KAPICI ÇOCUKLARI NEDEN ASTIM OLMAZ?
BBC Focus dergisinin son sayısında yer alan haberi okuyunca 2006’ da yayınlanan “Modern Zaman Hastalıkları” isimli kitabımdan “Kapıcı çocukları neden astım olmaz?” başlıklı yazımı hatırladım.
Önce habere kısaca bir göz atalım:
“1980’ lerde batıdaki nüfusun sadece yüzde 10’u alerjik hastalıklar geçirirken şimdi bu sayının tam 3 katına çıktığı belirtiliyor, 2015 yılında da bu oranın dünya nüfusunun yarısı olacağı düşünülüyor.
Montreal Üniversitesi Alerji Araştırmaları Laboratuarı Müdürü Guy Delespesse, alerji vakalarının kırsal kesimden çok kentlerde görüldüğünü bu durumun da en çok sanayileşmiş ülkelerde yaşandığını belirtiyor.
Alerjik hastalıkların artışını bugünkü toplumun hijyene bakışına bağlayan doktorlar, insanların kendilerini korumak için hijyene çok fazla önem verdiklerini, mikrop ve bakterilerden bu kadar uzak olan bir hayatın da, bağışıklık sistemini zayıflatarak bu hastalıkların oranının artmasına neden olduğunu dile getiriyorlar.
Antibakteriyel hayat tarzının bağışıklık sisteminin gelişmesi için ihtiyaç duyduğu zararsız bakteri ve mikropların vücuda girmesini engellediği belirtiliyor. “
Şimdi de sıra benim “Kapıcı çocukları neden astım olmaz?” başlıklı yazımda:
Astımı olan çocukların anneleri bize hep şöyle yakınırlar: “Doktor Bey, bakın şu kapıcının çocuklarına. Üstleri başları, elleri yüzleri kir içinde. Bütün gün sokakta tozun toprağın içindeler. Betona oturuyorlar. Koşuyor, terliyorlar. Sokaktan pis şeyleri alıp yiyorlar. Yaşadıkları kapıcı dairesi güneş almaz, küçücük rutubetli bir yer. Üstelik babaları o tek odalı yerde püfür püfür sigara içiyor ama çocukları ne kadar sağlıklı, ne astımları var ne alerjileri. Turp gibiler maşallah.
Bizim bir tek çocuğumuz var. Gözümüz gibi bakıyoruz, yediğine, içtiğine her şeyine dikkat ediyoruz. Doğduğu günden beri doktor kontrolünde. Bütün aşılarını yaptırdım. Odası, giysileri tertemiz. Evimizde asla sigara içilmez. Azıcık terlese hemen iç çamaşırına kadar değiştiririm. Gece en az 3 kere kalkar üstünü kontrol ederim. Ama bizimki en ufak bir üşütmeden hemen hastalanıyor, öksürüyor, nefesi tıkanıyor. 15 gün iyi, 15 gün hasta. Ayda 2-3 kere doktordayız.
Nedir bizim suçumuz, kabahatimiz?’’
Alerjik hastalıkların sebebi temizlik mi?
Dünyanın bütün ülkelerinde her geçen gün artan astım, saman nezlesi, egzama gibi hastalıkların “aşırı temizlik ve titizlikten’’ kaynaklanabileceği ileri sürülüyor.
“Hijyen teorisi’’ olarak bilinen görüşe göre, bu durumdan bebeklerin sezaryenle dünyaya gelmeleri, hayatlarının ilk dönemlerinde çok temiz ortamlarda büyütülmeleri ve mikroplarla çok az karşılaşmaları sorumlu tutuluyor. Çocuğa basit bir soğuk algınlığında bile hemen ateş düşürücüler, antibiyotikler verilmesi de bağışıklığının güçlenmesine engel oluyor.
Çünkü özellikle hayatın ilk yıllarında geçirilen enfeksiyonlar çocuğun ateşlenmesine, öksürmesine neden olsa da, onu rahatsız etse de, faydaları da var. Çocuğun bağışıklık sistemi bu enfeksiyonlar sayesinde virüslerle, bakterilerle savaşmayı öğreniyor ve güçleniyor.
Buna karşılık bebek çok fazla mikropla karşılaşmıyor ise, bağışıklık sistemi de güçlenemiyor ve “boş kalmış, işi gücü olmayan kişiler’’ gibi “Acaba ben ne yapsam, kime saldırsam’’ diye şaşkınlığa düşüyor. O da bu sefer tutuyor, karşılaştığı toz, tüy, polen, küf gibi maddelere mikropmuş gibi davranıyor, onlara karşı hak etmedikleri aşırı tepkiler gösteriyor ve işte bunun sonucunda da alerjik hastalıklar ortaya çıkıyor.
Temizlik teorisinin kanıtları
Gerçekten de bu hijyen, yani temizlik teorisini doğrulayan pek çok kanıt var.
Meselâ, astım ve diğer alerjik hastalıklar kalabalık ailelerin çocuklarında daha az görülüyor. Çünkü, çok kardeşi olan, kalabalık bir ailede büyüyen bebekler daha çok mikrop alıyor ve daha fazla enfeksiyon geçiriyorlar.
Aynı şekilde, doğduğu günden itibaren evinde kedi, köpek gibi hayvan beslenen çocuklarda da alerjik hastalıkların görülme oranı daha az, zira bebek evdeki hayvanlarda bulunan bakterilerle karşılaşıyor.
Araştırmalar, gene aynı sebeple erken yaşta kreşe gönderilen çocuklarda da, köy ve çiftliklerde büyüyen çocuklarda da alerjik hastalıkların daha seyrek rastlandığını gösteriyor.
Buna karşılık, büyük şehirlerde doğan ve apartman dairelerinde “el-bebek gül-bebek’’ sarılıp sarmalanarak, odası her gün silinip süpürülerek, yatak takımları, çarşafı haftada bir değiştirilerek, sık sık yıkanarak bin bir ihtimamla “tertemiz’’ bir ortamda büyütülen çocuklar ise alerjik hastalıkların pençesine kolayca düşüveriyor. Çünkü bu çocukların ne kardeşleri var, ne de onları öpüp koklayan ve bu sırada taşıdıkları mikropları onlara bulaştıran akrabaları veya diğer misafirleri. Üstelik bu yavrular kızamığa, boğmacaya, çocuk felcine, hepatite karşı aşılanıyor. Azıcık ateşleri çıksa, biraz burunları aksa, boğazları kızarsa hemen antibiyotikler veriliyor.
Böyle “tertemiz’’ ortamlarda büyüyen çocukların bağışıklık sistemleri mikroplarla karşılaşmadıkları için kendine, savaşacak yapay düşmanlar arıyor. Tutuyor, evdeki tozlara, küflere, polenlere mikropmuş gibi davranıyor, onlara anormal tepkiler gösteriyor, onları yok etmeye çabalıyor.
İşte, bağışıklık sisteminin aslında kimseye zararı olmayan bir takım maddelere karşı gösterdikleri abartılı tepkileri karşımıza alerjik hastalıklar olarak çıkıyor.
oneron@mynet.com‘ un yorumu: YORUMU:sağlık ocağında çalışan pratisyen hekimim gözlemlrimden edindiğim evlerde çamaşır suyu kullanımı çamaşırmakinası detarjanlarındaki ileri teknoloji kullanımı yumoş kokusu ev içinde çamaşır kurutma oda parfümü gibi kokulara maruz kaln çocuklarda allerji gelişme oranı yüksek oluyor
oğlum alerjik astım ve evimde her odada hint kilimi var rahatsızlığı tetiklermi
Kaleminize sağlık hocam ,oğlum 1 yaşından bu yana astım başlangıcı tedavisi görüyor du ! ama benim aklım hiçde HASTA olmayan sadece soğuk algınlığı yaşadığında tıkanan oğlumun nesi olduğu konusunda rahat değildi neredeyse her ay gittiğimiz ve dünyanın parasını verdiğimiz çok ünlü prf.muzda beni tatmin etmemişti araştırmalarım sonucunda hiç bir şeye alerjisi olmadığı söylenen oğlumun aslında sezeryanla dünyaya gelmiş olmasının bu hastalığında çok etkisi olduğunu bana gösterdi şu an 8 yaşında 2 yıldır kış aylarını hastalanmadan atlatıyoruz ne söylendiği gibi evdeki kilimleri kaldırdım nede sokaktan aldım sık sık yaşadığımız yer(beykoz) sebebiyle açık havaya çıkardım yani sokağa saldım tabiri caizse şükürler olsun şu an iyi tabi yine elim üzerinde ama eskisi gibi değil annelere tavsiyem haddim olmayarak NORMAL DOĞUM yapsınlar ben tansiyon hastası olduğum için yapamadım yani öyle yönlendirildim bu günki aklım olsa herşeye rağmen normal doğumu beklerdim ,paylaşmak istedim ukalalık ettimse affola .Syg.
Benim cocuğum 2 yasindan itibaren alerjik astım bronsit 4 yıldır Süreyyapaşa hastanesine götürüyoruz evde nebilazotor var ventolin flixtitode singlair zyrtk ve nasonex kullanıyoruz 6 ay oncesine kadar iyiydi odaya akvaryum aldım 6 ayda 5 kez rahatsızlandı acaba odadaki akvaryum astımı tetikliyormu bu sorumu ve merakımı giderirseniz sevinirim ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER
Akvaryum astımı tetiklemez: evinizin ısı ve nemini kontrol edin. Isı 21 derece nem de yüzde 45 olmalı.
