YALNIZLIK KALP HASTALIKLARI, FELÇ, DİYABET VE ENFEKSİYON RİSKİNİ ARTIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Sosyal izolasyon ve yalnızlığın birçok hastalıkla bağlantılı olduğu çok iyi bilinmekle beraber bunun sebebi hakkında fazla bir bilgi yoktu.

40-69 yaş arasındaki 42.000’den fazla yetişkine ait kan örneklerinden proteomların (protein grubu) incelenmesiyle yapılan araştırmada, sosyal izolasyon ve yalnızlığın kalp hastalıkları, felç, diyabet ve enfeksiyon riskini artırdığı gösterildi.

Araştırmada, hangi proteinlerin daha yüksek seviyelerde olduğu ve bu proteinlerin hastalıklarla bağlantısı incelendi.

Biyolojik mekanizmaları keşfetmenin bir yolu kanda dolaşan proteinlere bakmaktır.

Proteomlar, yaş, cinsiyet, eğitim seviyesi, sigara ve alkol kullanımı ve sosyoekonomik arka plan gibi faktörlere göre düzeltmeler yapıldıktan sonra sosyal izolasyonla ilişkili 175 protein ve yalnızlıkla ilişkili 26 protein bulundu.

Bu proteinlerin birçoğu enflamasyona, viral enfeksiyona cevap olarak ve bağışıklık tepkilerimizin bir parçası olarak üretilir; ayrıca kardiyovasküler hastalıklar, tip 2 diyabet, felç ve erken ölümle bağlantılıdır.

Sosyal izolasyon ve yalnızlık, diğer yandan proteinler arasındaki nedensel ilişkiyi araştırmak için Mendelian randomizasyon istatistiksel tekniği ile bolluğu yalnızlıktan kaynaklanan beş protein belirlendi.

Yalnızlığın bir sonucu olarak daha yüksek düzeyde üretilen proteinlerden biri ADM idi. Önceki çalışmalar, bu proteinin strese tepki vermede ve stres hormonlarını ve oksitosin gibi stresi azaltabilen ve ruh halini iyileştirebilen sosyal hormonları düzenlemede rol oynadığını göstermişti.

ADM ile iç algılama için bir beyin merkezi olan insula’ nın hacmi ve vücudumuzun içinde olup biteni algılama yeteneğimiz arasında güçlü bir ilişki bulundu.

ADM seviyeleri ne kadar yüksekse, bu bölgenin hacmi de o kadar küçüktü.

Daha yüksek ADM seviyeleri aynı zamanda duygusal, ödül ve sosyal süreçlerle ilgili bir bölge olan sol kaudatın daha düşük hacmiyle ve artan erken ölüm riskiyle bağlantılıydı.

Proteinlerden bir diğeri olan ASGR1, daha yüksek kolesterol ve artan kardiyovasküler hastalık riski ile ilişkilidir.

Diğer tanımlanmış proteinler ise örneğin insülin direncinin, aterosklerozun ve kanserin ilerlemesinin gelişmesinde rol oynar.

Proteinler, genlerimiz tarafından üretilen moleküllerdir ve vücudumuzun çeşitli fonksiyonlarını yerine getirmesini sağlarlar.

Bunlar, yeni ilaç geliştirilmesine de işe yararlar.

İnsan vücudunda 100.000’den fazla protein ve bunların birçok çeşidi bulunur.

Sosyal izolasyon, örneğin kişinin yalnız yaşayıp yaşamadığına, başkalarıyla sosyal olarak ne sıklıkta iletişim kurduğuna ve sosyal aktivitelere katılıp katılmadığına dayanan objektif bir ölçümdür.

Yalnızlık ise bir insanın kendini yalnız hissedip hissetmemesine dayanan subjektif bir ölçümdür.

Gelelim neticeye

Atalarımız boş yere “Yalnızlık Allah’a mahsustur” şairlerimiz de “Gökyüzünde yalnız gezen yıldızlar, yeryüzünde sizin kadar yalnızım” dememişler.

Allah kimseyi yalnız bırakmasın.

Kaynak: https://www.nature.com/articles/s41562-024-02078-1

Makale: Plasma proteomic signatures of social isolation and loneliness associated with morbidity and Mortality

Araştırmanın medyadaki haberleri:

https://medicalxpress.com/news/2025-01-loneliness-linked-higher-heart-disease.html

https://www.theguardian.com/society/2025/jan/03/loneliness-ill-health-protein-levels-research

https://www.foxnews.com/health/friends-family-may-protect-heart-attack-stroke-diabetes-study-suggests

Ways to Prevent Isolation & Loneliness in the Elderly

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: