BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİNİN KANSER RİSKİNİ ARTIRDIĞI GÖSTERİLDİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Bilgisayarlı tomografiler bizde maalesef çok gereksiz yere isteniyor.

Bir de zaten gereksiz istenen bu tetkiklerde çıkan “manasız lezyonlar” yüzünden insanlar “kanser şüphesiyle” tomografi takibine alınıyor.

Bu arada tomografinin kendisinin de kanser riski taşıdığı her nedense unutuluyor.

Hele de çocuklarda tomografi gibi yüksek dozda radyasyona maruz kalınmasına yol açan incelemelerin gerçekten gerekli olup olmadığı çok iyi hesap edilmelidir.

***

İngiliz bilim insanları, bugüne kadar güvenli olduğu düşünülen bilgisayarlı tomografinin 3 seansına eşdeğer küçük radyasyon dozlarının bile P53 gen mutasyonlarına sahip hücrelerin sayısını arttırdığını ortaya çıkardı.

MedicalXpress sitesindeki habere göre İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, güvenli radyasyon seviyelerinin, yüksek kanser riski ile ilişkili P53 gen mutasyonlarına sahip hücrelerin sayısını artırdığını öğrendi.

Bilim insanları ayrıca, röntgen öncesi içilen antioksidanların, sağlıklı hücrelere, P53 geni “bozuk” hücrelere karşı başarıyla mücadele etmeye yardımcı olduğunu gösterdi. Ancak bu terapinin, sağlıklı hücrelere zarar verebileceği ve hatalı hücrelerin çoğalmasına katkıda bulunabileceğine inanılıyor.

 
İlgili resim

Cambridge Üniversitesi Profesörü Phil Jones, bilgisayarlı tomografi ve röntgen risklerinin tam araştırılmadığını, söz konusu çalışmanın düşük doz radyasyonun etkilerini ve taşıyabileceği riskleri daha iyi anlamaya yardımcı olduğunu söyledi.

Tüm insanların vücudunda kansere dönüşebilen mutant hücreler var. P53 de bu mutasyonlardan biri. Sayıları yaşla birlikte artar, ama aralarında çok azı kanser hücrelerine dönüşüyor. 

Kaynak: https://tr.sputniknews.com/bilim/201907201039715259-rontgen-ile-kanser-riski-arasinda-bag-tespit-edildi/

Siz de yorumunuzu paylaşın: