İLACI DEĞİL HAPI YUTUYORUZ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
sihirbaz 1

Merck firmasının bağırsaklardan kolesterol emilimini engelleyerek kan kolesterol seviyelerini azaltan ve etken maddesi “ezetimibe” olan “Zetia” isimli bir ilacı var.

Kalp krizlerini önlediğini gösteren hiçbir araştırma olmamasına rağmen Zetia ve Vytorin’ in (ezetimibe + simvastatin) son 7 sene içindeki satış rakamı, inanılır gibi değil ama 21 milyar $.

Hastaya bir faydası olmayan bu iki ilacın bu sene de azalan satışlara rağmen 4 milyar $ hasılat yapması bekleniyor.

Üstelik de tıbbi fetva kurumu FDA birkaç gün önce içinde ezetimibe ile beraber atorvastatin bulunan “Liptruzet” isimli ilaca da ruhsat verdi.

FDA’ nın bu alicenaplığı sayesinde hiçbir araştırmanın kalp krizi, felç ve bunlara bağlı ölümleri azalttığını ispat edemediği “ezetimibe” nin milyonlarca insana yazılmasının önünde hiçbir engel kalmamış oldu.

Peki, bütün bunlar nasıl başarılıyor?

Etkinliği gösterilmemiş ilaçların dünyada satış rekorları kırması “niche marketing” denen pazarlama metodu ile gerçekleştiriliyor.

Bu, var olan bir ürünün yeni ve değişik fikirlerle özel bir müşteri grubuna satılmasını sağlayan bir “pazarlama numarası”.

Bu sayede Zetia’ nın etki mekanizması bir avantaja döndürülüyor.

Kolesterolü düşürmek için farklı bir yol” ve Vytorin için de “Kolesterolün iki kaynağını da kurutuyor” sloganları kullanılıyor.

Bunlar hem doktorları hem hastaları etkiliyor.

Marc Pfeffer isimli kardiyolog iyileşen laboratuar sonuçlarının doktor ve hastalarda “yanlış bir güvene” yol açtığını söylüyor.

Kolesterolün düşmesinin verdiği rahatlık ilacı almanın asıl sebebinin unutulmasına yol açıyor.

“Kalp krizi, felç geçirmesin; bu hastalıklardan ölmesin” diye ilaç verilen hasta, bir miktar düşen kolesterol değerleriyle kandırılmış oluyor.

**

İnsanlar ilaçları kendileri almadıklarına göre öncelikle “doktorların bu iknâ edilmeleri” gerekiyor.

İlk iş de “iknâ edici doktorların” bulunması ve bu da çok kolay.

Mesela, 2008’ de ilacın işe yaramadığını ortaya koyan ilk araştırma yayınlandığında konferans ve danışmanlıklarla Zetia’ yı savunan iki kardiyologdan birine 71.150$ diğerine de 27.146$ veriliyor.

İşin bir de reklâm tarafı var.

Bir medya araştırmasına göre Merck 2004’ den bu güne kadar gazete, televizyon ve internet reklâmları için 741 milyon $ harcamış.

Gelelim neticeye

Sadece pazarlama numaralarıyla sıradan tüketim ürünlerinin satışlarının artırılması bile doğru bir iş değilken, bu oyunlar acımasızca ilaçlar için de uygulanıyor.

Sadece laboratuar bulgularını iyileştiren, hastaya hiçbir faydası olmayan bir ilaç sanki “mucizeler yaratıyormuş gibi” sunuluyor.

İlaç yuttuklarını sanan insanlar aslında hapı yutmuş oluyor.

KAYNAK

http://www.forbes.com/forbes/2009/1214/health-lipitor-merck-vytorin-zetia-miraculous-popularity.html

Siz de yorumunuzu paylaşın: