SON MODEL RAHİM AĞZI KANSERİ AŞISI ÇIKTI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

iPhone 7 ile beraber Gardasil 9 da piyasaya çıktı.

iPhone’ u anlatmaya gerek yok, Gardasil halk arasında rahim ağzı kanseri aşısı adıyla biliniyor.

Biri akıllı telefon diğeri aşı, ne ilişkileri var demeyin.

Her ikisi de aynı ticari mantıkla üretiliyor: Eski modelin satışı belirli bir doygunluğa eriştikten sonra yeni model piyasaya sürülüyor.

Rahim ağzı kanseri aşılarının da önce 2′ li sonra 4′ lü olanı çıktı.

Sıra şimdi 9′ lu olanında.

Allah’ tan aşı firmaları akıllı telefon üreticileri kadar “insafsız” değiller, Gardasil 5, 6, 7, 8′ i çıkarmadan birden 9′ a geçmek üreticilerin ticari hırslarının telefoncularınki kadar olmadığını gösteriyor.

Rahim ağzı kanseriyle ilişkilendirilen ve kısaca HPV (yani human papilloma virüs) denilen virüslerin 150′ den fazla türü var ve bunlardan 15′ inin kanserle ilişkisi biliniyor.

Dikkat ettiyseniz HPV’ nin kansere yol açtığını söylemiyorum, aralarındaki ilişkiden bahsediyorum.

Çünkü HPV’ nin rahim ağzı kanserine sebep olduğu ispatlanmış değil.

2006 yılında ilk HPV aşısı çıktığında da şu anda Gardasil 9’ da olan tipler ile serviks kanserinin birlikteliği biliniyordu ama üretici firmalar tıpkı bilgisayar ve cep telefonu üreticilerinin de yaptığı gibi önce 2’ li ve 4’ lü aşıyı çıkardılar, şimdi de 9’lu aşıyı piyasaya sürüyorlar.

Yeteri kadar kız ve erkek aşılandıktan sonra Gardasil 10 veya 11, 12,13, 14, 15 de çıkacaktır.

Anadolu Ajansı’ na konuşan Dünya Sağlık Örgütü HPV Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. Xavier Bosch “Ön sonuçlar, yeni jenerasyon aşının HPV’ye bağlı enfeksiyonların neden olduğu kanser gelişimini önlemede diğer aşılardan daha etkin olduğunu, yüzde 90 başarılı olduğunu ortaya koydu” diyor (1).

Hayret ettim çünkü bizim etıbba 2′ li ve 4′ lü aşının bile %100 etkili olduğunu söylüyordu (2).

Vardır bir bildiği diyelim ve Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği’ den (TJOD) iki sene kadar önce sorduğum sorulara cevap beklediğimi bir kere daha hatırlatmak istiyorum (3).

***

Anadolu Ajansı’ ndan Yeşim Sert Karaaslan’ ın haberi (1):

Türkiye’de gerçekleştirilen uluslararası sempozyumda, jinekolojik kanserlerde yeni tedavi ve korunma seçenekleri masaya yatırıldı. Özellikle rahim ağzı kanserinde HPV‘nin 9 tipine karşı etkili olan yeni jenerasyon aşının, kansere karşı koruyucu yaklaşımlar arasında yerini aldığı belirtildi.

Avrupa Jinekolojik Onkoloji Derneği (ESGO) Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Murat Gültekin, derneklerince düzenlenen uluslararası katılımlı “Kadın Kanserlerini Önleme Sempozyumu”nun geçtiğimiz günlerde Türkiye’de başarıyla gerçekleştirildiğini söyledi.

Gültekin, toplantıda jinekolojik kanserlere ilişkin tanıdan, tedaviye, yeni araştırmalardan, koruyucu yöntemlere kadar her konunun ele alınarak tartışıldığını aktardı. Yeni tarama metotlarının belirlendiğini ve bu metotlarla aşıların nasıl entegre edileceğinin ortaya konulduğunu bildiren Gültekin, toplantıda, jinekolojik kanserlerin tedavisi ve korunma metotlarına ilişkin çeşitli müjdeler verildiğini ifade etti.

Gültekin, bilimsel çalışmalardan birinin yumurtalık kanserinde, özellikle genetik olgularda koruyucu cerrahi olduğunu söyledi. Gültekin, yapılan çalışmalara göre, yumurtalık kanserinin önemli bir kısmının tüpten kaynaklandığını ve bu nedenle koruyucu cerrahinin öneminin arttığının belirlendiğini bildirdi.

Rahim kanserlerinde obezitenin etkili olduğunun ortaya konulduğuna da dikkat çeken Gültekin, bu çalışmalarda sağlıklı yaşam biçimiyle obezitenin önlenerek rahim kanserlerin önemli bir kısmının önüne geçilebileceğinin vurgulandığını söyledi.

Rahim ağzı kanserinde 9’lu aşı ile korunma

Öte yandan, sempozyumda, rahim ağzı kanserinin tedavisinde yeni çıkan 9’lu aşılar da Dünya Sağlık Örgütü HPV uzmanlarınca ele alındı.

Dünya Sağlık Örgütü HPV Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. Xavier Bosch, aşıya ilişkin şunları kaydetti:

“Rahim ağzı kanseri, HPV virüsüne bağlı ortaya çıkmaktadır. HPV virüsüne karşı daha önce iki farklı aşı kullanımdaydı. Bunlar, ikili ve dörtlü şeklindeydi. İki ve dört HPV tipine karşı etkindi. Geliştirilen yeni jenerasyon aşı ise 9 HPV tipine karşı etkin.

Söz konusu aşı, Avrupa Birliği ülkelerinde 9 yaş üstü tüm kadınlarda kullanılabilmesi için ruhsatlandırılarak kullanıma girdi. Bu şekilde, rahim ağzı kanseri kontrolünde yeni bir strateji gelişti.

Ön sonuçlar, yeni jenerasyon aşının HPV’ye bağlı enfeksiyonların neden olduğu kanser gelişimini önlemede diğer aşılardan daha etkin olduğunu, yüzde 90 başarılı olduğunu ortaya koydu.”

Kaynaklar:

1. http://aa.com.tr/tr/saglik/rahim-agzi-kanserine-karsi-yeni-asi-gelistirildi/649668

2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/09/12/yazilar/tip-yazilari/rahim-agzi-kanseri-asisi/rahim-agzi-kanseri-ve-asisi-ile-ilgili-yanlis-bilgilendirme-yapiliyor/

3. http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/08/03/yazilar/tip-yazilari/rahim-agzi-kanseri-asisi/turkiye-jinekoloji-ve-obstetrik-dernegi-bu-sorularima-cevap-vermelidir/

***

EK 1 (17.3.2023): 200′ den fazla tipi olan HPV’ nin 9 tipine karşı koruma sağlayan Gardasil® 9 Türkiye’ ye gelmiş.

Kaynak: https://www.msd.com.tr/wp-content/uploads/sites/69/2022/04/GARDASIL-9-IM-enjeksiyonluk-suspansiyon_KT_25.02.2022-1.pdf

***

EK 2 (16.5.2024):  BİLGEHAN BİLGE 

– HPV’nin toplumda görülme sıklığı ortalama %11.7. Tek cinsel partnerin yaygın olduğu ve sünnetli toplumlarda görülme sıklığı çok çok daha düşük.

– HPV enfeksiyonuna yakalanan insanların %90’ında bu hastalık vücudun savunma sistemi tarafından yok edilir.

– Rahim ağzı kanserlerinin %66’sından HPV-16 ve HPV-18 virüsü sorumlu tutulur.

– Rahim ağzı kanseri HPV’nin bulaştığı ve vücut tarafından yok edilmeyen hastalarda bulaşma tarihinden itibaren 5-20 yıl sonra ortaya çıkar.

– Rahim ağzı kanseri erken ve orta vadede teşhis edilirse %100 oranında tamamen tedavi edilebilir.

-Dünyada bildirilen ölümler çoğunlukla sağlık sisteminin ilkel veya olmadığı ülkelerdeki hastalar, bağışıklık sistemini çökerten başka bir hastalığa sahip olanlar ile HIV (AIDS) vakalarıdır.

– Ülkemizde HPV (+) olan hastalarda kanser veya öncü kanser tanı oranı %4’dür.

– Rahim ağzı kanseri vakalarında Türkiye 166 ülke arasında 153. Sıradadır.

– Rahim ağzı kanserinin erken teşhisi için risk guruplarında 3 yıl, diğer insanlarda 5 yılda bir spesifik testlerin yapılması yeterlidir

– Türkiyede yıllık rahim ağzı kanseri teşhis edilmiş hasta sayısına ulaşamadım. Ancak 2020 yılında 1311 ölüm WHR’ye bildirilmiştir. Bu 1311 vaka’nın kaç tanesi HIV (AIDS), Kaç tanesi immun sistemi baskılayan bir durum veya  hastalığa sahiptir? Bu konuda herhangi bir açıklama bulunmamaktadır.

Olasılıklar:

Türkiyede 15-65 yaş kadın nüfusu ortalama 30 milyon olarak tahmin edilir.  Nüfusa göre ölüm oranı 0.000043

Beş yılda bir yapılacak basit bir test ile erken teşhis halinde ölüm oranı %0’dır.

Tüm bu bilgiler ışığı altında.

Koruyucu etkisinin olup olmayacağı belli olmayan, aşıdan sonra bu etkinin varlığının en az 10 yıl içinde ortaya çıkacağı bildirilen. Bu aşıyı kız çocuklarımıza, kadınlarımıza neden uygulama içindeyiz?

HPV (+) olanlarda bile kanser riski %4’iken ve erken teşhis ile %100 tedavi edildiği iddia edilirken bu aşının yan etki risklerini neden satın alıyoruz?

Yan etkiler demişken sağlık bakanlıkları tarafından raporlanan üç yan etki dikkat çekmektedir.

– Erken yumurtalık yetmezliği,

– Erken menapoz,

– Düşük!.

Bu aşının uygulama tarihinden itibaren yukarıdaki patolojilerde 5 ile 12 kat artış raporlanmıştır.

İçlerinde Anaflaktik şoka bağlı ölüm, Epilepsi, Oto immun hastalık, Tromboembolizm gibi ölümcül ve sakat bırakıcı olmak üzere 100’ün üzerinde yan etki bildirilmiştir.

Bu yan etkiler on binde bir ila milyonda bir olmak üzere tespit edilmiştir.

Her biri milyonda bir dahi olsa 100 yan etkiden birisinin görülme olasılığı binde bir gibi oldukça yüksek bir orana tekabül eder.

Soruyorum:

Henüz cinsel olgunluğa girmemiş veya tek eşli, yani hastalığa yakalanma riski “sıfır” olan milyonlarca kız çocuğu ve kadını, her bir dozu binde bir oranında da olsa kısırlık, düşük, erken menapoz, sakatlayıcı ve öldürücü yan etkiye sahip bir aşı ile nasıl böyle bir riskin içine atabiliyorsunuz?

Öneri:

30 milyon kız çocuğu ve kadınımızı yan etkileri göz ardı ederek aşılama sevdanızdan vaz geçin.

Onun yerine risk guruplarına periyodik ücretsiz tarama testi yapın.

Hem risksiz hem de erken teşhis için efektif yöntem budur.

Kaynak: https://x.com/OpDrBilgehan/status/1790869783287632164

***

EK 3 (16.5.2024): BİLGEHAN BİLGE 

GÜVEN MESELESİ 

mRNA aşılarının etkisizliği ve sakat bırakıcı-öldürücü yan etkileri dünya medyası ve kamuoyunda ayyuka çıkmışken. Bizzat gelişmiş ülke hükümetleri tarafından bu konuda halk bilgilendirilken.

Bu aşılar aleyhine açılan davalar binlerle ifade edilip, aşı firmaları aleyhine yüksek mahkeme kararları bir bir açıklanırken.

Hakemli tıp dergilerinde aşı yan etkileri konusunda çığ gibi büyüyen bilimsel araştırmalar yayınlanırken. Bizim mahallede adamların yaptığı şu savunmaya bakın hele.

“Aşı yan etkilerini kabul ederlerse, Türk kamuoyunun hekimlere ve bilime olan inancı zedelenirmiş!”

Arkadaş içinde zehir olduğu tespit edilen bir bisküvi konusunda halkı uyarmak tüm gıda sektörüne karşı güveni zedeleyebilir mi?.

Sizin ki o hesap. Ama asıl endişenizi ben biliyorum. Siz de biliyorsunuz!

Kaynak: https://x.com/OpDrBilgehan/status/1791022947584377245

***

EK 4 (29.5.2024): FERHAT ARSLAN Sizlere daha önce HPV nin tek başına müstakil bir kanser nedeni olmadığını rahim ağzında kronik inflamasyon yapan tüm faktörlerin birlikte değerlendirilmesi gerektiğini ifade etmiştim.

Bakın aşağıdaki çalışmada rahim ağzının bakteri türü ve yükünün kansere öncü olan tablolarla HPV den bağımsız bir şekilde ilişkili olduğu gösterilmiştir. Bu gerçek hayatta da böyledir.

Çoklu cinsel ilişkileri olan veya bağışıklık sistemi başka nedenle baskılanmış olan bir birey isterse 3 değil 13 hpv aşısı olsun risk altındadır. Lütfen mantıklı olanı yapınız.

Resim

Kaynak: https://x.com/Ferhatarslandr/status/1795878361526304842

***

EK 5 (2.7.2024): Merck, Gardasil HPV aşısı araştırmasında katılımcıları yanılttı Kadınlara araştırmada kullanılan plasebonun aktif olmadığı ve aşıdaki yardımcı maddenin güvenlik açısından test edildiği söylendi ama bunların ikisi de doğru değildi.

Kaynak: https://x.com/drahmetrasim/status/1808139343770300623

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Cemre dedi ki:

    Merhaba HPV için G9 aşisi turkiye de şuan var mı veya yoksa bile nasıl yurt disindan getirebiliriz biliyor musunuz

Siz de yorumunuzu paylaşın: