USA’ DA SAĞLIKÇILARIN ÇOĞU KOVİD AŞILARINA GÜVENİYOR AMA ENDİŞLERİ DE VAR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ilave var!

***

Sağlık çalışanları, KOVİD hastalarına maruz kalma ve bunu hastalarına bulaştırma risklerinin yüksek olması sebebiyle ilk aşı yapılacak grup olarak görülüyorlar.

Aşılama çabasının temel unsurları olarak, sağlık sektörü çalışanlarının aşının güvenliği ve etkililiğine ilişkin görüşleri hem halkın aşı algılamasını hem de aşı kabulünü etkileyebilir.

Aşı uygulamasından önce muhtemel tereddütleri anlamak ve ele almak için düzenlenen araştırma, California Üniversitesi, Los Angeles (UCLA) Sağlık Sistemi çalışanı arasında SARS-CoV-2 enfeksiyonunu gözlemleyen boylamsal bir kohort çalışmasına kaydolan 1093 katılımcıya kesitsel bir anket dağıtılarak yapıldı.

Anketler 24 Eylül ile 16 Ekim 2020 arasında çevrimiçi olarak tamamlandı. Toplamda 609 katılımcı bu ek anketi tamamladı.

1’den (“kesinlikle katılmıyorum”) 5’e (“kesinlikle katılıyorum”) puanlanan 9 ifadeli bir Likert ölçeği matrisinin ortalaması alındı.

Cevap verenler aşı güvenliği (4.47); etkililiği (4.44); önemi, kendini koruma ve toplum sağlığı (4.67) bakımından son derece emin bulundu.

Katılımcıların yüzde 47,3’ü bir koronavirüs aşısı çalışmasına katılma konusunda isteksizlik bildirdi ve çoğunun (% 66,5) aşılamayı erteleme niyetinde oldukları görüldü.

Koronavirüs aşısı alımını geciktirme niyetini bildirme ihtimali, doktorlara kıyasla hemşireler arasında 4,15 kat, hasta temas rolüne sahip diğer personel arasında 2,45 kat ve hasta teması olmayanlarda 2,15 kat daha yüksekti.

Gelişen SARS-CoV-2 bilimi (% 76.0), mevcut siyasi iklim (% 57.6) ve hızlı takip edilen aşı geliştirme zaman çizelgesi (% 83.4), sağlık çalışanlarının aşılama kararlarını etkileyen birincil değişkenler olarak gösterildi.

Bu sonuçlar, faz III verilerinin ABD’de aşı üreten şirketler tarafından yayınlanmasından önce elde edilmiştir.

Araştırmacılar elde ettikleri bu verileri şu sözlerle yorumluyorlar:

BİR: Aşılara olan genel güvene rağmen, sağlık sektörü çalışanlarının çoğunluğunun yeni bir koronavirüs aşısı konusundaki endişeleri var.

İKİ: Katılımcıların büyük bir oranı, hızlandırılmış aşı geliştirme çalışmaları, ortaya çıkan bilimsel keşifler ve siyasi iklimle ilgili endişeler sebebiyle aşı alımını geciktirmeyi düşünüyor.

ÜÇ: Aşılama kampanyalarının geniş kapsamlı olabilmesi için bu tereddütlerin üzerinde durulması gerekir.

Gelelim neticeye

Hastaların yaşadıkları sıkıntılara ve ölümlere bizzat şahadet eden sağlıkçıların aşı için tereddütsüz kollarını sıvamaları beklenirken, salgının en büyük ceremesini çeken doktor ve sağlık çalışanlarının aşıya karşı endişe duyuyor olmalı üzerinde dikkatle düşünülmesi gerekiyor.

Tıbbın düştüğü bu durum insanın içini acıtıyor.

Yazık çok yazık!

Kaynak: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.11.18.20234468v1

***

EK 1 (11.12.2020): ABD’nin seçilmiş Başkanı Joe Biden, ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) uzmanlar kurulunun Pfizer ve BioNTech’in geliştirdiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının acil kullanımına onay vermesini “karanlık bir zamanda parlak bir ışık” olarak tanımladı. Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/dunya/abdnin-secilmis-baskani-bidendan-fda-kurulunun-kovid-19-asisi-onayina-ovgu/2073200

***

EK 2 (11.6.2021): USA’ da sağlık profesyonellerinin CDC ve FDA gibi dünya tıbbına yön ve akıl veren kuruluşlarına olan güvenlerinin %77 ve %51 azaldığı tespit edildi. Benim güvenimde en ufak bir azalma yok çünkü bunlara zaten güvenmiyordum. Kaynak: https://www.medscape.com/viewarticle/952792?src=soc_tw_210611_mscpedt_news_mdscp_trustinmedicine&faf=1

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Macit Erdem dedi ki:

    Hakikaten inanılmaz bir şey. Hem de Amerika gibi salgının hastaneleri darma duman ettiği bir ülkenin sağlık çalışanlarının aşılara tereddütle yaklaşmaları i-na-nıl-maaaz!!!

Siz de yorumunuzu paylaşın: