HALKIN YÜZDE 40′ I AŞIDAN ÇEKİNİYOR
Dikkat: Yazının sonunda ek var!
***
Prof. Dr. Necmettin Ünal diyor ki: “Türkiye’de yüzde 8’lik bir grup kesinlikle aşı karşıtı. Ama onun dışında yüzde 40-42’lik bir grup var ki bunlar aşıdan çekiniyorlar ve çekinmekte haklılar.”
Verdiği oranlara baktığımızda bunun bir anket çalışmasının sonucu olduğu anlaşılıyor.
Tüm dünyada olduğu gibi bizde de “aşı karşıtı” bir grup olduğu doğrudur ama oranın bu kadar yüksek olması bana pek mantıklı gelmedi.
Bu “fanatik grup” içinde çok farklı sebeplerle aşı karşıtı olanlar bulunduğu ve bunları ikna etmenin çok zor hatta imkansız olduğu kanaatindeyim.
Esas mühim olan “yüzde 40-42′ lik grubun aşıdan neden çekindiği” meselesidir.
Önce bu tereddüdün sebeplerinin araştırılıp ortaya konması, sonra da bunları giderecek uygulamaların yapılması, tedbirlerin alınması gerekir.
Bu tereddüdü kökenine inmeden gidermek de mümkün olmaz.
Gelelim neticeye
Bence esas mesele aşı karşıtlığı değildir.
Mesele, tüm dünyanın siyaset ve ticarete bulanan tıbba olan itimadının yaralanması belki de kaybolmasıdır.
Aşı karşıtlığı, bu meselenin parçalarından biridir.
Suçluların bir numarası da bu yozlaşmaya hiçbir zaman doğru dürüst ses çıkarmadığı gibi bunun kenarından köşesinden nemalanmaya çalışan modern tıbbın kendisidir.
NOT 1: Başka bir araştırmada aşıdan endişe duyanların oranı yüzde 64.1 olarak bildirilmişti. Kaynak: https://www.medimagazin.com.tr/guncel/koronavirus/tr-covId-19-asisinda-endiseli-olanlarin-orani-yuzde-641-11-686-92876.html
NOT 2: USA’ da sağlık çalışanları üzerinde yapılan çalışmada da katılımcıların yüzde 47,3’ünün bir koronavirüs aşısı çalışmasına katılma konusunda isteksizlik ve yüzde % 66,5′ inin de aşılamayı erteleme niyetinde oldukları ortaya çıktı. Kaynak: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.11.18.20234468v1
***
Sabah gazetesinin haberi:
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Ünal, aşı karşıtlığının en az olduğu ülkenin Çin, ABD ve Avrupa’da da yüzde 40’a kadar ulaşan oranda aşı karşıtlığı olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Ünal, “Yeni yapılan bir anket, şu anda Türkiye’de yüzde 8’lik bir grup kesinlikle aşı karşıtı. Ama onun dışında yüzde 40-42’lik bir grup var ki bunlar aşıdan çekiniyorlar ve çekinmekte haklılar. Türkiye’ye Çin aşısı Sinovac gelecek. Sinovac aşısının faz 1, faz 2’si olumlu. Yan etkisi çok az, etkinliği de yüksek; ama faz 3 çalışmaları ise 10 binlerce kişide yapılıyor. Onun sonuçlarını görmeden insanlar aşı olma konusunda tereddüde düşüyorlar. Bunların birçoğu her şey netlik kazandıktan sonra aşı olma taleplerini belirteceklerdir” diye konuştu.
‘BUNU BAŞARMAK ZORUNDAYIZ’
O zaman başka bir problemin ortaya çıktığını ifade eden Prof. Dr. Ünal, “Elde 50 milyonluk Çin aşısı var. Hiç azımsamayın; 25 milyon kişi aşılanacak bununla. Türkiye’nin nüfusunun yüzde 25’i neredeyse. Ama hedef ülkenin yüzde 70’ini aşılama. Bunu başarmak zorundayız. Bir tek bizim ülkemizin yüzde 70’inin aşılanması yetmiyor. Dünyanın yüzde 70’inin aşılanması lazım ki bu salgını defedebilelim. Bu sırada aşı karşıtı ya da aşı çekincesi olanlara yetecek aşı zaten hiçbir ülkede olmayacak. Aşı destekleyenler ya da aşı olmak isteyenler daha öncelikli olarak aşı olma şansını yakalayacaklar tüm ülkelerde. Yaşlılar sanki aşı olma konusunda daha bir pozitifler gibi geliyor bana. Yüzde 8’lik aşı karşıtları grubuna baktığımda ben sosyal medyada fotoğraflarına bakıyorum daha ziyade genç ekip diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
‘SOSYAL MEDYADA AŞIYLA İLGİLİ YAZILANLARA İNANAMIYORUM’
Sosyal medyada aşıyla ilgili yazılanları duyunca inanamadığını söyleyen Prof. Dr. Ünal, “Yok aşının içinde çip varmış, Bill Gates bize para veriyormuş, bunlar büyük sermayenin yaptığı şeylermiş. Gerçekten bunları duyunca inanamıyorum. Bilimde her şey kanıta dayanır. Kanıtı olmayan hiçbir şeye inanmamalarını rica ediyorum. Ama kanıt şu değildir; İtalya’dan bir adam ‘aşı çok kötüdür’ diye söylüyor. ‘Bak İtalyan profesör aşının ne kadar kötü olduğunu söylüyor’ diyor. Ama siz adamın önüne 40 bin hastada yapılan aşı çalışmasının sonucunu koyuyorsunuz. Onun için 40 bin kişilik araştırmanın sonucunun değeri yok. İtalya’daki adamın söylediklerinin değeri var. Ben Covid ile beraber sosyal medyaya girdim. Hakaret edenler, sizin söylediğinizin yüzde 100 tersini söyleyenler var. Adamın sayfasına giriyorsunuz sosyal medyada sıfır takipçisi var. İsmini yalan olarak yazmış ve ne iş yaptığı bile belli değil ve bu adamın tweeti rekor kırıyor. Takipçi sayısı artmaya başlıyor. Bu bilgisiz, olayları yorumlayamayacak adam önemli bir Twitter şahsiyeti haline geliyor. Dolayısıyla sosyal medya mutlaka kontrol edilmesi gereken ve yalan bilgi yayılımı için çözüm üretilmesi gereken bir mecra. Bunu yapmadığımız takdirde her konuda bizi yanlış yönlendirecektir. Bunun için regülasyonlar getirilmesi gerekiyor” dedi.
‘TOPLUM LİDERLİĞİ YAPAN HERKES AŞIYI GÜNDEME GETİRMELİ’
Prof. Dr. Ünal, hastanedeki hocaların yarısının bir an önce aşı olabilmek için araştırmalara katıldığını ve bunların medyada yer aldığını anımsatarak, “Toplum liderliği yapabilen her kim varsa sanatçılardan, hekimlerden, işadamlarından, politikacılarından herkes çıkıp bu aşı olayını afişe etmeli, gündeme getirmeli kendine uygulandığını göstermelidir. Bu birlikteliği devam ettirerek bu konuyu mümkün olduğunca yaygın yapmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
***
ÖNCE BÜYÜKLERDEKİ AŞI ÇALIŞMALARINDAN EMİN OLMAMIZ LÂZIM
TRT-1’ de Pelin Çift ile Gündem Ötesi programında Prof. Dr. Ateş Kara’ nın açıklamaları:
Çocuklarda açıkçası… birincisi riskimiz çok düşük… ikincisi çocuklarda aşının uygulanması için öncelikle biz büyükleri denek olarak kullanıyoruz.
Ben çocuk doktoruyum. Büyük bir şey olmadığını gördükten sonra… hiçbir sorun olmadığından emin olduktan sonra… bunlar yüzde 100 netleştikten sonra… o zaman çocuklardaki aşıyı… diyoruz ki önce çocuklarda da az sayıda bakalım görelim, ondan sonra uygulayalım.
Mesela, koronavirüs aşı çalışmalarında çocukların çalışmaları da başlayacak ama önce büyüklerdekinden emin olmamız lâzım. Çünkü çocuklar bizim çok çok net çok daha değerli.
Kaynak: https://twitter.com/Can31906109/status/1343294125924347911?s=20
***
EK 1 (28.12.2020): Corona aşısı olduktan iki saat sonra öldü.
İsrail’de Covid-19 aşısını alan 75 yaşındaki bir kişi aşıdan 2 saat sonra kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. İsrail Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, adı açıklanmayan 75 yaşındaki bir kişinin Covid-19 aşısının ilk dozunu aldıktan 2 saat sonra kalp krizi geçirerek hayatını kaybettiği kaydedildi. Hayatını kaybeden kişinin daha önce de kalp rahatsızlığı yaşadığı öğrenildi. İsrail Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü Hezi Levy, kalp krizi ile aşı arasında bir ilişki olup olmadığına dair soruyu yanıtlamak için özel bir heyetin soruşturma yapacağını duyurdu. Öte yandan İsrail resmi verilere göre şu ana kadar 379 bin İsrailli Covid-19 aşısı oldu. Kaynak: https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/corona-asisi-olduktan-iki-saat-sonra-oldu-6186897/
***
EK 2 828.12.2020): Corona virüsü aşısı sırası için 20 bin TL teklif ediyorlar.
Corona virüsü salgınına karşı geliştirilen aşı dünya üzerindeki gelir adaletsizliğini yeniden gözler önüne serdi. İngiliz basınına konuşan bir sağlık merkezinin sahibi, “İnsanlar corona virüsü aşısını önce olmak için 2000 pound (yaklaşık 20.000 TL) teklif ediyor” dedi. İngiliz Sunday Times, corona virüsü aşısı ile ilgili kapsamlı bir haber hazırladı. Gazeteye konuşan bazı yetkililer ve özel sağlık kliniklerinin sahipleri ise varlıklı kişilerin 2.000 İngiliz poundu önererek corona virüsü aşısını önce olmak istediklerini söyledi. Aşılama sürecinin devam ettiği İngiltere’de Sağlık Bakanlığı haricinde aşı olma imkanı henüz yok fakat birçok varlık ve zengin kişi, özel kliniklere başvurmaya başladı. Andrew Gregory imzalı haberde, birçok kişinin özel kliniklere başvurarak aşı olma sırasında öne geçme amacında olduğu kaydedildi. Gazeteye konuşan özel sağlık kliniği Klnik’in sahibi Dr. Roshan Ravindran, “Ülkenin kuzeyindeki zengin ve ünlü kişiler bizimle irtibata geçmeye başladı. Bir kişi ‘Size aşı için 2.000 pound veririm’ teklifinde bile bulundu. Bu kişilerle görüştüğümüzde genelde yakınlarını Covid-19’dan kaybettiklerini öğrendik. Bu hastalık zengin ve fakir ayrımı yapmıyor” dedi. Benzer tekliflerin diğer kliniklerde de duyulduğunu söyleyen Dr. Ravindran, “Varlıklı müşterilerimiz beklemek zorunda. Bu aşı paha biçilemez. Sonsuz parası olan insanlar var ve yakınlarını kaybettikleri ve ölmekten korktukları için her şeyi yapmaya hazırlar” ifadesini kullandı. Kaynak: https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/corona-virusu-asisi-sirasi-icin-20-bin-tl-teklif-ediyorlar-6186045/
***
EK 3 (18.5.2021): COVID-19 aşıları, 2020’nin sonlarında ve 2021’in başlarında dünyanın dört bir yanındaki ülkelerde uygulanmaya başladı. Türkiye’de olduğu gibi bir çok ülkede de sağlık çalışanları aşı sırasının ilk başında yer aldı. Bir çok çalışmada halka yönelik aşı tereddütlerinin araştırması yapılırken, sağlık çalışanları arasında aşı tereddütü ile ilgili çalışmalar kısıtlı kaldı.
Yeni yapılan bir araştırmada ise sağlık çalışanları arasında COVID-19 aşı tereddütüne ilişkin yayınlanmış kanıtların dünya çapında kapsamlı bir değerlendirmesini yapıldı. Araştırmada sağlık çalışanlarında dünya çapında COVID-19 aşılama tereddütünün yaygınlığı % 4,3 ile% 72 arasında değiştiği gzölendi. Ortalama olarak bu rakamın %22.51 olduğu saptandı.
Çalışmaların çoğu, sağlık çalışanlarında COVID-19 aşılama tereddütlerinin en önemli nedenleri olarak aşı güvenliği, etkinliği ve potansiyel yan etkiler hakkında endişeler buldu. Düşük eğitim seviyesine sahip genç kadın sağlık çalışanlarının aşı konusunda tereddüt etme olasılığı daha yüksek bulundu. Çalışmaların çoğu aynı zamanda erkek, hasta bakan, ileri yaştaki ve doktora derecesine sahip bireylerin (yani doktorlar) COVID-19 aşılarını kabul etme olasılıklarının daha yüksek olduğunu buldu.
Düşük eğitim düzeyine sahip sağlık çalışanlarının, sosyal medyada ve başka yerlerde yanlış bilgilendirilmeye karşı daha savunmasız olabileceği belirtilen araştırmada, bazı katılımcılar COVID-19’un var olup olmadığı veya bunun ciddi bir hastalık olduğuna inanmadıkları konusunda şüphelerini dile getirdi. COVID-19 ile enfekte olma riskinin daha yüksek algılanması, hastalara doğrudan bakım ve grip aşısı geçmişi gibi faktörlerin de COVID-19 aşılama olasılığını artırdığı bulundu.
Araştırma sonucunda “Sağlık çalışanlarında COVID-19 aşısı tereddütlerinin yüksek yaygınlığı göz önüne alındığında, bu bireylerde COVID-19 aşılama alımını artırmak için klinik çalışanlara yönelik talimatların yanı sıra iletişim ve eğitim stratejileri dikkate alınmalıdır” denildi. Diğer taraftan ABD’de Kaiser Aile Vakfı (KFF) ve Washington Post’un 1.327 sağlık çalışanına yaptığı ankete göre, Mart ayı başlarında yalnızca % 52’si en az bir doz aldığını söyledi. Ankete katılanların % 18’i aşı olmayı planlamadıklarını söylerken, % 12’si kararsız olduğunu söyledi.
Kaynak: https://link.springer.com/article/10.1007/s10900-021-00984-3
***
EK 4 (27.9.2021): Bu salgın kontrol edilmek isteniyorsa aşılama hızının mutlaka artırılması gerekiyor. Aşı kararsızlığının ortadan kaldırılması için ciddi faaliyet yürütülmeli ve tedbir alınmalı. Sanıldığının aksine sosyal medyadaki aşı karşıtlığı falan değil, özellikle Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgesindeki dini ve feodal yapı… Buradaki aşiretlerin, cemaatlerin, grupların başındaki insanların söylemleri etkili oluyor. Devletin o insanlara dönük bir faaliyeti olmalı. Önceki yıllarda aşı kampanyalarında bu yapıldı. Ama bu biraz bırakılmış gibi… Kaynak: https://www.medimagazin.com.tr/guncel/koronavirus/tr-prof-dr-mehmet-ceyhan-onumuzdeki-haftalarda-guclu-bir-dalgalanma-bekleyebiliriz-11-686-97420.html
***
tuğba
@tugbasm_
·
7s
@drahmetrasim
adlı kişiye yanıt olarak
Şunlar rezil rüsva olsun çok bişey istemiyorum ibreti alem olarak seyredelim
eminulu
@eminulu25542639
·
10s
@drahmetrasim
adlı kişiye yanıt olarak
Önce hasta edip sonra ilaç dayayan/döşeyen/basan Tıp
mayıs
@AAyseyam
·
11s
@drahmetrasim
adlı kişiye yanıt olarak
Bence tıbba karşı gelmenin de iyi para kazandırmasıyla ilgili..şu sıralar bu prim yapıyor
Halil Kaptan
@HalilKa71735684
·
1 sa
@drahmetrasim
ve
@aDilipak
adlı kullanıcılara yanıt olarak
HOCAM SORUNU 12DEN
VURACAK TESBİTİ
MAALESF GENE BİLEMEMİŞSİN..
İNSANLİK ÂLEMİ.
PEYGAMBER METODU
RAHMANİ AKLİNİNİ
OSMANLİDAN SONRA CANAKKALEDEbatıdaki şeytani akıl şeytani insanların SEYTANLASMİS sistemlerinin entirikalariyla içerden ve dışardan saldırarak
AFAKİDE BEDENİN DIŞINDA
Yanıtları göster
Mellicrypto
@mellicrypto
·
12s
@drahmetrasim
adlı kişiye yanıt olarak
Esas soru;Pandemiyi KİM İnsanların gözünü soktu?
adalet 57
@57Adalet
·
49d
@drahmetrasim
ve
@latifbedesten
adlı kullanıcılara yanıt olarak
Dunyada ve türkiyede, bilhassa bizde basi agriyana ameliyat öneren diktorlar var, tabi özl hastahanelerde, ve sosyal guvencesi olmayanlari bile birgunden fazla tutmuyorlar. Rakksmlar avrupa hizmet asya..
Özlem Ardıç
@zlemArd11
·
10s
@drahmetrasim
adlı kişiye yanıt olarak
Kesinlikle doğru bir tespit bilim kimlerinelinde hangi amaçla kullanılıyor
Ayşe
@ayseznco
·
12s
@drahmetrasim
adlı kişiye yanıt olarak
modern tıp. geleneksel tıp değil. ayrımı yapmak lazım.
Songül Alcı
@SongulAlci
·
12s
@drahmetrasim
adlı kişiye yanıt olarak
Sormayın , rezillik popülaritenin dayanılmaz cazibesi ile kendini ortaya atanlar , siyasi yanlılıklar derken çok ayıp ediliyor
Salih Keles
@salihkeled1453
·
1 sa
@drahmetrasim
ve
@aDilipak
adlı kullanıcılara yanıt olarak
Tıp siyaset ve ticaretin oyuncağı değil tam tersine ticaret ve siyaset ilaç şirketlerinin oyuncağı
C.tanyeri
@tanyeri_c
·
12s
@drahmetrasim
adlı kişiye yanıt olarak
Toplum mühendisliği olarak tıp !!!
eray-hrk
@ErayHrk
·
12s
@drahmetrasim
adlı kişiye yanıt olarak
Sağolun hocam , biz size inanıyoruz . Saygılar .
Turan HacımemişoğluTürkiye Bayrağı
@turha
·
3s
@drahmetrasim
adlı kişiye yanıt olarak
.Olup biteni ayrıntılı olarak anlatmak zamanı bugün değilse,ne zaman?
ÖDEN-DİLEK
@dtr352552532144
·
10s
@drahmetrasim
adlı kişiye yanıt olarak
Evet hocam kesinlikle haklısınız
Targhan
@TarganSipahi
·
12s
@drahmetrasim
adlı kişiye yanıt olarak
Budur!!! Alkışlama işareti
Osman Nevrez ????Türkiye BayrağıArnavutluk BayrağıAzerbaycan Bayrağı
@arnavut75
·
11s
@drahmetrasim
adlı kişiye yanıt olarak
Sağlık sektörünün içine girdiğinizde sistemin ne kadar acımasız olduğun her şeyin paraya çevrildiğini hayretler içinde görürsünüz.
Domuz gribi aşılarını hatırlayın boşu boşuna alındı o dönem aşılar.
46lık
@sade_ninja
·
7s
@drahmetrasim
adlı kişiye yanıt olarak
Tıbba karşıitimasızlık, tıbbın ilaç şirketlerinin himayesi altına girip onların çevirdiği bir çark olduğundan bu yana itibarını kaybetti… Sağlığın bir sektör haline gelmeside dahil…
Ufuk Ulğaç
@UfukUlgac
·
8s
@drahmetrasim
adlı kişiye yanıt olarak
PARA PARA PARA…
Numan Yar
@numanyar
·
11s
@drahmetrasim
adlı kişiye yanıt olarak
Bakış açısını değiştirmek lazım artık.
Tıp, Siyasetin oyuncağı değildir.
Siyaset, modern tıbbın oyuncağıdır.
Doğrucu Davut
@ahfazesa
·
12s
@drahmetrasim
adlı kişiye yanıt olarak
Önceki söylemlerinizle hiç çelişmediniz hocam.sizde prof sunuz ama bu halka hiç tepeden bakıp parmak sallamadınız.
Şüküfe
@kfe67646670
·
11s
@drahmetrasim
adlı kişiye yanıt olarak
O ay ki kotasini tamamlamak icin ameliyat (acip kapama) yapan dr. taniyorum. Kimse prof. Dr diye kendini sermayaye satmis bu sahislara saygi beklemsin.belgeli kanitli hastaliga 10 dr farkli sonuc cikariyorsa bilim bitmistir
filiz aktgl
@filiz_ak
·
12s
@drahmetrasim
adlı kişiye yanıt olarak
En masum yumurta bile 25 yıl sonra aklanmışken.. Tam tersini kim iddia edebilir?
£meℓ
@siyah_yazar
·
7s
@drahmetrasim
ve
@pikqachu
adlı kullanıcılara yanıt olarak
Nasıl olmasın ki annemi götürdüğüm özel hastane göbek fıtığı ve bilumum hastalık ihtimali üzerine çok acil tomografi lazım dedi. Tomografi için verdikleri fahiş fiyat üzerine devlet hastanesine gittik, grafiye gerek yok dediler serum taktılar, çıktık. Hastaneler artık hastahane.
Berkant Y.türk
@muratozturk134
·
12s
@drahmetrasim
ve
@sengulhatice36
adlı kullanıcılara yanıt olarak
Silah ve sağlık sektörü gibi devasa güçlerin insanlığın hayrına çalıştıklarını inanmak güç.Haliyle paranın bol olduğu bu sektörler illa ki medyaya, siyasetçilere, yönlendirici kurullara kanca atıyorlar. Ve maalesef paranın bu dünyada etkili olmadığı bir sektör,meslek yok……
Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu
@drkaanyl
·
12s
@drahmetrasim
adlı kişiye yanıt olarak
çok doğru…
sürmeli kırboğa
@RbogaSurmeli
·
12s
Kaan Hocam
@hsoneryalcin
‘ın Kara Kutu kitabını okudunuz mu? Kara Kutuyu okuyan herkes artık bir kere değil iki, üç defa daha düşünüyo
Rıdvan İnan Türkiye Bayrağı
@ridvanainan
·
12s
@drahmetrasim
adlı kişiye yanıt olarak
Reprezant sistemini bilen “modern tıp” denen şeye güvenmez zaten.
taçinardi
@gocer_hilmi
·
5s
@drahmetrasim
adlı kişiye yanıt olarak
Ne zaman Hastanelerin adı
ŞİFAHANE olur
O zaman belki düşünürüz gerçekten insanların sağlığını düşündüklerini
Şifaya vesile olmayı dert edindiklerini
Yoksa adı üstünde hasta evi zaten beklentiye girmek hata
Yanıtları göster
Sumru Çığır
@Sumrur1
·
12s
@drahmetrasim
adlı kişiye yanıt olarak
Her şerde bir hayır var dedikleri bu olsa gerek…
Soner R.S Türkiye BayrağıKartal
@srsalinan1903
·
8s
Aynen…
B.U.
@BUgur19
·
11s
@drahmetrasim
adlı kişiye yanıt olarak
Hocam bir de”eskiden tip egitimi daha iyiydi” soyleminin de bos oldugunu TV soytarisi tipcilar sayesinde ogrendim sahsen
Hasan KILIÇ
@hsn_kilic
·
12s
@drahmetrasim
adlı kişiye yanıt olarak
Hocam siyaset halk adına her sektöre hedef gösterir. Ekonomi realize eder.
Furcanary
@cibilx
·
12s
@drahmetrasim
adlı kişiye yanıt olarak
Sizler gibi “doktor değil” gerçek hekimleri gördükçe insan umudunu kaybetmiyor. Bu süreç, belirli bir gücün finansörlüğünde ve boyunduruk altında olan bilimin aslına rücu etmesi için milat olur inşAllah.
Hasan Öksüz
@Hasanks02908694
·
12s
@drahmetrasim
adlı kişiye yanıt olarak
Bitkisel ilaçlar. Almanyada her markette bulmak mümkün. Üstelik aile doktorum tavsiye ediyor
krdgonr10
@karadagonur10
·
12s
@drahmetrasim
adlı kişiye yanıt olarak
Sözüm meclisten dışarı, devlet hastanesinde doktorlar ilgisiz ilaç yazıp gönderme mübessillerle ortak çalışma içinde.Özel hastanede doktorlar ne uydursamda hastaneye daha çok para kazandırsam derdinde onlara güvenmeyi beklemeyin.
Uygar Çağdaş Türkiye BayrağıTürkiye BayrağıTürkiye Bayrağı
@uygar_cagdas
·
10s
@drahmetrasim
adlı kişiye yanıt olarak
İnanma oranım yüzde 10 du. Artık hiç kalmadı hocam
@1952aliyldrm
@1952aliyldrm1
·
11s
@drahmetrasim
adlı kişiye yanıt olarak
Sağlık sistemi Deletleştirilmeli sağlık da ticaret çok vahim bir durum parası olanlara kaliteli dar gelirli ye kalitesis sağlık hizmeti çok acı bir durum.
Yasin Kalpakçı
@KalpakcYasin
·
2s
@drahmetrasim
adlı kişiye yanıt olarak
Sorun sistem falan değil
Sorun bizleriz
Hepimiz materyalist, menfaat düşkünü, kapitalizmin kurşun askeri olduk
Farklı olduğunuzu mu düşünüyorsunuz!!??
Serdar Ucar
@YaEger_WhatIf
·
2s
@drahmetrasim
adlı kişiye yanıt olarak
Katiliyorum. #yaeger devlet kontrolu insani ve hayati konularda azaltilmaliysa? Egitim de boyle degil mi? Devletin kontrol etmedigi bir saglik ve egitim mumkun mu?
Hurşit Erdem
@HuritErdem2
·
11s
@drahmetrasim
ve
@pearl_pau
adlı kullanıcılara yanıt olarak
Tıp eskiden hayat kurtarmak ve yaraları sarmaktı öncelik. Ne zaman ki bir sektöre dönüştü hastahaneler ticarethaneye, hekimler doktora, doktorlar tüccara, hastalarda müşteriye dönüştü.
Hasanali
@Hasanali_2019
·
1 sa
@drahmetrasim
ve
@aDilipak
adlı kullanıcılara yanıt olarak
Tıp şeytani güruhun siyaset ve insanı kontrol ve yok etme aracı olmuştur
Mügenin programının daimi katılımcısı olan birine ne kadar itibar etmek gerekir bi düşünün derim. Bunlar bence şöhret peşinde medyatik olma peşinde saçmalayan tipler.