SABAH SAATLERİNDE YAPILAN AŞILAR DAHA ETKİLİ OLABİLİYOR!

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Grip aşılarının neden etkili olmadıkları nihayet orta çıktı.

Meğerse sabah saatlerinde yapılan grip aşıları daha fazla antikor oluşumuna yol açıyor dolayısıyla daha koruyucu oluyormuş.

Antikorların hangi seviyeden itibaren koruyucu oldukları bilinmiyor.

Zaten antikorlar aşı yapıldıktan birkaç ay sonra iyice azalıyor, hatta sıfırlanıyor.

***

Popular Science’ nin haberi:

Her yıl dünyanın çeşitli ülkelerinden yaklaşık 250.000-500.000 arası insan gripten dolayı hayatını kaybediyor. Gripten korunmak için her yıl Amerika’da bulunan yetişkinlerin yüzde 40’ı aşı oluyor. Fakat aşının işe yarayıp yaramayacağı günün hangi saatinde o aşıyı olduğunuza göre değişebiliyor.

Vaccine dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre grip aşısını sabah saatlerinde olanlar grip virüsüne karşı savaşan antikorları kanlarında daha fazla bulunduruyor.

Araştırmacılar vücudun savunma sisteminin günün belli saatlerinde dalgalanmalar gösterdiğinden şüpheleniyor. Fakat bunun var olup olmadığını ve vücut üzerinde ne gibi etkilere sahip olduğunu tespit etmek oldukça zor çünkü bağışıklık sistemi hastanın cinsiyeti ve yaşına göre değişiyor.

Birleşik Krallık’ta yürütülen bu çalışma 65 yaş üzeri hastalar üzerinde yürütüldü bunun sebebi gripten dolayı ölüm vakalarının bu yaşlarda daha çok olması. Araştırmacılar 276 sağlıklı yetişkini aşıladı fakat yarısını sabah saatlerinde yarısını da öğleden sonra. Bir ay sonra aşılanan yetişkinlerden kan örnekleri alınarak aşının içeriğinde de bulunan grip virüsünün üç farklı varyasyonuna karşı savaşan antikor miktarlarını ölçtü.

Araştırmacılar sabah aşılanan yetişkinlerde öğleden sonra aşılananlardan daha fazla miktarda antikora rastladı. Sabah aşı olanlar çok daha iyi sonuçlara sahipti. Araştırmacılar aynı zamanda belirli hormonal değişiklikleri analiz etti fakat aşıyla ilişkili hormonal belirgin bir değişime rastlayamadılar.

Araştırmacılar hala aşı olma zamanının insanların bağışıklıklarını nasıl etkilediğini bilmiyor. Araştırmacılar basın toplantısında etkilerin daha fazla araştırılması için yeni çalışmalar yapacaklarını belirtti.

Kaynak: http://popsci.com.tr/2016/04/30/asilar-sabah-saatlerinde-yapildiginda-daha-etkili-olabiliyor/

***

EK 1 (5.6.2022): Bağışıklık sisteminin de iç saati (sirkadiyen ritim) var: Kovid aşısının sabahları yapılması daha iyi bir antikor ve hücresel bağışıklık tepkisi sağlıyor.

Kaynak: https://www.science.org/doi/10.1126/sciimmunol.abm2465

Makale adı: The circadian immune system

***

EK 2 (20.8.2023): Kovid aşısının sonraki dozları aynı kola yapılırsa etkisi daha fazla oluyormuş.

Kaynak: https://www.thelancet.com/journals/ebiom/article/PIIS2352-3964(23)00308-0/fulltext

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: