FAZLA ŞEKER HÜCRE YAŞLANMASINI HIZLANDIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

A, C, B12, E, folat gibi vitaminler, selenyum, magnezyum gibi mineraller, antioksidanlar ve liften zengin besinleri daha fazla yiyen orta yaşlı kadınların hücrelerinin, bu tür besin ögeleri bakımından daha az zengin gıdaları yiyenlere göre “daha genç” göründükleri tespit edildi.

Araştırma, daha fazla ilave şeker tüketen kadınların, sağlıklı bir diyet uygulamış olsalar bile, diğerlerine kıyasla daha hızlı hücresel yaşlanma belirtileri gösterdiğini ortaya koyuyor.

Araştırma, Alternatif Sağlıklı Beslenme Endeksi (AHEI), Alternatif Akdeniz Diyeti (aMED) ve yeni bir Epigenetik Besin Endeksi (ENI) kullanılarak 3 günlük diyet alımları puanlanan 342 kadın (171 Siyah ve 171 Beyaz) üzerinde yapıldı.

Hücrelerin gençliği, DNA moleküllerinin yüzeyindeki metil grupları ile değerlendirildi.

Metil grupları, epigenetik modifikasyon olarak bilinen bir süreç olan, altta yatan DNA kodunu değiştirmeden belirli genlerin aktivitesini değiştirir.

Bu metil gruplarının düzeni yaşlandıkça değişir ve bunun da hücresel yaşlanmanın hızlanmasına katkıda bulunduğuna inanılır (epigenetik yaşlanma).

“İlave şekerler”, süt, meyve ve sebzelerde doğal bulunan şekerlerin aksine, şekerle tatlandırılmış içecekler ve unlu mamuller gibi gıdalara üretim sırasında eklenen şekerleri ifade ediyor.

Yüksek seviyede ilave şekerin, muhtemelen diğer herhangi bir diyet faktöründen daha fazla, kötüleşen metabolik sağlık ve erken hastalıkla bağlantılı olduğu zaten biliniyor.

Artık bu ilişkinin altında hızlandırılmış epigenetik yaşlanmanın yattığı görülüyor ve bu muhtemelen aşırı şeker alımının sağlıklı uzun ömrü sınırlamasının birçok yolundan biridir.

Gelelim neticeye

Besinlerdeki bileşikler DNA replikasyonu, bakımı ve onarımında kritik rol oynar ve ayrıca antioksidan ve anti-inflamatuar etki de gösterirler. Bunların diyetle yeterli alımı genomik stabiliteyi destekler ve sağlığı korur.

Kaynak: https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2821611

Makale: Essential Nutrients, Added Sugar Intake, and Epigenetic Age in Midlife Black and White Women NIMHD Social Epigenomics Program

Araştırmanın medyada haberleri:

https://www.dailymail.co.uk/health/article-13684253/cutting-donut-sugar-day-reduce-biological-age.html

https://www.telegraph.co.uk/world-news/2024/07/29/sugar-biological-clock-younger-chronological-age-dna-tags/

https://www.news-medical.net/news/20240731/Can-diet-alter-your-biological-age.aspx

https://www.medicaldaily.com/cutting-out-this-item-your-diet-could-reverse-aging-new-study-finds-472032

https://www.ucsf.edu/news/2024/07/428121/healthy-diet-less-sugar-linked-younger-biological-age

The US Food and Drug Administration recommends limiting added sugar to 50 grams a day.

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: