HİÇBİR AŞI BİR YIL KORUMUYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Tunca Bengin‘ in yazısı:

Koronavirüse karşı en etkin yöntem aşı ve bizim ülkemizde yeterince var. Her yetkili de olun diyor. Ancak önemli bir çoğunluğun hâlâ aşı karşıtlığı ve mevcut seçeneklerden Sinovac ya da BioNTech tercihlerindeki kafa karışıklığı nedeniyle ciddi anlamda sıkıntı söz konusu. Hem koruyuculuk etkisi ve süresi hem de yan etkileri açısından. Dahası, bir yanda da aşıların tedariki konusunda gecikme ve Kılıçdaroğlu başta olmak üzere bazı CHP’liler tarafından özellikle Çin aşısı Sinovac için dillendirilen akçalı işler iddiaları da var.

Onun için de Sinovac aşısının Türkiye’ye getirilmesi süreciyle ilgili olarak Çinli firmanın Türkiye’deki yasal temsilcisi Keymen İlaç AŞ’nin sahibi Cantürk Alagöz bir süredir gündemdeydi. Yani koranavirüs vakaları gibi aşıda avanta, lavanta, torpil iddiaları da pik yapmış durumdaydı. Dolayısıyla, önceki akşam Alagöz’ün gazetecilerle bir araya geldiği yemekte bu konuları konuşma fırsatı bulduk. Bu anlamda da buluşma yemekten daha çok basın toplantısı havasında geçti zaten. Alagöz de ısrarla dünya aşı peşinde koşarken Türkiye’ye ucuz aşı getirdiğini ama teşekkür beklerken haksız suçlama ve eleştirilere muhatap olduğunu yineledi. Şimdilerde BioNTech aşısının özellikle koruyuculuk anlamında daha ön planda olması nedeniyle bazı bilim insanlarına hafiften sitemkâr havası da vardı. Bunları da öncelikle şu sözlerle dile getirdi:

“Eksik bilgiler veriliyor. Şimdi birinin bir yıl koruduğu da yok, diğerinin üç ay koruduğu da doğru değil. Üç aşağı beş yukarı biri 5-6 aydır, diğeri 8 aydır. Ya da biri 4 aydır, diğeri 6 aydır. Budur yani. Yoksa bir yıl falan olsaydı eğer İsrail şu anda aşı yapmazdı zaten. İsrail hangi ayda başladı aşıya? Ocakta ve 9’uncu ayda İsrail’de vaka sayıları arttı. Onun için, bir yıl koruyor kimse diyemez. Zaten bir yıllık veri de yok henüz.

Bence şuna bakılmalı. Sağlıklı bir insana aşı yapıyorsanız öncelik güvenli olması. Koruyuculuk daha sonradır aşıda. Bu anlamda da inaktif aşılar en güvenlisi. Normal şartlarda bir adamın burnu kanasa aşı çalışması durdurulur ama dünyada şua anda pandemiden dolayı durdurulmuyor. Artısına eksisine bakılıyor. Bundan üç ay önce bazı bilim insanları aşıdan sonra antikor testi falan yaptırmayın diyorlardı, şimdi aynı kişiler BioNTech daha çok antikor üretiyor diye açıklama yapıyor. Bazı şeyleri görmüyoruz. Bizim bazı bilim insanları maalesef yanlılar.

Nasıl yani?

“Mesela Pfizer’in klinik çalışmalarını yapan hocalar… Adamların gözleri yemedi, gelip benden Sinovac aşısı alıp yaptırdılar. Şimdi arayıp sorsan, ‘Aman BioNTech ol’ derler tamam da, o zaman sen niye olmadın? Buna cevap verseler ya. Dolayısıyla, ‘Sinovac korumuyor, iyi ki BioNTtech var’ denildiğinde bir başka şeyi ifade ediyor. Benim gözümde duygusal hitap ediyor.”

Avrupa da BioNTech diyor?

“İnaktif aşı sadece Çinlilerde var. Pfizer, Moderna AstraZeneca, Johnson&Johnson farklı aşılar. Yani Avrupa istese de şu anda inaktif aşı alacak durumda değil. Ama ondan önce şu da var; biyolojik ürünler pazarı öyle tehlikeli bir pazar ki, öyle siyasi bir pazar ki bu Avrupa asla ve kata Çin menşeli biyolojik ürünlere izin vermez. Çünkü burada bir savaş var. Virüs bunu da çok net ortaya koydu. Zaten şimdi Çin de Sinovac olmayanları sokmayacağım dedi.”

Peki ya CHP’lilerin dile getirdiği iddialar? Alagöz’ün buna dönük karşı iddiaları da şunlardı:

“Mart ayına kadar Sinovac çok düzenli aşı veriyordu. Ama martta birtakım gelişmelerden dolayı Çin aşı vermemeye başladı. Bir tanesi benim bildiğim Uygur Türkleri tercihiydi. İkincisi, dünyaya bir tane aşı gitmezken bize 5-10 milyon doz geliyordu. Adamlar ‘Bunu anlatmayın, biz zorda kalıyoruz’ diyorlardı. Biz de inadına, bırak anlatmayı, fiyatı deşifre etmeye başladık. ‘Kaça verdi, kaça aldı Keymen kim, bu adam kim?’ diye. Biz 12 dolardan aşı aldık, dünyada böyle bir fiyat yoktu, en düşüğü 13.7 dolar ile Endonezya’ydı. Ama buna rağmen bizde, komisyon, hırsızlık bir sürü şey söylendi. Hiçbiri doğru değil.”

Bir süre aşı yokluğunun nedeni bunlar yani?

“Evet, o süreçte bir aya yakın aşı gelmedi. Bir de şu oldu. Sorunlar çözüldü, Kurban Bayramı arifesi ben bakanlığa dedim ki  ‘1 milyon 300 bin doz aşı yükleniyor.’  Bir anda, aşı gelmediği sürece duran, bana yönelik eleştiriler alevlendi. Aşı geleceği gün CHP sözcüsü Faik Öztrak televizyonda canlı yayına çıktı ‘Keymen’in kontratını ele geçirdik’ dedi. Halbuki bir ay önce Kılıçdaroğlu basın toplantısında demişti ki bizde kontrat var. Ve Öztrak televizyonda ‘Bu adamın teminat vermeye bile gücü yetmiyor, Türkiye’nin sağlığını buna teslim etmişsiniz’ diye konuştu. Oysa ekteki iki sayfanın içinde ‘18 milyon dolar teminat mektubu alınmıştır’ diye yazıyor. Ya okumadılar ya okuyup farklı söyleniyor. Bu yanlış yönlendirmenin ötesinde bir şey değil. Hadi bu tesadüf diyelim ama aşının geleceği güne denk gelmesi ilginç.”

Ya komisyon iddiaları?

“Firma olarak şunu söyleyeyim; yaptığım şey dünyanın en ucuz fiyatına Türkiye’ye aşı kazandırdım. Fiyatı geçtik, kimsenin aşıya ulaşamadığı bir dönemde Türkiye aşıya ulaştı. Yani Türkiye nisan ayından önce aşıya falan ulaşamazdı. Ki öyle oldu. Şunu hayretlerle karşıladım; o günlerde aşı geliyor ama geliyor, gelmiyora bakan yok, bu firma kim, nereden çıktı, kaça getirdi, ne götürdü, ne aldı konuşuluyor? Geçen sene Çin aşı vermeseydi bize ne olacaktı, kimse bunu sorgulamıyor. Kaldı ki Çin’den aldığım komisyonun yüzde 25’ini de devlete vergi olarak vereceğim zaten.”

Kaynak: https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/tunca-bengin/hicbir-asi-bir-yil-korumuyor-6604095

Siz de yorumunuzu paylaşın: