mRNA AŞILARI SENELERCE SÜREN KORUMA SAĞLAYABİLİR
Dikkat: Yazının sonunda ek var!
***
ARK: Kazasız belasız KOVİD geçirdiyseniz, kendinizi dünyanın en mükemmel aşısını yaptırmış kabul edebilirsiniz.
***
Forbes’ de yayınlanan “Pfizer And Moderna Vaccines May Offer Years-Long Protection Against Covid-19, Scientists Say” başlıklı haberden:
Nature dergisinde yayınlanan araştırmada Pfizer ve Moderna tarafından üretilen mRNA aşılarının yarattığı bağışıklık cevabının KOVİD’ e karşı senelerce koruyuculuk sağlayabileceği gösterildi (1).
Hem KOVİD geçirmiş hem de mRNA aşılarından biri ile tamamen aşılanmış kişiler daha da güçlü bir bağışıklık tepkisine sahiptir.
Çalışma ayrıca, aşıların etkinliğini azalttığı gösterilen beta da dâhil olmak üzere, koronavirüsün üç varyantına karşı etkili olan yüksek düzeyde nötralize edici antikorlar ürettiğini de ortaya koyuyor.
mRNA aşılarının ilk dozundan yaklaşık dört ay sonra, vücudun lenf düğümlerinde, vücudun bağışıklık hücrelerini gelecekteki enfeksiyonlara karşı koruma sağlamak için etkili bir şekilde eğiten germinal merkezler olduğu belirlendi.
Germinal merkezlerin normalde aşılamadan bir veya iki hafta sonra zirveye ulaşıp ardından düşmeye başlaması dikkate alındığında bunun ne kadar mühim olduğu daha iyi anlaşılacaktır.
Daha geniş bir bağışıklık hücresi yelpazesinin üretilmesi ve bu hücreler için daha uzun eğitim süreleri, virüse ve ortaya çıkabilecek her türlü varyanta karşı daha güçlü koruma sağlayacaktır.
MRNA aşıları enfeksiyonları önlemede oldukça etkili olsa da, koronavirüsün daha bulaşıcı varyantlarının ortaya çıkması, KOVİD’ e karşı korunmak için ek dozların gerekli olabileceği yönünde spekülasyonlara yol açtı.
Moderna CEO’ su Stéphane Bancel, hem azalan bağışıklığı desteklemek hem de yeni virüs mutasyonlarına karşı korunmak için yakın gelecekte güçlendirici aşılara ihtiyaç duyulacağını da öne sürüyor.
Buna karşılık içlerinde Dr. Fauci’ nin de olduğu bazı halk sağlığı uzmanları ise buna karşı çıkıyorlar.
Bu çalışmanın sonuçları, iki mRNA aşısından birini yaptırmış olan insanların büyük bir çoğunluğunun uzun vadede muhtemelen korunacağını ve yakın zamanda bir aşıya ihtiyaç duymayabileceğini gösteriyor ama daha yeni, daha bulaşıcı varyantların mRNA aşılarının etkinliğini azaltması mümkündür.
Araştırmanın özeti (2).
Araştırmada iki doz mRNA aşısı yapılan 14 kişinin kanındaki ve koltuk altı lenf bezlerindeki antijene has B hücre cevapları incelendi.
S proteinini hedefleyen dolaşımdaki IgG ve IgA salgılayan plazmablastlar, ikinci aşıdan bir hafta sonra zirve yaptı, ardından azaldı ve üç hafta sonra tamamen ortadan kalktı.
Lenf bezlerinin ince iğne aspirasyonu ile incelenmesinde ilk aşılamadan sonra örnek alınan tüm katılımcılarda S proteinini bağlayan germinal merkez B hücreleri tespit edildi.
İkinci aşılamadan sonra lenf bezlerinde en az on iki hafta boyunca yüksek miktarda S-bağlayıcı germinal merkez B hücreleri ve plazmablastlar bulundu.
S-bağlayıcı germinal merkez B hücresinden türetilen monoklonal antikorlar, ağırlıklı olarak S proteininin reseptör bağlanma alanını hedef alıyordu, N-terminal alanına veya insan betakoronavirüsleri OC43 ve HKU1’in S proteinleri ile ortak epitoplara bağlanan klonlar daha azdı.
İkinci çapraz reaktif B hücre klonlarının, yalnızca SARS-CoV-2 S proteinini tanıyanlara kıyasla daha yüksek somatik hipermutasyon seviyelerine sahip olması hafıza B hücresi kökenini düşündürdü.
Araştırmacılar, bu neticeleri insanlarda mRNA bazlı aşılamanın kalıcı bir germinal merkez B hücre tepkisini indüklediği ve güçlü hümoral bağışıklığın oluşturulmasını sağladığı şeklinde yorumluyorlar.
Gelelim neticeye
BİR: Kas içine zerk edilen aşıların solunum yoluyla bulaşan bir virüsün yaptığı hastalığı önlemesi mümkün değil ama araştırma makalesi bu aşının Kovid’ i önlemede yüzde 95 etkili olduğu cümlesiyle başlıyor (Dakika 1 Gol:1).
İKİ: Hümoral bağışıklığın senelerce devam edebileceğine dair veriler memnuniyet veriyor ama bu sayede ancak vireminin olduğu enfeksiyonlarda ağır hastalık tabloları önlenebilir.
ÜÇ: Esas senelerce süren etkili bir bağışıklıktan söz edebilmek için hücresel immüniteye bakmak gerekir.
DÖRT: Bu aşıların ne derecede ve ne sürede etkili olup olmayacaklarını zaman gösterecektir.
Kaynaklar:
2. https://www.nature.com/articles/s41586-021-03738-2
Makalenin adı: SARS-CoV-2 mRNA vaccines induce persistent human germinal centre responses
***
EK 1 (2.7.2021): KORCAN AYATA: ““...son dönemde yoğun bakımlara yatan hastaların çoğu ya aşısız ya da sinovac aşılı yaşlı hastalar…” İngiltere’de AstraZeneca, İsrail’de Pfizer, ABD ve AB’de AZ, Pf, Moderna çift dozlarını olmuş hastalar yoğun bakımlarda yatıyor, hatta hayatını kaybediyor…” Kaynak: https://twitter.com/korcanayata/status/1410862305500336138?s=20
***
EK 2 (10.7.2021): İsrail’de yapılan bir araştırma BioNTech aşısının koruyuculuğunun Delta varyantı nedeniyle azaldığını ortaya koydu. İsrail hükümeti aşının koruyuculuğunun, yayılan varyanta bağlı olarak yüzde 64’e gerilediğini açıkladı. Öte yandan aşının halen hastaneye yatışları önemli ölçüde engellediği belirtildi.
Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre aşının hastalığın yayılmasını ve semptomatik vakaları önlemedeki etkinliği 6 Haziran’dan itibaren %64’e geriledi. Aşının hastaneye yatışları ve ağır vakaları önlemede ise %93 etkili olduğu açıklandı. Mayıs ayında Lancet dergisinde yayımlanan çalışmaya göre BioNTech aşısının 2 doz sonrası corona virüsün yayılmasını, semptomatik ve ağır vakaları önlemede %97 fazla etkili olduğu açıklanmıştı. İsrail hükümeti, BioNTech aşısının düşen koruyuculuk oranının ülkede yayılmaya başlayan Delta varyantı kaynaklı olduğu ihtimali üzerinde durulduğunu açıkladı. 9,3 milyon nüfuslu İsrail’de nüfusun yaklaşık %60’ı en az bir doz BioNTech aşısı oldu. Vaka sayılarının düşmesiyle birlikte ülkedeki tüm tedbirler kaldırılmaya başlamıştı. Delta varyantının etkisiyle vaka sayıları günlük 400’ün üzerinde seyretmeye başladı. İsrail’de virüs tespit edilen hastalardan yüzde 42’sini Covid-19 aşısı olan kişilerin oluşturduğu bildirildi. Vaka sayılarındaki artış nedeniyle maske kuralları kısmen de olsa tekrar yürürlüğe alındı.
İlgili Diğer Yazılar:
- MODERNA’NIN AŞISI BİONTECH’İNKİNDEN DAHA FAZLA ANTİKOR OLUŞUMUNA SEBEP OLUYOR
- MODERNA AŞISI, BİONTECH AŞISINA GÖRE DAHA FAZLA ANTİKOR SAĞLIYOR
- AŞININ YENİ VERSİYONU 100 GÜNDE HAZIR OLUR
- mRNA AŞILARININ ANTİKOR VE HÜCRESEL BAĞIŞIKLIK CEVAPLARI YAŞLILARDA 6 AY SONRA AZALIYOR
- KOVİD AŞILARINDAN SONRA TİROTOKSİKOZ RİSKİ DE VAR