Benim 4 yaşına 3 ay sonra giecek bir kızım var. 2 aydır kreşe gidiyor kreşe başladığından bu tarafa öksürük geçmiyor bir defa antibiyotik ve nebilazotör cihazıyla ilaçlar vererek geçti idi. Gene bu hafta pazar günü öksürüğü arttı.Astım başlangıcı olabilirmi. Astım yeni başlıyor ise kesin çözümü varmı, Kreşte halıfileks tozu yapabilirmi. Kreşe zor alıştı hala biraz sıkıntılarımız var. Psikolojik etkisi olarak astım başlayabilir mi , Kreşi bıraktırsak gelecek yıl kreş veya ana okuluna ve ilkokula göndermekte sıkıntı yaşarmıyız. Eşim çalışıyor çok sıkıntılı günler geçiriyoruz. Annesinden gece hiç ayrılmıyor sürekli kendini sallatıyor. Öksürükten mi psikoljik mi tam derin uykuya dalamıyor. Ne yapacağımızı şaştık. Geçen cuma hırçınlıkları devam ediyor diye çocuk psikiyatristine gittik. Disperdal şurup yazdı 2 gün kullandık bana faydası olacak bir durum gördük kızımda fakat eşim hemşire olamsı sağdan soldan arkadaşlarınan tepkiler aldığını çocuk psikiyatristi güven vermediğini aile hekiminin de bu yaşlarda hırçınlık olabileceğini belirtmesi bizim ilacı bırakmamıza sebep oldu.Kızımız 2 aydır tam adapte olamadı. Alışacak oluyır hasta oluyor. Nasıl bir yol izlemeliyiz. Kreşi mi bırakmalıyız doğal yollarla astım ve psikolozik rahatlatma yapabilirmiyiz.Yardımlarınızı ve yorumlarınızı bekliyorum.İlginize şimdiden Teşekkür ederim. Mustafa AKSU
Benim 3 yaşından beri toza karşı allerjim var.Doktorlar bunun önemsiz olduğunu söylediler hep, ama büyüdükçe bunun hiçde hafife alınacak bir konu olmadığını öğrendim.En son gittiğim doktor bir profesör, muayeneleri çok pahalı, ben ailemin verdiği paraya acıyorum zira hiçbir iyileşme görmüyorum görsemde geçici.Şimdide astım olduğumu farkettim ama bana doktorum bunun aşıyla geçeceğini söyledi ve ısrarla söylüyor.3aydır gidiyorum ama tek bir aşı dahi olmadım verdiğimiz paralarda cabası.Ben 18 yaşındayım ve daha birgün sağlıklı olmadım.Size soruyorum sizde bizim gibi hastaları banka olarak mı görüyorsunuz, yoksa enayi mi? kimse süt veren ineği kesmez, niye kessin ki? Vazgeçin artık insanları kandırmaktan. Doktorsanız bi yolunu bulun, bulamazsanız doktorum diye ortalıkta dolaşmayın.Dilerim bizi kandıran doktorların sonu bizden daha kötü olur!!!!! YETER ARTIK!!!!!
Ben size ve bu yazıya kesinlikle katılmıyorum. Benim 1.5 yasinda bir kizim var. Ben kapicilik yapiyorum. Benim çocuğum dogdugu gunden bu yana evimiz rutubetli oldugu icin bronsit oluyor 1 ayın 20 25 gunu hastaysa 5 gun anca saglikli kaliyor gitmedigim doktor kalmadi. Ama care yok. Surekli ventolin pulmikort verip duruyoruz. Ilacini alinca rahat rahat nefes aliyor ama almayinca tikanip kaliyor. kapici cocugu hasta olmuyor diyen vatandasa soyleyin kapiciyla 1 ayligina evlerini degistirsinler bakalim bide cocuklarina oyle baksinlar
Iyi günler hocam 18 sekiz aylik oglum simdi dokuz aylikken bi basladi bronsitten bir hafta hastanede kaldık bu iki aydir burun akıntısı bi basliyo hemen antibiyotik cocuk alejci doktoru astim dedi ve buhar tedavisi alerji surubu nasil gececk yada gececkmi cok üzgünüm
Oğluma alerjik astım teşhisi konulmuştu neredeyse her hafta antibiyotik kullanıyorduk en son götürdüğüm prof. Atakları azalsın diye küçük cam tüpün içinde bir ilaç verdi. Eczacı çok iyi bir şey değil bu ilaç demesi rağmen kullandık . Kontrole götürdüğümüz de doktor bey bize kullandığımız ilacın gelişim geriliğine ve ileride kemik erimesine neden olabileceğini söyledi. O an başımdan aşağı kaynar sular döküldü. Yani astımı düzelteyim derken çocuğun yaşam kalitesini çok büyük etkileyecek bir şey vermiştim eşimle beraber hemen ayrıldık ve kendime söz verdim çocuğum ateşini düşünemeyecek seviyeye gelene kadar doktora götürmeyecektim biraz araştırma yaptım sordum soruşturdum aidin Salih hanımefendinin alerjik astımla ilgili tavsiyelerine uyarak çocuğuma düzenli hacamat yaptırdım her sabah ballı limonlu ılık şerbet içirdim tıkandığı zaman burnunu karbonat sirke ve su karışımı ile temizledim ve balgamını rahat atması için kusturdum elhamdulillah neredeyse 1 yıldır antibiyotik kullanmadan atlatıyoruz hastalıkları hasta oluyor mu evet ama çok şükür ilaçsız evde uyguladığım yöntemlerle iyi oluyor Rabbime ne kadar şükretsem az teşekkür ederim saygılar