TÜRK BİLİM DÜNYASININ ACI KAYBI: PROF. DR. ALTAN ONAT
Türk bilim dünyasının önemli isimlerinden Prof. Dr. Altan Onat Hocamız 28 Eylül 2017 tarihinde Allah’ ın rahmetine kavuştu.
Altan Hoca, sadece bir öğretim üyesi ve kardiyolog olmanın çok ötesinde kelimenin tam anlamıyla örnek bir bilim adamı idi.
Onun için “bilim filozofu” ve “modern kardiyolojinin şahidi” tanımlamaları son derecede yerindedir (1).
Hoca’ yı Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde öğrenciliğim sırasında tanıdım, onun çok önemli bir eseri olan Elektrokardiyografi isimli kitabını o senelerde defalarca okuduğumu çok iyi hatırlıyorum.
Birçok yerini renkli kalemlerle boyadığım, birçok satırının altını kırmızı kalemle çizdiğim ve fakat gene de birçok şeyi anlayamadığım bu kitabı kütüphanemde itina ile saklıyorum.
Hoca’ ya olan muhabbet ve saygımın altında ismimi babası Ahmet Rasim Onat’ tan alıyor olmamın da etkisinin olduğu şüphesizdir.
Merhum Ahmet Rasim Bey, ben dünyaya gelmeden seneler evvel Kayseri’ de çalışmış, hem hekimliği hem insanlığı ve yardımseverliği ile halk tarafından çok sevilmiş.
Bana da onun gibi bir doktor olmam temennisiyle Ahmet Rasim adını koymuşlar.
Altan Hoca ile öğrenciliğimden sonra bir ilişkim olmadı ama kolesterol teorisine ilgi duymaya başlamam ve onun araştırma ve makalelerini okumaya başlamamla beraber önce yazışmaya sonra görüşmeye başladık.
Birkaç defa Etiler’ deki evinde ziyaret ettim, uzun uzun konuşmalarımız, tartışmalarımız oldu.
Bu görüşmeler benim için inanılmaz faydalı oldu, ufkumu açtı.
90 yaşına eriştiği o senelerde bilimsel merakı hiç azalmamıştı, hȃlȃ araştırma planlıyor, takip ediyor, makaleler kaleme alıyordu.
Altan Hoca’ dan öğrendiklerimi ve bilimsel bakış açısını onlarca makale ve kitap okuyarak öğrenmenin mümkün olmadığı kanaatindeyim.
Büyük Kolesterol Yalanları isimli kitabımı baştan sona okumuştu ve sitemde kolesterol ile ilgili yazılarımı yakından takip ediyordu.
Kolesterol konusunda bana katıldığı ve katılmadığı çeşitli hususlar vardı, bunları baş başa uzun uzun konuştuk, tartıştık.
Bu konuşmalarımızı kitabımın ikinci baskısında yayınlanmak üzere bir makale şeklinde de kalem aldı.
Bu yazıyı sitemde “TEKHARF çalışmasının gösterdiği neler tıp dünyasında çığır açmaktadır?, İyi kolesterol yüksekliği: yararcılık mı, zarar yapıcılık mı?, Sigara içiciliğinin bağışıklık sistemi kusurlarını baskılayıcı, yararlı etkileri” başlıkları altında yayınladım (2, 3, 4).
Bu yazıdan kardiyoloji ȃleminin ve tüm bilim dünyamızın alması gereken çok önemli dersler olduğuna inanıyorum.
Gelelim neticeye
Prof. Dr. Altan Onat’ ın vefatı bilim dünyamız için yerinin doldurulması bence mümkün olmayan çok büyük bir kayıptır.
Hoca ile daha sık görüşüp konuşmadığıma, ondan daha çok faydalanmadığıma çok pişmanım.
Allah gani gani rahmet eylesin, mekȃnı cennet olsun, dualarım onunla.
Not: Makalemdeki fotoğraf Hoca’ nın Etiler’ deki evinde 15 Mayıs 2015 tarihinde çekilmiştir.
Kaynaklar:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21342859
İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu’ nun duyurusu:
Odamız üyesi, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Altan Onat’ın 28 Eylül 2017 tarihinde vefat ettiğini üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. TTB’nin kurucu Başkanı olan ve 1957-58 yılları arasında Dünya Tabipleri Birliği Başkalığı da yapmış olan Dr. Ahmet Rasim Onat’ın oğlu olan Prof. Onat, 1994-2002 yılları arasında Türk Kardiyoloji Derneği yönetim kurulu başkanlığını yapmıştır.
Prof. Onat Türkiye’nin kardiyovasküler hastalıklarla ilgili durumunu ortaya koyan en önemli epidemiyolojik çalışma olan TEKHARF çalışmasının mimarı ve yürütücüsü idi. Çok sayıda öğrenci, uzman ve akademisyen yetiştirmiş olan değerli bilim insanı Prof. Onat’a Allah’tan rahmet, kederli Ailesi’ne ve Türk Tıp camiasına başsağlığı dileriz. Prof. Onat bugün saat 10:00’da Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Oditoryumunda düzenlenecek törenden sonra, öğle namazını takiben Zincirlikuyu Mezarlığına defnedilecektir.
Kaynak: https://www.istabip.org.tr/4691-aci-kaybimiz-prof-dr-altan-onat-vefat-etmistir.html
Allah rahmet eylesin.
İnternette araştırdım, İstanbul Tabip Odasının haberi dışında hiçbir bilgiye rastlamadım. Altan Onat gerçekten bilim dünyamızın çok önemli şahsiyetlerinden biriydi. Bilime bizde verilen değer işte bu kadar.
Bir garip ölmüş diyeler
Üç günden sonra duyalar
Soğuk su ile yuyalar
Şöyle garip bencileyin
Bir ülkede bilimin seviyesi bilim adamlarına verilen değerle korelasyon gösterir.
Allah rahmet eylesin
Çok değerli bir insandı. kardeşi Teoman Onat da çocuk kalp hastalıkları mütehassısı idi. O da öleli seneler oldu. baları da çok tanınan bir doktormuş zamanında. Teoman Hocanın hayatını anlattığı bir kitabı vardı.