MEŞRUBATLARA SAĞLIĞA ZARARLIDIR UYARISI GELİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
meşrubat şişko çocuk

Yeni kanun teklifi yasalaşırsa Kaliforniya eyaletinde satılan şekerli meşrubatların üzerinde “Şekerli meşrubatlar obezite, diyabet ve diş çürümesine katkı yapabilir” uyarısı yer alacak.

Demokrat Parti senatörlerinden W. Monning’ in teklifine göre, bu uyarı 12 onsluk bir kutuda 75 ve üzerinde kalori veren tüm gazoz, meyveli gazoz, kola, buzlu çay, enerji ve spor içecekleri için geçerli olacak.

Monning “Şekerli içeceklerle obezite, diyabet, diş çürüğü gibi sağlık problemlerini ilişkilendiren sayısız araştırma olduğunu” vurgulayarak teklif metninin beslenme ve halk sağlığı uzmanlarından oluşan bir heyet tarafından hazırlandığını söylüyor ve ekliyor:

“Bilim bu konuda kesin bir karara varmış olduğuna göre Kaliforniya Eyaleti de tüketicileri korumak için gerekli adımları atmak zorundadır.

Kaliforniyalılar, tütün ve alkol uyarılarında olduğu gibi sağlıklı bir seçim yapabilmek için gerekli bilgiye sahip olacaklar.”

Senatörün teklifi başta Kaliforniya Tıp Derneği ve Kaliforniya Halk Sağlığı Savunucuları merkezi olmak üzere birçok sivil toplum kuruluşu tarafından da destekleniyor.

Manning geçen sene de şekerli içeceklerden vergi alınması teklif yapmış ancak bu teklif reddedilmişti.

New York Belediye Başkanı Bloomberg de 2012’ de aile boyu meşrubatların satışını yasaklamak istemiş ama mahkeme endüstriden gelen itirazlar üzerine bu kanun yürürlüğe girmemişti.

Bunlara karşılık, 2005’ de Kaliforniya’ da okullarda meşrubat ve fast-food satışı yasaklanmıştı.

Obezite Amerika’ nın en büyük derdi

Obezite, USA’ nın en büyük sağlık sorunlarından biri olarak görülüyor.

Hastalık Kontrol Merkezi (CDC), USA’ da erişkinlerin üçte birinden fazlasının ve 2-19 yaş arasındaki çocukların da yüzde 17’ sinin obez olduğunu bildiriyor.

Bugünkü eğilimler değişmediği takdirde 2000’ den sonra doğan her üç USA’ lı çocuktan birinde ve Afrika-Latin kökenlilerin yarısında tip 2 diyabet gelişeceği tahmin ediliyor.

Obezite ile ilişkilendirilen hastalıklar içinde diyabet dışında, kalp hastalıkları, kanser ve astım da var.

Journal Health Economics’ de yayınlanan bir rapora göre USA’ da sağlık harcamalarının yüzde 20’ si yani 200 milyar dolar obeziteye gidiyor.

Şekerli içecekler, son otuz senede Amerikan diyetindeki ilave kalorilerin en büyük kaynağı olarak görülüyor ve günde içilen bir gazozun obezite riskini erişkinlerde yüzde 27, çocuklarda yüzde 55; diyabet riskini ise yüzde 26 oranında artırdığı biliniyor.

Endüstrinin itirazı var

Amerikan Meşrubatçılar Birliği Kaliforniya şubesi “CalBev” 2010’ da hayata geçirilen “Clear on Calories” kampanyasının bir parçası olarak zaten birçok içecek kutusunun üzerinde kalori miktarlarının ve detaylı içindekiler listesinin bulunduğu bildiriliyor:

“Obezitenin ne kadar ciddi ve karmaşık bir olay olduğunu biliyoruz ama bu teklif yanıltıcıdır.

Amerikan diyetindeki kalorilerin sadece yüzde 4’ü meşrubatlardan kaynaklanıyor; kalorilerin çoğu diğer yiyeceklerden alınıyor.

Obeziteyi sadece meşrubatlarla ilişkilendirmek doğru değil.”

Gelelim neticeye

BİR: Sadece meşrubatlara değil, bütün kalorisi yüksek, katkı maddeli yiyeceklere de bu tür uyarılar konması lâzım.

İKİ: Halk sağlığını düşünmek işte böyle olur; ilaç ve gıda endüstrisinin şakşakçılığına soyunarak değil!

KAYNAK

http://www.reuters.com/article/2014/02/13/us-usa-sodas-california-idUSBREA1C1K520140213

Siz de yorumunuzu paylaşın: