SABAHIN GEÇ SAATLERİNDE DAHA YÜKSEK ENERJİ ALIMI DİYABET RİSKİNİ DÜŞÜRÜYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Sabahın geç saatlerinde daha yüksek enerji alımı ve glisemik yük,  yetişkinlerde tip 2 diyabet riskinin daha düşük olmasıyla ilişkili bulundu.

Diyabeti olmayan bireylerde glukoz toleransı sabahları zirve yapar, öğleden sonra ve akşamları ise düşer.

Araştırma, diyabeti olmayan 8868 İspanyol/Latin kökenli yetişkin üzerinde prospektif olarak yapıldı.

Yemek zamanlaması beş döneme ayrıldı:

Sabahın erken saatleri (6:00-8:59)

Sabahın geç saatleri (9:00-11:59)

Öğleden sonra (12:00-17:59)

Akşam (18:00-23:59)

Gece (0:00-5:59).

Katılımcıların her dönem için enerji alımı ve glisemik yükü, başlangıçta 24 saatlik iki diyet hatırlaması kullanılarak değerlendirildi.

Sabah geç saatlerde enerji alımındaki her 100 kcal’ lik artış ve glisemik yükteki 10 birimlik artış, toplam enerji alımından ve diyetten bağımsız olarak tip 2 diyabet için sırasıyla %6 ve %7 daha düşük risk ile ilişkilendirildi.

Sabahın erken saatlerinde, öğleden sonra, akşam veya gece yemeği zamanlarında enerji alımı ile glisemik yük ve diyabet riski arasında böyle bir ilişki bulunamadı.

Sabahın erken saatlerinde, öğleden sonra veya akşam alınan 100 kcal’ lik enerji alımının, sabahın geç saatlerindeki eşdeğerleriyle değiştirilmesi %5 daha düşük diyabet riskiyle ilişkilendirildi.

Benzer şekilde, sabahın erken saatlerinde, öğleden sonra veya akşam saatlerinden itibaren enerjiye göre ayarlanmış 10 ünite glisemik yükün sabahın geç saatlerindeki eşdeğerleriyle değiştirilmesi, diyabet riskinin %7-9 oranında azalmasını sağladı.

Bu araştırma, sabah geç saatlerin uygun bir yemek zamanlaması olduğunu ve tip 2 diyabetin önlenmesi konusunda etkili olabileceğini ortaya koyuyor.

Gelelim neticeye

Diyabet riskini azaltmak için de sağlıklı yaşamak ve hastalıklardan korunmak için de ne yediğiniz, ne kadar yediğiniz, günde kaç öğün yediğiniz gibi günün hangi saatinde yediğinizin de önemli olduğunu görüyoruz.

Makale: Energy Intake and Dietary Glycemic Load in Late Morning and Risk of Type 2 Diabetes: The Hispanic Community Health Study/Study of Latinos, a Multicenter Prospective Cohort Study

Kaynak: https://diabetesjournals.org/care/article-abstract/doi/10.2337/dc24-0564/157018/Energy-Intake-and-Dietary-Glycemic-Load-in-Late?redirectedFrom=fulltext

https://www.medscape.com/viewarticle/whens-best-time-eat-reduce-diabetes-risk-2024a1000duu

High Glycemic Index Diets Linked to CVD and Mortality

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: