TOMOGRAFİ KANSER YAPAR MI?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
tomografi

Efendim geçenlerde M. hastanesine geçmeyen bir karın ağrısı için elimde ultrason çekimlerimle gittiğimde doktor “Bunda gözükmez bilgisayarlı tomografi çekelim” dedi.

Zararlarını biliyordum ama sizin anlattığınız kadar bilmiyordum.

O yüzden tüm batın tomografi çektirdim ufak bir iltihab çıktı antibiyotikle geçti.

Daha sonra sizin yazınızı okuyunca hatamı farkettim ama iş işten geçti.

Şu anda kafayı oynattım ne yemek yiyorum ne konuşuyorum bu hatamdan dolayı kanser olucam diye.

Kendine bu kadar bakan biriyim, hiç aklımdan çıkmıyor hatam.

Geceleri bile uyumuyorum.

Ne yaptım ben hocam, yandım ben.

TOMOGRAFİ KANSER YAPAR MI? 

Bir tomografi çekimi sırasında standart röntgenlere göre 400-500 misli radyasyon alındığı doğrudur ama tek bir tomografi ile kanser oluşması söz konusu değildir.

Benim yazılarımda vurgulamak istediğim şey gereksiz yapılan tomografi ve X-ışınlarının kullanıldığı diğer incelemelerdir.  

Bunlar gerçekten yerinde yapılıyorsa elbette söyleyecek bir sözümüz olamaz ama her gün bir torba gereksiz tetkiklerle gelen hastalar görüyorum.

Bu kişiye de yapılan batın tomografisinin pek de yerinde olduğunu sanmıyorum çünkü batındaki pek çok hastalık ultrasonografi, endoskopi veya MR ile daha iyi görüntülenebilir.

Bundan sonra radyolojik bir inceleme yapılırken bunun gerçekten gerekli olup olmadığını doktorunuzla konuşmanız çok yerinde olur.

Yazı için 8 yorum yapılmış:

  1. ŞERİFE CİVİL dedi ki:

    İNSANLARI BİLİNÇLENDİRMEK ÇOK DOĞRU VE TAKDİR EDİLECEK BİR ŞEY AMA KONUYA TAM AÇIKLIK GETRİLMEDİĞİ DURUMLARDA TIBBI TAM BİLMEYEN BİZLER KONUYU YANLIŞ ANLIYORUZ. GERÇEKTEN GEREKEN BİR TOMOGRAFİYİ ÇEKTİRMEKTEN KAÇINIYORUZ YADA ÇEKTİRDİĞİMİZ ZAMAN İLERİDE KANSER OLACAĞIZ KORKUSUYLA YAŞIYOR HAYATIMIZI ANKSİYETEYLE KENDİMİZE ZEHİR EDİYORUZ. TIBBİ BİR AÇIKLAMA YAPARKEN ÇOK AÇIKLAYICI VE DİKKATLİ OLMAK GEREKİR. TOMOGRAFİ KANSER YAPAR DENİYOR BEN ÇEKTİRDİM KANSERMİ OLACAĞIM DİYE SORULDUĞUNDA BİR TOMOGRAFİDEN KANSER OLUNMAZ DENİYOR. BUNUN DOĞRUSU NEDİR.

  2. Nilay dedi ki:

    Hocam aynı bu yazıyı paylaşan şahıs gibiyim 3 gündür, nükleer felaketten çıkmış gibi çaresiz ve bitik hissediyorum geçen yıl başım için çektikleri tomografiyi beceremeyip tekrarladılar dolayısıyla bir seferde iki kez çekilmiş oldu. Evde ne ağız tadı kaldı ne huzur… O kadar dikkatli yaşayan biri olarak sağlık konusunda faka bastım. Hiç yolu yok mu bu radyasyonu vücuttan atmanın

  3. METİN dedi ki:

    hocam buradaki insanların dediği gibi tomografi zararlı diyosunuz hiroşima kadar diyosunuz peki çektiren adam ne yapsın doktor söylüyo çekiyoruz Çektirmek zorunda kalan insanların psikolojisini bozuyosunuz insanlar kafayı oynatacak sizin sözlerinizle

  4. alem buysa dedi ki:

    bence kısasa kısas ben kanser olursam oda yaşamasın benım başimada geldi biçak yarası için amelyat olacaktım bana emar dediler ama radyoloji sonuçlarına baktığğımda tomografi yazıyor çok korktum kısasa kısas

  5. alem buysa dedi ki:

    bu arada 2mm kesit ne anlama geliyor bileniniz varmı kısasa ısas derken yani adamı mahkemeye verecem hayatını zehir erdecem gdip yoketmem onu öldürme anlamıonda değil yani

  6. Gülser Hançerli dedi ki:

    Hocam yorumları okudum, ben de trafik kazası sonucu beyin kanamasından ameliyat gecirdim ve her hafta kontrol için, ameliyat öncesi, sonrası birçok tomografi çektiler e, şimdi risk çok fazla mı????

  7. Tamer kocaman dedi ki:

    Hocam iyi günler tomografi cekildim karin bölgesinden 1 kere panik yapıyorum zararı olurmu

  8. tomografi dedi ki:

    tomografi ve emar konusunda bilgileriniz lebiderya hocam çok güzel bir yazı olmuş burda.

Siz de yorumunuzu paylaşın: