TÜRKİYE MR ÇEKİMİNDE DÜNYA BİRİNCİSİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

BİR: Halkımız MR’ ı benimsedi, MR çektirmeden kimse kendini rahat hissetmiyor.

İKİ: Bu kadar çok MR’ ı hakkıyla değerlendirecek uzmanımız yok ama olsun.

Neyleyim MR’ ı tomografiyi onu değerlendirecek uzman olmadıktan sonra.

ÜÇ: Ağlamayan çocuğa meme, MR istemeyen doktora performans vermezler.

DÖRT: Hay maşallah, nazar değmez inşallah! diyelim gene de.

***

Manisa Tabip Odası Başkanı Semih Bilgin, geçen yıl Türkiye’de 110 milyon acil başvuru ve 11 milyon MR çekimi yapıldığını belirterek Türkiye’nin dünya MR şampiyonu olduğunu söyledi.

Taleplerinin karşılanmasının iyi hekimlik yapmalarının, nitelikli sağlık hizmeti sunmalarının ve toplumun daha iyi sağlık hizmetine ulaşmasının yollarını açacağını dile getiren Bilgin, “Türkiye sağlık ortamında şiddet her geçen gün etkisini artırıyor. Sağlık ortamındaki şiddet sıklıkla hasta ve hasta yakınları tarafından sağlık çalışanlarına yönelse de aslında burada hedefin sağlık sistemi olduğu açıkça görülüyor.

Bu nedenle de uygulanmakta olan sağlık politikalarını ele almadan gösterilecek hiçbir yaklaşım sağlıkta şiddetin çözümüne yönelik etkili bir çözüm ortaya koymayacaktır. Öte yandan sağlıkta şiddeti önlemeye yönelik yapılacak bir düzenleme, önleyicilik ve koruyuculuk işlevini sağlayabilmesi için sağlık çalışanlarına yönelik şiddete asla hoşgörü gösterilmeyeceği, aksine şiddet suçlarının mutlaka cezalandırılacağı düşüncesine olanak sağlamalıdır.

Bu amaçla Türk Tabipler Birliğinin Türk Ceza Kanununa bir madde eklenmesi önerisini önemsiyor ve destekliyoruz” diye konuştu.

“ACİL BAŞVURUDA VE MR ÇEKİMİNDE DÜNYA ŞAMPİYONUYUZ”

Tabipler olarak asıl üzerinde durdukları konunun kışkırtılmış bir sağlık hizmeti sunumu olduğuna vurgu yapan Bilgin şunları söyledi: “Dünya MR şampiyonluğu, Dünya acil başvuru şampiyonluğu Türkiye’de. Geçen yıl 110 milyon acil başvurusu oldu. Bunların hepsi aslında nitelikli sağlık hizmeti alamayan insanların alamadığı hizmeti tamamlamak üzere tekrar tekrar sağlık kurumlarına başvurmalarından oluşuyor.

Aslında bu bir kısır döngü, yoksa bizim sağlık personeli eksikliği ile ilgili değil. Temel eleştirilerimiz bu noktada daha fazla hekim, daha fazla sağlık çalışanı üzerinden değil, bu süreçte öncelikli olarak bu piyasacı sağlığı metalaştıran piyasa sağlık sistemine karşı duruşumuz olması gerekir. Sağlıklı bir sağlık sistemi yapılandırılmasında zaten ihtiyaç duyulan personelin gerçek rakamları da ortaya çıkacaktır.

Bugünkü rakamlar üzerinden yapılacak olan değerlendirme bize gerçek sonuçları vermez. Ülkemizdeki sağlık çalışanlarının sayılarının yeterli mi yetersiz mi tartışmalarından ziyade bizim üzerimizde durduğumuz sağlık sisteminin sunumuyla ilgili sorunlar olması. Biz temelde sağlığın anayasal bir hak olduğunu ve bunu devletin kamu eliyle sürdürmesi gerektiğini biliyoruz.

Bunun ücretsiz bir şekilde sağlanması yönünde planlama yapılmasını düşünüyoruz. Sağlık sistemimiz piyasaya açılmıştır ve piyasanın aktörleri de MR şampiyonu olmamız bunu gösteriyor. MR’lar her yıl yenileniyor. Geçen yıl 11 milyon MR çekilmiş bu ülkede. Dünyadaki en yüksek rakam ama sağlığın asıl göstergeleri doğumda çocuk ölüm hızları, doğumda anne ölüm hızları açısından şampiyon değiliz.

Koruyucu sağlık hekimliği konusunda evet gelişmeler var yıllar içerisinde ama kıyasladığımız zaman biz nede birinci oluyorsak aslında sisteminde o olduğunu bize gösteriyor. Daha çok teknoloji tüketmeye yönelik bir sağlık hizmeti ile karşı karşıyayız.”

Kaynak: http://www.haberturk.com/saglik/haber/1426158-turkiye-mr-cekiminde-dunya-birincisi

 

Siz de yorumunuzu paylaşın: