AŞI TEKELLERİ, KOVİD’ E KARŞI AŞILAMANIN MÂLİYETİNİ EN AZ 5 KAT PAHALI HÂLE GETİRİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Dünya, pandemiyle mücadelede büyük yanlışlar içinde.

Dünya çapında bir salgın olduğunda “olağanüstü hâl” îlân edilmesi ve tüm yetki ve mesûliyetin ticaret ve siyasetle alâkası olmayan bağımsız bir Dünya Sağlık Teşkilatı’ ında (DST) olması gerekir (1, 2, 3, 4, 5).

Bütün aşı çalışmalarının DST tarafından denetlenmesi, aşıların DST tarafından onaylanması, üretim ve dağıtımının DST tarafından yapılması, fiyatının ve uygulamayla ilgili tüm hususların DST tarafından belirlenmesi şarttır.

Pandemide aşıların siyaset ve ticarete bulanmış ticari şirketler tarafından üretilmesi ve satılması kabûl edilemez.

Aşılara dünya çapında güven ve uyum, aşıya erişimde adalet ve pandemide muvaffakiyet ancak bu şekilde sağlanabilir.

Kimyasal silah olduğu veya terörist kampları bulunduğu iddiasıyla ülkelerin işgal edildiği, iktidarların devrildiği bir dünyada aşı şirketlerine kimse tek söz söyleyemiyorsa onlar da sizi maymuna çevirirler.

Parayı veren düdüğü çalar

Şu örneklere bakın:

BİR: İsrail ile Pfizer arasında aşı krizi çıktı. 700 bin dozluk sevkiyatın pazar günü ülkeye ulaşması bekleniyordu ancak şirket son 2,5 milyon dozun parasını almadığı için sevkiyata yanaşmıyor. İsrail’i ‘muz cumhuriyeti’ olarak gördükleri iddiası da var (6).

ABD Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Başkanı A. Fauci “Rusya’nın koronavirüs aşısı düzmece. Bir aşı sahibi olmak ile güvenli ve etkili bir aşı sahibi olmak arasında büyük fark var” diyor (7).

Sanofi isimli aşı şirketinin CEO’ sunun şu veciz sözü fazla söze gerek bırakmıyor: Parayı veren düdüğü çalar (8)!

Kaynaklar:

1.https://ahmetrasimkucukusta.com/2021/04/19/yazilar/elestirel-yazilar/ilac-endustrisi/ticarette-mevzu-para-ise-gerisi-teferruattir/

2.https://ahmetrasimkucukusta.com/2021/03/07/yazilar/tip-yazilari/kovid-asisi/kovid-asi-sirketlerine-milyarlarca-dolar-kazandirdi/

3.https://ahmetrasimkucukusta.com/2020/11/12/yazilar/tip-yazilari/kovid-asisi/ab-kovid-19-asisi-alim-sozlesmelerindeki-sartlari-aciklamiyor/

4.https://ahmetrasimkucukusta.com/2020/08/31/yazilar/tip-yazilari/asilar/kovid-asisi-rezaleti/

5.https://ahmetrasimkucukusta.com/2020/05/31/yazilar/tip-yazilari/asilar/asilar-insanligin-malidir-ticarete-alet-edilemez/

6.https://www.trthaber.com/haber/koronavirus/israil-basini-pfizer-odeme-yapmayan-israile-asi-sevkiyatini-durdurdu-570626.html

7.https://twitter.com/KoronaReport/status/1296485284637548544?s=20

8.https://www.medimagazin.com.tr/guncel/genel/tr-asi-konusunda-parayi-veren-dudugu-calar-diyen-sanofi-ceosunu-macron-saraya-cagirdi-11-681-88965.html

Economic costs of inequitable vaccine distribution across the world | VOX,  CEPR Policy Portal

***

Oxfarm’ daki “Vaccine monopolies make cost of vaccinating the world against COVID at least 5 times more expensive than it could be” yani “Aşı tekelleri, dünyayı COVID’YE karşı aşılamanın maliyetini olabileceğinden en az 5 kat daha pahalı hâle getiriyor” başlıklı makale:

The People’s Vaccine Alliance kampanyacıları, ilaç şirketleri Kovid-19 aşıları üzerindeki tekellerinden faydalanarak vurgun yapmasaydı, dünyayı Kovid-19’a karşı aşılamanın maliyeti en az beş kat daha ucuz olabilirdi diyorlar.

Alliance tarafından yapılan yeni bir analiz, Pfizer/BioNTech ve Moderna firmalarının hükümetlerden tahmini üretim maliyetinin 41 milyar dolar üzerinde bir ücret talep ettiğini gösteriyor.

Meselâ Kolombiya, tahmini maliyet fiyatına kıyasla Pfizer/BioNTech ve Moderna aşılarının dozları için potansiyel olarak 375 milyon dolar fazla ödeme yapmıştır.

Gelişmekte olan dünyadaki KOVİD vakaları ve ölümlerinde hızlı bir artışa rağmen, Pfizer/BioNTech ve Moderna, aşılarının yüzde 90’ından fazlasını zengin ülkelere sattı ve potansiyel üretim maliyetinin 24 katına kadar ücret aldı.

Geçen hafta Pfizer/BioNTech, Afrika’da kullanılmak üzere 100 milyon dozu için bir Güney Afrika şirketine lisans vereceğini duyurdu, ancak bu miktar okyanusta bir damla kadar bir şey.

Hiçbir şirket, gelişmekte olan ülkelerdeki herhangi bir üreticiyle aşı teknolojisini ve bilgi birikimini tam olarak transfer etmeyi kabul etmedi; bu, küresel arzı artırabilecek, fiyatları aşağı çekebilecek ve milyonlarca hayat kurtarabilecek bir harekettir.

Pfizer/BioNTech ve Moderna tarafından üretilen ve yalnızca 8,3 milyar dolarlık kamu finansmanı sayesinde geliştirilen önde gelen mRNA tipi aşıların üretim tekniklerinin analizi, bu aşıların doz başına 1,20 dolara kadar yapılabileceğini gösteriyor.

Yine de ülkelerin Kovid-19 aşılarına erişmesine yardımcı olmak için kurulan program COVAX, ortalama olarak yaklaşık beş kat daha fazla ödeme yapıyor.

COVAX ayrıca yetersiz arz ve zengin ulusların isteyerek aşırı fiyatlar ödeyerek sıranın en önüne geçmeleri sebebiyle yeterli doz ve hızda alım yapmakta zorlandı.

Alliance, arzı kısıtlayan ve fiyatları artıran ilaç tekelleri olmadan ve yeterli arz varlığında COVAX tarafından bugüne kadar harcanan paranın düşük ve orta gelirli ülkelerdeki herkesi düşük maliyetli aşılarla tam olarak aşılamak için yeterli olabileceğini söylüyor.

Oysa COVAX 2021’in sonuna kadar bu nüfusun en iyi ihtimalle yüzde 23’ ünü aşılayabilecek.

African Alliance, Oxfam ve UNAIDS dâhil olmak üzere yaklaşık 70 kuruluştan oluşan Alliance, bazı zengin ülkelerin tekellerin kaldırılmasını desteklememesi ve bu aşırı fiyatları aşağı çekmemesinin, daha yoksul ülkelerde aşı kıtlığına doğrudan katkıda bulunduğunu söylüyor.

Yazının tamamını okumak için: https://www.oxfam.org/en/press-releases/vaccine-monopolies-make-cost-vaccinating-world-against-covid-least-5-times-more

***

EK 1 (1.8.2021): İngiliz Financial Times gazetesinin ‘son dakika gelişmesi’ olarak duyurduğu haberine göre, Pfizer/BioNTech/Moderna, Avrupa Birliği’nde (AB) satılacak Kovid-19 aşılarının fiyatlarına zam yaptı. Koronavirüs (Kovid-19) aşıları bu sefer fiyatlarına gelen zam ile gündemde. İngiliz Financial Times gazetesinde yer alan habere göre, Pfizer/BioNTech ve Moderna aşılarının Avrupa Birliği’nde (AB) satılacak Kovid-19 dozlarının fiyatları zamlandı. Financial Times’ın ele geçirdiği anlaşma belgelerine göre, Pfizer aşısının fiyatı 15.5 eurodan 19.5 euro’ya yükseldi. Yani Pfizer aşısnın fiyatı 4 euro arttı.

Aynı habere göre, Moderna aşısının fiyatı 25.5 dolar olarak belirlendi. Yapılan ilk anlaşmada ise söz konusu aşının fiyatı 22.60 dolardı. Başka bir deyişle Moderna aşısının fiyatı yaklaşık 3 dolar zamlandı. Financial Times, Pfizer’ın aşılardan 60 milyar dolara yakın gelir elde edebileceğini yazdı. 27 Temmuz’da yetişkin nüfusun yüzde 70’ini aşılama hedefine ulaştığını duyuran AB, eylül sonu itibarıyla 1 milyardan fazla doz aşı temin etmeyi planlıyor.

Avrupa İlaç Ajansı (EMA), şu ana kadar AB ülkelerinde Pfizer/Biontech, Moderna, AstraZeneca ve Johnson&Johnson firmalarınca üretilen aşıların kullanımına izin veriyor. EMA Sinovac, Curevac, Novavax, Sputnik V ve Sanofi Pasteur aşılarının ön değerlendirmesine devam ediyor. Öte yandan dünya genelinde yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı uygulanan aşı, 4 milyar 140 milyon dozu geçti.
in 1 milyar 650 milyon dozla en fazla aşı yapılan ülke olurken bu ülkeyi 470 milyon 298 bin ile Hindistan, 345 milyon 640 bin ile ABD, 142 milyon 490 bin ile Brezilya, 92 milyon 50 bin ile Almanya, 84 milyon 940 bin ile İngiltere izledi.

Kaynak: https://www.hurriyet.com.tr/dunya/son-dakika-koronavirus-asilarina-zam-geldi-41864156

***

EK 2 (5.8.2021): BÜLENT POLAT: 

Moderna ve Biontech firmaları, pek çok bilimsel çalışma yaptılar. Ancak: Kurulduklarından beri, en az 10 yıl boyunca, herhangi bir tıbbi ürün, ilaç ya da aşı üretmemişler. İlk kez ürettikleri ürün RNA aşıları. RNA aşıları da ilk kez bu pandemide insanlara uygulanıyor.

Yani insanlara ilk kez uygulanacak aşıları, o ana kadar hiç tıbbi ürün üretmemiş 2 firma ilk kez üretiyor. Bir diğer ortak noktaları, Bill Gates her iki firmaya pandemiden bir kaç ay önce ciddi finansal destek sağlıyor. Oldukça ilginç bir süreç.

Buradan aşıların etkinliği ile ilgili bir kuşku ya da soru işareti çıkmaz. Ama salgının çıkacağının önceden bilindiği ve bu iki firmanın özel olarak hazırlandığı sonucu çıkabilir.

Kaynak: https://twitter.com/drbulentpolat/status/1423006699070369798?s=20

***

EK 3 (8.8.2021): Pfizer&Biontech satış sözleşmesinden… Almasa da “sipariş edilen mal parası alıcı tarafindan ödenir” Her türlü dava,tazminat,cezadan satıcı muaftır hiç bir sekilde iade kabul edilmez uzun vadeli olumsuz etkililik, bilinmeyen yan etkileri alıcı kabul eder Kaynak: https://twitter.com/TraderAT12/status/1424457537689096198?s=20

Resim

Resim

***

EK 4 (10.8.2021): Türk bilim insanları Prof. Dr. Uğur Şahin ile Dr. Özlem Tğreci’nin kurduğu BioNTech, yılın ikinci çeyreğinde 2.8 milyar euro net kâr açıkladı. BioNTech’in bu yılın ilk altı ayında elde ettiği kâr böylece 3.9 milyar euroya yükseldi. BioNTech’in yılın ikinci çeyreğindeki kârı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla 88.3 milyon euro daha az oldu. Kaynak: https://www.sabah.com.tr/avrupa/2021/08/10/biontech-28-milyar-euro-kar-acikladi

***

EK 5 (10.8.2021): Biontech’ in, bu sene Almanya’nın ekonomik büyümesine %0.5 katkı sağlayacağı bildirildi. Daha önce hiçbir şirket tek başına Alman ekonomisine bu boyutta bir katkı sağlamamış. Kaynak: https://www.reuters.com/article/germany-economy-biontech/biontech-alone-could-lift-german-economy-by-0-5-this-year-economist-idUSL8N2PH32O

***

EK 6 (9.9.2021): MODERNA: 1 aşıda 3 farklı solunum yolu virüsüne karşı 6 mRNA’yı birleştirebildiğimizi gösteren pozitif klinik öncesi verilerimizi paylaşıyoruz GABOR: Bana Revlon’un kurucusunun ünlü pazarlama bilgeliğini hatırlatıyor: “Fabrikamızda ruj yapıyoruz. Reklamlarımızda umut satıyoruz.”

Resim

Kaynak: https://twitter.com/drahmetrasim/status/1436001023714340871?s=20

***

EK 7 (3.10.2021): “Şahin ve Türeci aşılarıyla milyonlarca hayatı kurtarma imkanına sahipti. Oysa onlar milyarlarca dolar kâr yapmayı seçti.” We believe in reserving the @NobelPrize for those who “have conferred the greatest benefit to humankind”. Prof. Şahin and Dr. Türeci had the ability to save millions of lives with their COVID vaccine. Instead they chose to create billions of dollars in profits.

Resim

Kaynak: https://twitter.com/BasbugGokce/status/1444601555424923649?s=20

***

EK 8 (21.11.2021): Pfizer, BioNTech ve Moderna, dünyanın en fakir ülkeleri büyük ölçüde aşısız kalırken, her saniye 1.000 $ kâr ediyor. Pfizer, BioNTech ve Moderna, tekellerini en zengin hükümetlerle en kârlı sözleşmelere öncelik vermek için kullandılar ve düşük gelirli ülkeleri dışarıda bıraktılar. Kaynak: https://www.oxfam.org/en/press-releases/pfizer-biontech-and-moderna-making-1000-profit-every-second-while-worlds-poorest

***

EK 9 (8.12.2021): NECATİ ÇITAK “Şirketlerin mali tablolarına dayanarak yapılan analize göre, Pfizer, BioNTech ve Moderna’nın bu yıl toplam 34 milyar dolar vergi öncesi kar elde edecekleri tahmin edilmekte Bu da saniyede bin $ üzerinde, dakikada 65bin$’ın veya günde 93,5 milyon doların üzerinde bir rakam.”

Bu şirketlerin sahip olduğu tekeller, pandemi sırasında toplam 35,1 milyar dolarlık net servete sahip beş yeni milyarder üretti.

Toplam bugüne kadar 8 milyarın üzerinde aşı satışı gerçekleşti. Bunun sadece %12’si yani satışı gerceklesen 10 aşıdan sadece biri COVAX’a satılması taahhüt edildi. Ancak şirketler tarafından taahhüt edilen bu dozlar bile teslim edilmedi

Pfizer/BioNTech, halihazırda zaten yetersiz olan, taahhüt ettigi 40milyon dozun %39’unu veya başka bir deyişle dünya capinda toplam teslim ettigi dozun sadece %1.4’ünü COVAX’a teslim etti Johnson&Johnson, 2021’de COVAX’a 200 milyon doz taahhüt etti, ancak hiçbirini teslim etmedi.”

Moderna, 2021’de COVAX’a yalnızca 34 milyon doz taahhüt etti veya başka bir deyişle toplam üretiminin yalnızca %3’ünü taahhüt etti, ancak hiçbirini teslim etmedi Kâr amaci gutmeyecegini belirten AstraZeneca bugüne kadar COVAX’a vaat ettiği dozların yalnızca %14’ünü teslim etti

Buna karşılık zengin ülkelere taahhüt ettikleri aşı dozlarinin J&J %17sini, Ast/Zen %32 sini, Moderna %42 sini, Pfi/Bio ise %68 ini teslim etti”

Resim

Yüksek gelirli ülkelere teslim eden aşı dozu bu ülkelerde yaşayan toplam nüfusun neredeyse iki katına ulaşırken diğer ülkelere teslim edilen toplam asi dozu nüfusun dörtte birine bile ulaşamadı

Toplu olarak, 4 şirket (AstrZen/Oxf, Moderna, Johnson, Pfi/Bio) 2021’de tahmini 7,5 milyar doz üreteceklerini iddia etti, ancak şirketler sadece 3,7 milyar doz üretebildiler.”

“G7 ve Team Europe (AB+İzlanda+Norveç) tarafından vaat edilen 1,8 milyar bağışlanacak dozun yalnızca %14’ü veya 261 milyonu düşük ve orta gelirli ülkelere teslim edildi

Kaynak: https://twitter.com/nekatichest/status/1461727848360824834?s=20

***

EK 10 (18.1.2022): Devletler aşı bağışlamak istiyor, ancak ilaç şirketleri bunu zorlaştırıyor. Kaynak: https://twitter.com/drahmetrasim/status/1483318126834065422?s=20

***

EK 11 (10.2.2022): mRNA bazlı koronavirüs aşısını geliştiren Alman biyoteknoloji firması BioNTech’i temsil eden bir şirketin, Afrika’daki aşı üretim çabalarını baltaladığı öne sürüldü.

Britanya Tabipler Birliğinin bilimsel yayını BMJ’ de yayımlanan bir makalede, kENUP Vakfı adlı danışmanlık şirketi, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Afrika merkezli sağlık şirketlerine Kovid-19 aşılarını üretmesi için verdiği desteğe engel olmakla suçlandı.

Güney Afrika merkezli, Afrigen ve Biovac Enstitüsü adlı iki şirket; DSÖ, İlaç Patent Havuzu (MPP), Güney Afrika Tıbbi Araştırma Konseyi ve Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) gibi kuruluşların rehberliğinde mRNA aşısı geliştirmek ve üretmek için bir konsorsiyum oluşturmuştu.

BMJ’nin elde ettiği belgelere göre KENUP Vakfı’ndan yetkililer, geçen yıl 11-14 Ağustos’ta ülkeyi ziyaret etti ve Güney Afrika hükümetine merkezin faaliyetinin durdurulması gerektiğini söyleyen bir belge gönderdi.

Belgede şu ifadeler yer alıyordu: DSÖ Aşı Teknolojisi Transfer Merkezi’nin Moderna’nın Kovid-19 aşısının üretim sürecini kopyalama projesi derhal sonlandırılmalıdır. Bu, Afrigen, BioVac ve Moderna’nın zarar görmesini önlemek içindir.

kENUP’ın sunduğu karşı öneri ise BioNTech’in teklifini destekler nitelikteydi. BioNTech, deniz konteynırlarında kurulu mRNA fabrikalarını, başlangıçta firmanın kendi çalışanlarıyla birlikte Avrupa’dan Afrika’ya  sevk etmeyi öneriyordu.

BMJ makalesinin yazarı Madlen Davies ise DSÖ’ nün Güney Afrika’da Haziran 2021’de açılan teknoloji transfer merkezinin, kıtanın dört bir yanından şirketlere ve bilim insanlarına mRNA teknolojisini nasıl kullanacaklarını öğretmek ve Moderna’nın aşısını yeniden oluşturmak için kamuya açık bilgileri kullandığını ifade etti.

Davies’e göre Güney Afrika yasaları, bilim insanları ve üreticilere patentten bağımsız araştırma ve geliştirme yetkisi veren bir hüküm içeriyor. Bu da merkezin Moderna aşısı üzerinde “tersine mühendislik” çalışmaları yürütmesinin yasal olduğu anlamına geliyor. Tersine mühendislik, bir aygıtın veya sistemin yapısının ya da işlevinin çıkarımcı bir akıl yürütme analiziyle keşfedilmesi anlamına geliyor.

Moderna ayrıca Kovid-19’la ilgili patentlerini uygulamama sözü vermişti. Merkez şu anda aşı üretimin diğer süreçlerine vakıf olmak için de Moderna’yla görüşüyor.

İlaç Patent Havuzu’nun genel müdürü Charles Gore, patent ihlali iddiasını “saçma” diye niteledi: Açıkçası Afrika’yı dolaşan birileri patentleri ihlal edeceğimizi söylüyor, bu tamamen yalan ve son derece talihsiz bir durum.

Afrigen’in genel müdürü Petro Terblanche de, “KENUP’ın birçok forumda aktif olarak Afrigen’in çalışmalarını neden baltalamaya çalıştığını anlamıyorum” dedi: Aşı üretmek için harcayabileceğim enerjiyi tüketiyor.

Afrigen, Ocak 2022’de ilgili aşıyı başarıyla yeniden ürettiklerini duyurmuştu. Firma şimdi aşıyı daha ucuza üretmenin ve kolayca depolamanın yollarını arıyor.

Kaynak: https://www.indyturk.com/node/470631/sa%C4%9Flik/biontechi-temsil-eden-%C5%9Firketin-afrikada-kovid-19-a%C5%9F%C4%B1s%C4%B1-%C3%BCretimini-baltalamaya

***

EK 12 (9.3.2022): SİMONE GOLD “Özel çıkarlara veya Big Pharma’ya karşı çıkarsanız, itibarınızı lekelemek ve altyapınıza saldırmak için kaynak ayırırlar. Anlatılanlara gerçeklerle karşılık verirseniz, sosyal medyadan yasaklanır ve susturulursunuz. Orwell’yen zamanlarda yaşıyoruz.”

%100 doğru!

Kaynak: https://twitter.com/drsimonegold/status/1444732725307613184?s=20&t=iuU2GtMCavPly9dBPqDw5A

***

EK 13 (9.3.2022): SİMONE GOLD “The Blaze’ in FOIA (Bilgiye Erişim Özgürlüğü Yasası) talebine göre, federal hükümet aşıların reklâmını yapmaları için ABC, CBS, NBC, Fox News, CNN ve MSNBC gibi medya kuruluşlarına ödeme yaptı. Bu sadece bir çıkar çatışmasından daha fazlasıdır. Bu etik değil.Kaynak: https://twitter.com/drsimonegold/status/1501340349037367298?s=20&t=iuU2GtMCavPly9dBPqDw5A

***

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Türkan dedi ki:

    Aman hocam dikkat et kendine, fazla bulaşma bu şirketlere, bunların ne yapacağı hiç belli olmaz. Tanrı seni korusun, dualarımız seninle.

  2. ARİF dedi ki:

    Rasim hocam senden başka bu tür şeyler yazan kalmadı. Dünyayı çok büyük bir kaosun beklediğini düşünüyorum. Bu kadar ahlaksızlık bu kadar denetimsizlik bu kadar soygun… bu bir gün bir yerden pat diye patlayacak.

Siz de yorumunuzu paylaşın: