HAZIR GIDALARLA BESLENME ÜÇ NESLİ HASTA EDİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Annenin hatalı beslenmesinin sadece bebeğini değil sağlıklı beslenseler bile üç nesli etkilediği ortaya çıktı.

Araştırmaya göre, annenin gebe kalmadan önce obez olması genetik anormalliklere yol açıyor ve bu da kan yoluyla en az üç nesle geçerek tip 2 diyabet ve kalp krizi gibi hastalıkların riskini artırıyor.

Daha önce sadece annenin gebelikteki sağlığının çocuğunun kilosunu etkilediği biliniyordu.

Günümüzde kadınlardaki obezite oranının yüksekliği gelecek nesillerin sağlığının ne büyük bir tehdit altında olduğunu gösteriyor.

Araştırmaya göre, annenin obezite ve bununla ilgili metabolik problemleri annenin henüz döllenmemiş yumurtasında mitokondrideki DNA vasıtasıyla bebeğine geçiyor.

Mitokondriler hücrelerin enerji santrali olarak bilinir ve bunların sadece anneden alınan (babadan değil!) kendi gen dizileri vardır.

Araştırma fareler üzerinde yapıldı

Cell Reports’ da yayınlanan araştırmada fareler gebe kalmalarından 6 hafta önceden başlayıp süt vermeyi bırakana kadar yüzde 60 yağ ve yüzde 20 şekerden oluşan bir diyetle beslendiler.

Bu fastfood’ dan oluşan tipik bir Batı tarzı diyete benziyordu.

Yavru fareler sütten kesildikten sonra proteinden zengin, yağ ve şekerden fakir bir diyetle beslenmelerini sürdürdü fakat bu sağlıklı diyete rağmen üç nesilde insülin direnci ve diğer metabolik problemler görüldü.

Bu farelerin kas ve iskelet dokularında anormal mitokondriler bulunduğu belirlendi.

İnsanlarda çocukların beslenme özellikleri de annelerinkine benzediği için annenin metabolik sendromunun etkileri de daha fazla olacaktır.

Düşük yağ ve şekerli diyet ve düzenli egzersizin bu genetik anormalliklere nasıl etki edeceğinin araştırılması icap ediyor.

CHİLD KİTCHEN COOKİNG ile ilgili görsel sonucu

Gelelim neticeye

Bu araştırma, annenin adam gibi beslenmesinin sadece kendi ve bebeğinin değil torunlarının sağlıklı olmasını da etkilediğini gösteriyor.

Burada yağdan zengin beslenme ile hazır gıdalarda bulunan “trans yağların” ve şeker ile de “früktozun” kast edildiğini hatırlatmak isterim.

Sağlıklı bir hayat sürmek için makul miktarlarda tüketilen sağlıklı hayvani et ve süt, yumurta, yoğurt, peynir, kaymak gibi hayvani gıdaların ne kadar mühim olduğu bir kere daha gözle önüne seriliyor.

İşlenmiş un, şeker ve trans yağların zerresinin bile zararlı olduğunu unutmayın, kendinizi düşünmüyor olabilirsiniz ama çocuk ve torunlarınızın sağlığını riske atmaya hakkınız yok!

Kaynak: http://www.cell.com/cell-reports/abstract/S2211-1247(16)30663-5

 

Siz de yorumunuzu paylaşın: