AŞI YAPMAYI BİLMİYORLAR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
selfie

Ülkemizin en eski, en iyi, hocası en çok, imkanları en geniş, en yüksek puanla girilen tıp fakültelerinde okuyanların bile “yeterli eğitimi” almadığını, tıp eğitiminin mutlaka “yeniden düzenlenmesi” gerektiğini yıllardır anlatmaya çalışıyorum.

Ezbere dayalı eğitimle, hasta görmeden, hastaya dokunmadan, ustaların tecrübesinden faydalanmadan yetişen “çoktan seçmeli doktorlar” gelecek senelerde sağlığımızın büyük bir tehlike altında olduğunu gösteriyor.

Tabela tıp fakültelerinden” yetişenlerin durumunu da siz tasavvur edin.

Vatan gazetesinde İlker Akgüngör’ ün haberi:

Çapa Tıp Fakültesi’nden mezun olacak 6. sınıf öğrencileriyle yapılan araştırmaya göre doktor adaylarının yüzde 64’ü aşı, kan alma, dikiş ve düğüm atma, serum hazırlamada yetersiz.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeynep Solakoğlu ile uzman yüksek hemşire Mail Özçelik’in yürüttüğü araştırmaya, fakültenin 6’ıncı sınıfında okuyan 350 öğrencinin 283’ü katıldı.

Araştırmaya katılan öğrencilerin kan alma, cerrahi dikiş ve düğüm atma, ilaç uygulama, pansuman yapma, serum takma ve serum solüsyonu hazırlama gibi 18 temel mesleki beceriyle ilgili durumları ölçüldü.

Bir kez bile yapmadılar

Araştırmaya katılan öğrencilerin yüzde 81.1’i subkutan (deri altı) ilaç hazırlama, yüzde 77.2’si yetişkine aşı uygulama, yüzde 76.3’ü intradermal (deri içi) ilaç uygulama, yüzde 75.1’inin çocukta aşı uygulama, yüzde 42.9’unun serum solüsyonu hazırlama, yüzde 28.4’ü ise cerrahi dikiş ve düğüm atma gibi temel işlemleri 6 yıl boyunca bir kez bile yapmadıklarını söyledi.

Doktor adayları bu uygulamaları yaparken ise yüzde 33.2 asistandan, yüzde 25.9 asistan ve hemşirenden, yüzde 24 hemşireden ve yüzde 14 oranında kendisi gibi öğrenci olan dönem arkadaşlarından yardım aldıklarını belirtti.

Öğrencileri bu uygulamalar için eğiten öğretim üyelerinden ise sadece yüzde 0.7’sinin yardım alabildiği de ortaya çıktı.

Yüzde 64 yetersiz

Doktor adaylarına yapılan uygulamalarda kendilerini yeterli bulma durumu sorulduğunda yeterli bulan öğrenci oranı yüzde 36.1’de kaldı. Kendini yeterli bulmayan ya da kısmen yeterli olduğunu söyleyen doktor adayı oranı ise yüzde 63.9 oldu.

“Sorunlar yaşayacağız”

Araştırmayı yapan Prof. Dr. Zeynep Solakoğlu, VATAN’a önümüzdeki 20 yıl içinde bu durum yüzünden sağlık problemleri yaşayacağımızı söyledi,

“Öğrencileri model ya da maketler başında bu uygulamaları en az bir kez yapabilecek şekilde eğitiyoruz. Ancak gerçek hastaların üzerinde öğrendiklerini uygulamayı dar bir kesim yapabiliyor. Temel sorun öğrenci sayısının yüksekliği. Bu sonuçlar önümüzdeki 20 yıl içinde hepimizin sağlık hizmetlerinin sunumundan kaynaklanan sorunlar yaşayacağını gösteriyor.“

Kaynak: http://www.gazetevatan.com/capa-nin-6-nci-siniflari-asi-yapmayi-bilmiyor–663420-yasam/

Siz de yorumunuzu paylaşın: