ELMA KABUĞUNUN MUCİZESİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

İngilizce’ de “Günde bir elma doktoru uzak tutar” anlamına gelen “an apple a day keeps the doctor away” sözünün doğruluğu bir kere daha ispatlandı.

Journal of Biological Chemistry isimli dergide yayınlanan araştırmaya göre elma kabuğunda bulunan “ursolik asit” ve yeşil domateste bulunan “tomatidin” isimli kimyasallar kaslarda yaşlanmayla ilgili olayları önlüyor (1).

Iowa Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen araştırma ursolik asit ve tomatidinin yaşa bağlı kas atrofisi ve zayıflığını dramatik olarak azalttığını gösteriyor.

Araştırmaya göre, fare ve insanların iskelet kası miyotüp kültürlerinde, tomatidin mTORC1 sinyalizasyonu ve anabolizmasını uyarıyor, bu da protein ve mitokondri birikimi ve sonuçta da hücre büyümesine yol açıyor.

Araştırma, tomatidinin iki ay sonra farelerin kas kitlesini yüzde 10, kas kalitesini (kas kuvveti ve egzersiz kapasitesini) ise yüzde 30 artırdığını ortaya koyuyor.

Yaşlıların kasları zayıflıyor

Yaşlılarda sık rastlanan, tedavisi olmayan ve hayat kalitesini önemli ölçüde bozan kas atrofisinden ATF4 adı verilen bir protein mesul tutuluyor.

ATF4, gen formasyonunu değiştiriyor, kasların kuvvetli olmalarını sağlayan proteinlerden mahrum bırakıyor ve bu da kaslarda kitle ve kuvvet kaybına yol açıyor.

Elma kabuğunda bulunan “ursolik asit” ve domatesteki “tomatidin” ise ATF4 aktivitesini azaltarak etkili oluyor.

Elma kabuğunun faydaları saymakla bitmiyor

Elmayı kabuğu ile yemenin faydalarını daha önce yazmıştım (2):

BİR: Orta boy bir elmanın kabuğunda 4.4 gram “lif” vardır. Elmanın etli kısmındaki lif miktarı ise sadece 2.1 gramdır.

İKİ: Orta boy bir elmanın kabuğunda 8.4 miligram “C vitamini” ve 98 IU “A vitamini” bulunur.

ÜÇ: Antioksidan bir madde olan “kuersetin” de en fazla elmanın kabuğunda bulunur.

DÖRT: Kabuktaki “triterpenoit” adı verilen madde de kansere karşı koruyucudur.

BEŞ: Kabuktaki “ursolik asit” de kas ve kahverengi yağ dokusunu artırarak fazla kilo alınmasına engel olur.

Elmanın kalp ilacı gibi kalbi koruduğunu da bu vesile ile hatırlatırım (3, 4).

Gelelim neticeye

Bu araştırmadan “elmayı kabuğuyla yiyin” şeklinde bir tavsiye çıkmasını boşuna beklemeyin; bilim dünyasının tek amacı vardır o da  “yeni bir ilaç” çıkarmaktır.

Domates de elma da tüm diğer sebze ve meyveler gibi ihtiva ettikleri vitamin, mineral ve antioksidanlarla zaten sofralarımızın vazgeçilmezleri olmalıdır.

İlacı unutun, sağlıklı beslenmeye bakın!

Kaynaklar:

http://www.jbc.org/content/289/21/14913.abstract?sid=f34a447b-9546-4102-a5ca-a49c7ccb592b

http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/02/13/yazilar/tip-yazilari/beslenme/elmayi-soymadan-yemenin-5-faydasi/

http://ahmetrasimkucukusta.com/2014/02/19/yazilar/tip-yazilari/beslenme/gunde-1-elma-bile-kalp-krizlerinden-koruyor/

http://ahmetrasimkucukusta.com/2013/12/31/yazilar/tip-yazilari/kolesterol/kolesterol-hapinin-hukmu-elma-kadar/

Should you eat apple with or without peel? | The Times of India

***

EK 1 (11.8.2024): Raman spektroskopisi (SERS) kullanan bir teknikle yapılan çalışma, meyvelerin kabuğundaki pestisitlerin giderilmesinde yıkamanın tek başına yetersiz kalabileceğini ve soymanın gerekli olabileceğini gösteriyor.

Kaynak: https://scitechdaily.com/concerning-findings-new-research-reveals-that-washing-your-fruit-doesnt-remove-all-pesticides/

Makale: Concerning Findings: New Research Reveals That Washing Your Fruit Doesn’t Remove All Pesticides

***

Yazı için 5 yorum yapılmış:

  1. Nihal Elmas dedi ki:

    Çeşit çeşit elma türü var, acaba bunların hepsi besin değeri bakımından aynı mı yoksa aralarında fark var mı? Ekşi elmanın tatlı elmadan çürük elmanın sağlam elmadan farkı ne? Bir de buzluk elmaları var onlar da faydalı mı?

  2. tugba yurukcu dedi ki:

    Keske elmayi kabuguyla yiyebilsek hocam. Üzerinde sirkeli suda bekletme ile bile cikmayan bir sürü zararli kimyasal varken faydasinimi zararinimi hesaplamamiz gerekiyor bilemiyorum.

  3. Ayhan Sarıoğlu dedi ki:

    Tuğba Hanım, pestisitlerin bir kısmı bitkinin içine nüfus ediyor, dolayısıyla istediğiniz kadar sirkeli sularda yıkayın bunları temizleyemezsiniz. Bitkinin içine geçen kimyasallara karşı elimiz kolumuz bağlı. Burada iş Tarım bakanlığına düşüyor. Vatandaşlarının sağlıklı olmasını istiyorsa bu tür kimyasal pestisitlere izin vermez. Çünkü vatandaşın hem yediği içtiğinde kimyasal var mı zararlı mı anlaması mümkün değil hem de anlasa bile bunları temizlemesi imkansız.

  4. Çetin Çizmeci dedi ki:

    Merhaba,
    Yukarıdaki elma kabuğunun mucizesi başlıklı yazınızdan faydalandım. Teşekkür ederim. Hazımsızlık sorunum olduğu için elmayı buharda pişirerek yiyorum. Bu durumda sözünü ettiğiniz yararlar devam eder mi? 3/2/2016

  5. İbrahim Çırğaoğlu dedi ki:

    Yeşil domateste solanin denen bir maddenin bulunduğu ve zehirleyici olduğu bilgisi doğru mudur?Doğruysa ne yapmalı ki sözü edilen faydayı elde edelim.Bilenlerin kanıtıyla birlikte bilgilendirmesini rica ederim.makul bir cevap çıkarsa ben de “SAĞLIK İÇİN”adlı facebook sayfasında paylaşmak isterim.

Siz de yorumunuzu paylaşın: