HAFTA SONLARI DAHA FAZLA UYUMAK KALP HASTALIĞI RİSKİNİ AZALTIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Yeni bir araştırmaya göre, hafta sonları fazladan uyuyarak uyku noksanlığını telafi etmek kalp hastalığı riskini yüzde 20 oranında azaltabilir.

Genellikle gecede 7 saatten az olarak tanımlanan uyku yoksunluğu, kardiyovasküler hastalıklara yol açan bir dizi  rahatsızlığa zemin hazırlayabiliyor.

Araştırma, Birleşik Krallık Biobank projesine katılan 90.000’den fazla kişinin kendi bildirdiği veriler kullanılarak, “en fazla telâfi edilen” uyku miktarına sahip olanlardan en az olanlara kadar dört kohort oluşturuldu.

Bu projedeki denekler için medyan takip süresi 14 yıldı ve hastane ve ölüm kayıtları analiz edilerek, en fazla telafi edici uyku miktarına sahip olanların kalp hastalığına yakalanma ihtimalinin en az olanlara göre %19 daha az olduğu hesaplandı.

Uykunun ehemmiyeti

Uyku, kalp damarlarının iyileşmesine ve yeniden yapılanmasına yardımcı olur ve kan basıncını, şeker seviyelerini ve iltihap kontrolünü sağlayan süreçleri etkiler.

Uyku yoksunluğunun vücudun doğal sirkadiyen ritmini bozabilir ve bu da kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olan hormonların üretimini etkileyerek insülin direncine ve diğer kardiyovasküler risklere yol açabilir.

Uyku yoksunluğu kortizol gibi stres hormonlarını yükseltebilir ve bu da kalp sorunlarına katkıda bulunabilir.

Kronik uyku yoksunluğu ayrıca kan basıncının ve kalp atış hızının yükselmesine neden olabilir.

Uyku sağlıklı bir bağışıklık sistemi için de önemlidir. Yeterli uyku, vücudun enfeksiyonlarla ve enflamasyonla daha iyi mücadele etmesine yardımcı olur.

Gelelim neticeye

Uyku eksikliğinin hafta sonları telâfisi belki bir miktar faydalı olabilir ve bu ara sıra da denenebilir ama asıl önemli olan gece 7-8 saat kaliteli uykudur.

Gündüzleri kısa süreli kestirmeleri çok faydalı bulurum, araştırmaya gerek yok, tecrübe ile sabittir.

Bu arada bizi sürekli uyutmaya çalışanlara da dikkat edin lütfen, bunların bizim sağlığımızı düşündüklerini pek sanmıyorum.

Kaynak:

Song, Y., Liu, Z. (2024, September 1). Weekend compensatory sleep is associated with reduced risk of heart disease: A prospective UK Biobank-based cohort study. ESC Congress 2024, London. https://esc365.escardio.org/ESC-Congress/sessions/11988

https://www.medicalnewstoday.com/articles/catching-up-weekend-sleep-lower-heart-disease-risk-study#How-does-sleep-affect-cardiovascular-health

Makale: Sleeping more on weekends may cut heart disease risk by up to 20%, study finds

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: