GRİP İLAÇLARI İYİ Kİ BULUNMUYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
Tamiflu flu

Şu günlerde ülkemizde pek çok insanı hasta eden grip hastalığına karşı kullanılan “oseltamivir” etken maddeli antiviral ilaçların (Tamiflu, Enfluvir ve Oseflu) piyasada bulunmadığı haberleri yer alıyor.

Ben bu haberi okuyunca içimden “İyi ki bulunmuyorlar” diye sevindim.

Çünkü bunlar öyle her grip olanın alması gereken ‘müthiş’ ilaçlar değil; elimizde bu ilaçların etkinlikleri ve emniyetleri hakkında tatminkâr bilimsel veri yok.

Roche, Tamiflu ile yapılan tamamlanmış faz 3 çalışmalarına ait verileri ısrarla istenmesine rağmen bağımsız bilim adamlarının değerlendirmelerine sunmaktan kaçıyor, çeşitli bahaneler ileri sürüyor.

Firma tarafından ham bilgileri açıklanmayan araştırmalar dışlandığında ise oseltamivirin etkili ve emniyetli bir ilaç olmadığı ortaya çıkıyor.

Fazla söze gerek yok; muteber tıp dergilerinden BMJ, geçen sene etkinliğinin abartıldığı, potansiyel ciddi aksi tesirlerinin küçümsendiği iddiasıyla ilacın üreticisi Roche’ u suçlayarak bu firmanın ürünlerinin boykot edilmesi çağırısı yapmıştı.

Nasıl etki ediyor?

Oseltamivir, bir nöraminidaz inhibitörü olup grip virüslerinin yüzeyinde bulunan “nöraminidaz” proteinini bloke ederek etki gösteriyor.

Bu sayede, yeni oluşan virüslerin konak hücresinden ayrılmaları, yeni hücrelerin enfekte olması engelleniyor ve böylece de hücreden hücreye yayılma duruyor.

Eldeki verilere göre oseltamivir grip hastalığının süresini 12-24 saat arasında kısaltıyor ama gribin bulaşıcılığının azalmasına, pnömoni veya hospitalizasyon (hastaneye yatırılma) risklerinin azalmasına bir etkisi bulunmuyor.

Tamiflu’ lar elde çöpe gitti

2009-2010 dönemindeki domuz gribi salgını sırasında tüm dünya bilinçli kampanyalarla korkutularak hem insanların ferden hem de ülkelerin sağlık bakanlıklarının milyonlarca lira harcayarak Tamiflu depolamaları sağlandı.

Panik o kadar büyüktü ki ‘zamanı geçmiş’ Tamiflu’ ların bile kullanılabileceği bildirilmişti.

Bu ilaçlar ya depolarda bozuldu kaldı ya da çöpe gitti.

Gelelim neticeye

BİR: Oseltamivir ‘olmazsa olmaz’ bir ilaç değil, hatta bence olmadığı daha da iyi; eldeki verilere göre ‘olsa olsa’ hastalık süresini 1 gün kısaltıyor.

İKİ: Oseltamivir etken maddeli ilaçlar, sadece, grip olduklarında pnömoni ve ölüm riskleri yüksek olan hastalara daha henüz grip virüsü bulaşmadan veya bulaştıktan hemen sonra verildiğinde işe yarayabilir.

ÜÇ: Bulunmayan ilaçlar sayesinde cebinizde kalan paraya sebze-meyve alın, çok daha faydalı olur.

DÖRT: Bizim etıbba oseltamivir neden yok diye ağlaşır, anlayamıyorum.

KAYNAKLAR

1. http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0060348

2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22997224

3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22258996

4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19665930

5. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22513907

6. http://ahmetrasimkucukusta.com/2012/11/02/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/tamiflu-ya-harcanan-milyarlar-cope-mi-gitti/

7. http://ahmetrasimkucukusta.com/2012/11/13/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/grip-ilaci-skandali/

8. http://ahmetrasimkucukusta.com/2012/12/22/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/eyvah-eyvah-tamiflu-artik-bebeklere-de-verilebilecek/

Siz de yorumunuzu paylaşın: