ISLAK MENDİLLER ALERJİ YAPIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
ISLAK MENDİL 2

Tüm dünyada özellikle bebekler ve küçük çocuklarda kullanılan ıslak mendillerin alerjik deri tepkilerine sebep olabileceği bildirildi.

Pediatrics isimli tıp dergisinde yayınlanan makaleye göre, bu “alerjik kontakt dermatit” tablosu ıslak mendille temizlenen yüz, el ve kalça bölgelerinde kızarma, şişme, kabuklanma, kabarcık ve ince çatlaklarla ortaya çıkıyor.

Makalede, egzama, impetigo ve sedef hastalığı ile karıştırılabilen bu tablonun, ıslak mendillerde koruyucu olarak katılan “methylisothiazolinone” ( MIT) isimli kimyasalla ilgili olduğu açıklanıyor.

MIT, USA’ da üretilen ıslak mendillerin nerdeyse yarısında bulunuyor.

Dr. Mary Chang şunları söylüyor:

“Kortizon ve antibiyotikli kremlerle düzelmeyen bu lezyonların ıslak mendil kullanımına ara verildiğinde birkaç günde tamamen ortadan kalktığını tespit ettik.

Yama testi ile de dermatitin sebebinin MIT olduğunu gösterdik.

Annelerin, çocuklarının alerji yapabilen koruyucu, parfüm ve diğer katkı maddelerine maruz kalmamaları için ıslak mendilleri mümkün olduğunca az kullanılmalarını tavsiye ediyorum.

Evdeyken kâğıt havlu, su ve beyaz sabun kullanın; ıslak mendiller sadece seyahatlerde kullanılabilir.

Alerjisi olanlar, kişisel bakım ve ev temizliğinde koruyucu madde bulunan şampuan, sıvı sabun, losyon ve benzeri ürünlerden de uzak durmalıdır.

Islak mendiller pratik oldukları için giderek daha yaygın kullanılıyor.

Islak mendilleri üreticisi olan Kimberley-Clarck’ ın sözcüsü “Birkaç seneden beri alternatif prezervatifler üzerinde çalışıyorduk ve önümüzdeki aylardan itibaren içinde MIT bulunmayan ıslak mendilleri piyasaya sunuyoruz” diyor.

MIT, bugüne kadar prezervatif olarak kişisel
bakım, ev temizlik ürünleri ve kozmetiklerde “methylchloroisothiazolinone” ile beraber kullanılıyordu

Zamanla bu ikilinin alerjik deri reaksiyonlarına yol açtığı belirlendi ve daha az tepki yarattığına inanıldığı için MIT tek başına kullanılmaya başlandı.

Bunun sonucu da bu ürünlerde kullanılan MIT miktarı 3.7 ppb’ den 100 ppb’ ye kadar yükseldi

Gelelim neticeye

Hayatımıza her sene 700’ e yakın kimyasal madde güvenli oldukları yeterince ispatlanmadan giriyor ve bunların zararları kullanımları arttıkça birçok insan zarar gördükten sonra anlaşılıyor.

İçinde kimyasal madde bulunan ürünlerden mümkün olduğunca uzak kalmanız iyi olur.

Bir ürün ne kadar renkli kokulu, parlak ve dayanıklı ise o kadar çok kimyasal barındırıyor demektir.

Temizlikte de beyaz sabun ve sudan şaşmayın derim

KAYNAK

1. http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2014/01/07/peds.2013-1453.abstract?sid=11c2599a-fd06-4839-96a4-8b49da1b60bc

2. http://www.webmd.com/parenting/news/20140113/preservative-in-baby-wipes-linked-to-rashes-in-some-children

Siz de yorumunuzu paylaşın: