-projesi-tum-kamu-kurumlarinda-uygulanacak/
***
NTV’ nin haberi:
Süresi dolmuş ilaçlar kimyasal özellikleri nedeniyle çöpe ya da kanalizasyon sistemine atılmamalı. Eczacılar odası üyeleri bu ilaçları topluyor, atık yakma tesislerine gönderiyor. Ancak asıl tehlike evdeki ilaçlar.
İstanbul’da bu yıl 30 ton süresi geçmiş ilaç toplandı. Eczacılar Odası, üyelerinden topladığı 426 bin 400 ilacı, Kocaeli İZAYDAŞ atık yakma tesislerine gönderdi.
İstanbul Eczacı Odası Başkanı Cenap Sarıalioğlu, “Sadece bir yıl içinde 30 tonun üzerinde ilacı imhaya gönderdik. 2013’ten beri 170 ton ilaç imhası gerçekleşti” dedi.
Süresi geçmiş ilaçların eczanelerden toplanmasına 2013’te başlandı. İlaçların kanalizasyon sistemine ya da toprağa karışması çok tehlikeli. Atıkların kanserojen etkileri nedeniyle insan sağlığına ve doğaya olumsuz etkileri var. Ancak asıl tehlikenin evlerdeki ilaçlar olduğunu, çünkü süresi dolan ilaçların ya çöpe atıldığını ya da sıvıysa lavaboya döküldüğünü belirten Cenap Sarıalioğlu, “İlaç farmokosit atık dolayısıyla hem kaynak sularımıza, hem göllerimize, hem de toprağımıza ciddi zararlar veriyor. Bunarın hepsi çevresel zehir anlamı taşıyor” şeklinde konuştu.
BAKANLIKLAR, BELEDİYELER VE ECZACI ODALARI ORTAK ÇALIŞMA YAPMALI
İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Sarıalioğlu, miadı dolmuş ilaçların evlerden de toplanması için belediyelerle çalışıldığını söyledi, “Bu yeterli mi, değil. Çünkü biz sadece eczanelerdeki ilaçları topluyoruz ama evlerimizde çok daha fazla ilaç olduğunu biliyoruz. Bu konuda belediyelerle görüştük, Bakırköy ve Beşiktaş belediyesiyle protokol yaptık” dedi.
Evlerdeki atık ilaçlar için ilgili bakanlıkların, belediyelerin ve eczacı odalarının ortak bir çalışma yapması gerekiyor.
Kaynak: https://www.ntv.com.tr/saglik/istanbulda-30-ton-suresi-gecmis-ilac-toplandi,gInsgSy5xkC5qi6824fMvQ
Boş yere kendini yorma Ahmet Bey. Sen kötü olursun sonunda, hastaların tedavisine engel oluyor, hayatlarıyla oynuyor diye şikayet eden bile olur.
ilaçlar çöpe atılmasın, bitene kadar birileri tarafından içilsin mi demek istiyorsunuz, anlamadım
??Bu konuya duyarlı bir vatandaş olarak projenizi gönülden destekliyorum.