ATIK İLAÇLARIN %49′ UNUN KUTUSU BİLE AÇILMAMIŞ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Senelerdir ilaçların yüzde 90′ ının gereksiz yazıldığını yazıyor söylüyorum.

İşte ispatı: Atık ilaçların yüzde 49′ u kutusu bile açılmadan çöpe gidiyor, yüzde 29′ u ise son kullanma tarihi geçmeden atılıyor.

BİR: Hastalar ve doktorlar bu ilaçların gökten yağmadığını, parasının hepimizin cebinden çıktığı kavramadıktan sonra ilaç israfı önlenemez.

İKİ: İlaçların kutularının bile açılmadan atılması ise bunlar zaten gereksiz yazılmış olduğu için bir bakıma da iyi bir şey, insanlar en azından ilaçların yan etkilerine maruz kalıp yeni ilaçlara davetiye çıkarılmasını önlemiş oluyorlar.

ÜÇ: İlaçların gelişigüzel çöpe atılması da doğru değil, çünkü bu yolla su ve toprağa karışıyor. Bunlar çöp dışında özel kutulara bırakılmalı. 

DÖRT: Hasta olunca doktora gidin muayene olun vizitesini ödeyin çünkü doktorların da yaşaması lâzım. Eczaneye gidin ilaçlarınızı alın, parasını ödeyin çünkü eczacıların da yaşaması lâzım. Aldığınız ilaçları içmeyin derhal çöpe atın çünkü “sizin de yaşamanız lâzım.” 🤣 🤣 🤣

Budur!

***

Habertürk’ ün haberi: 

Eczacı Ayşem Jale Kıhtır, ilaç teknolojisi konulu bir fuarda bugüne kadar topladıkları 362 bin kilogramlık atık ilaç verilerini açıklayarak, atık ilaçların yüzde 29’unun son kullanma tarihinin geçmediğini, yüzde 45’inin ise hiç açılmadığını söyledi.

Çevreci Eczacılar Kooperatifi (ÇEKOOP) yönetim kurulu üyesi Eczacı Ayşem Jale Kıhtır, ilaç teknolojisi konulu bir fuarda bugüne kadar topladıkları 362 bin kilogramlık atık ilaç verilerini açıklayarak, atık ilaçların yüzde 29’unun son kullanma tarihinin geçmediğini, yüzde 45’inin ise hiç açılmadığını söyledi.

CPHI İstanbul 2017 İlaç Bileşenleri fuarı yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Fuara, ÇEKOOP Başkanı eczacı Şule İlkkurşunlu, yönetim kurulu üyeleri Eda Çağında, Seval Ünlüerler, Ayşem Jale Kıhtır katıldı. Eczacı Ayşem Jale Kıhtır, atık ilaçlarla ilgili çarpıcı bilgileri paylaşarak, bugüne kadar topladıkları 362 bin kilogramlık atık ilaç verilerini açıkladı.

ÇEKOOP olarak İzmir, Ege Bölgesi ve ülke genelindeki illerden topladıkları atık ilaçları imhaya gönderdiklerini belirten Kıhtır, 2012’de 22 bin 500, 2013’te 22 bin 110, 2014’te 50 bin 240, 2015’te 67 bin 80, 2016 yılında ise 85 bin 880 kilogram ilaç toplayıp imhaya gönderdiklerini ifade etti.

Kıhtır, atık ilaçların yüzde 29’unun son kullanma tarihinin geçmediğini, yüzde 45’inin ise hiç açılmadığına da değinerek, çocuklara küçük yaşta atık ilaç bilincini aşılamak amacıyla geliştirdikleri ‘İlaç Dedektifleri’ projesini de anlattı.

Ayşem Jale Kıhtır, “Ekim 2014 tarihinde oluşturulan ‘İlaç Dedektifleri’ projesi ile öncelikle 4., 5., 6. ve 7. sınıf öğrencilerine, akılcı ilaç kullanımı ve atık ilaç konusunda, konuyla ilgili eğitim almış eğitmen eczacılar tarafından, günümüzün en etkili öğretim yöntemlerinden olan drama (doğaçlama, rol oynama, soru cevap, tartışma, oyun) öğretim yöntemi kullanılarak eğitimler vermekteyiz. Bu proje ile 2014-2015 eğitim-öğretim yılında 158 eğitimle toplam 6 bin 211, 2015-2016 yılında 2 bin 534 olmak üzere toplam 8 bin 745 öğrenciye eğitim verilmiştir” diye konuştu.

Kaynak: http://www.haberturk.com/saglik/haber/1436979-turkiyenin-atik-ilac-raporunda-carpici-rakamlar

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Ahmet Mithat CAN dedi ki:

    Sayın hocam başka kaynaklardan aktardığınız haberlere girişte ve sonuçta yorum yapmanız çok güzel. Çok teşekkürler. Açıklamalarınızla sizin konu hakkındaki görüşünüzü öğrendiğimiz gibi konu hakkında daha iyi fikir sahibi oluyoruz.

    Bu arada 3 ncü tespitiniz olağanüstü güzel, şiir kıvamında. Bu kadar güzel özetlenir. Saygılar.

Siz de yorumunuzu paylaşın: