KOVİD AŞISI REZÂLETİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Bu KOVİD salgını boyunca tıbbın neredeyse her gün siyaset ve ticarete nasıl acımasızca âlet edildiğinin örneklerini yaşıyoruz.

Ekonomi tekrar canlanır, turizm gene kendine gelir, uçaklar eskisi gibi ordan oraya uçar, okullar açılır, statlar seyircilerle taşar dolar, konserlere bilet bulunmaz olur ama tıbbın yediği bu darbelerin hasarını atlatabileceğini hiç zannetmiyorum.

Kimsenin insan sağlığını düşündüğü yok.

Koyun can kasap et derdinde, kimi iktidar kimi para derdinde

Rusya lideri Putin “Ülkesinin onaylanmış Kovid-19 aşısı Sputnik V’nin tamamen uluslararası uygulamalara ve Rusya yasalarına uygun bir biçimde onaylandığını” söylerken ABD Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Başkanı A. Fauci “Rusya’nın koronavirüs aşısı düzmece. Bir aşı sahibi olmak ile güvenli ve etkili bir aşı sahibi olmak arasında büyük fark var” diyerek Putin’in iddialarına karşı çıkıyor (1). 

Prof. Dr. Cankat Tolunay Rus aşısı için şunları yazıyor (2):

Bu aşı dolayısı ile Rusya dünyaya rezil oluyor. Rusya Sağlık Bakanlığı etik komite üyesi Prof. Alexander Chucalin aşının testleri tamamlanmadan açıklandığı için istifa ediyor ve testlerin yapılmadığını Gamaleya araştırma merkezi direktörü Prof. Gintsburg da kabul ediyor.

Diğer taraftan Rus bilim adamlarından Prof. Chepurnov bu aşının virüsün virulansını artırarak hastalığı daha şiddetlendirebileceğini ve bu aşının askerlerde denemesinin suç olduğunu ileri sürüyor. Umarız 2 dozu 10 dolar civarında olacağı söylenen bu aşıya her ilaca balıklama atlayan Sağlık Bakanlığımız atlamaz!!

Trump topa giriyor

Hemen arkasından Başkan Trump aşının seçimlerden önce çıkması için ABD Ulusal Gıda ve İlaç Dairesi’ne (FDA) çağrıda bulunurken, bu konuda en yetkili isimden açıklama geliyor: FDA’ nın 1 numarası S. Hahn “Testler tamamlanmadan aşıya onay vermeye hazırım” diyor (3).

Hadi Putin de Trump da politikacı ama şu FDA’ nın başındaki güya bilim adamı olan Hahn’a bakın.

Şu rezalete bakın. 

Adam utanmadan sıkılmadan bir de “Aşıya acil durum onayı vermek siyasi bir karar olmayacak. Buna bilim, tıp ve veriler karar verecek.” diyor. 

Etkinliği ve emniyeti ispatlanmamış bir aşıya onay vermesi tıbbi fetva kurumunun intiharı olur.

Trump’ ın derin devlet dediği FDA kendisini hâlâ bilim kuruluşu zanneden üç-beş kişiyi de kaybeder.

Mucize ilaç fiyaskosu

Trump’ un hidroksiklorokini “mucize ilaç” ilan etmesi, FDA’ nın da buna hiçbir bilimsel delil olmadığı halde şak diye “acil kullanım müsaadesi” (emergency use authorization=EUA) vermesi ama iki ay sonra ilacın ciddi yan etkilerinden dolayı bu müsaadeyi bir özür bile dilemeden kaldırılmasının üzerinden henüz iki ay geçti (3).

FDA’ nın başı birkaç gün önce de Trump’ un KOVİD’ de dönüm noktası diye tanıttığı plazma tedavisi için “Bu tedavi uygulansaydı koronavirüse yakalanan 100 kişiden 35’i hayatta kalabilirdi’ diyerek istatistikle nasıl yalan söyleneceğini tüm dünyaya îlân etmişti (1).

Virüste ciddi mutasyonlar gelişiyor

Üstelik de…

KOVİD etkeni koronavirüsün yüzlerce mutasyon geçirdiği ve bu mutasyonların artık sadece “kâğıt üzerine kalmayıp” virüsün fonksiyonlarını da etkilediği biliniyor (4). 

Yani…

Etkili diye sunulacak aşının mutasyona uğrayan virüslere karşı koruyuculuk sağlaması imkânsız!

Aslında WHO Başkanı Ghebreyesus nasıl olduysa acı hakikati ağzından kaçırmıştı: Covid-19 aşısı hiçbir zaman bulunamayabilir! (5).

Bizden Mehmet Ceyhan da aynı kafada: “Aşı çıksa bile salgın özelliğini yitirir. Aşının uygulanabilir hale gelmesi yüzde 5 ihtimal” (6).

Hakikati anlat ya da istifa et

Eric Topol, FDA Başkanı’ na ders vasfındaki “Hakikati anlat ya da istifa et” başlıklı açık mektubunda “Halkın aşıların güvenliği ve etkinliğine inanması için faz III çalışmalarının tamamlanması gerekir. Aceleye getirilmiş bir aşı onayının sonuçları korkunçtur” diyerek ders veriyor (7).

Biraz onuru olan bir bilim adamının o koltukta bir dakika bile oturmaması gerekir.

Gelelim neticeye

Siz şimdi hangi aşıyı yaptırırsınız: Putin’ in “düzmece aşısını” mı yoksa Trump’ ın “derin devlet dediği FDA’ nın aşısını” mı?

Ben mi? Ben sarımsaklı sirkeli kelle paça çorbasını tercih ederim.

Kaynaklar:

1. https://www.indyturk.com/node/235471/türkiyeden-sesler/salgında-en-çok-zarar-gören-kesimlerden-biri-de-tıp-olacak 

2. http://www.klinikfarmakoloji.com/aci-ilac/turkiye-quo-vadis-asi-karmasasiasi-bir-cozum-mu

3. https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/coronavirus-covid-19-update-fda-revokes-emergency-use-authorization-chloroquine-and

4https://ahmetrasimkucukusta.com/2020/07/01/yazilar/tip-yazilari/corona-virus/koronaviruste-tehlikeli-mutasyon/

5. https://ahmetrasimkucukusta.com/2020/08/04/yazilar/tip-yazilari/corona-virus/kovid-asisi-hicbir-zaman-bulunmayabilir/

6. https://www.hurriyet.com.tr/gundem/prof-dr-mehmet-ceyhandan-kritik-asi-aciklamasi-41534446

7. https://www.medscape.com/viewarticle/936611

***

Sözcü‘ nün haberi:

6 milyondan fazla corona virüsü vakasının tespit edildiği ABD’de gündem corona virüsü aşısı… Başkan Trump’ın seçimlerden önce aşının gelmesi için ABD Ulusal Gıda ve İlaç Dairesi’ne (FDA) çağrıda bulunurken, bu konuda en yetkili isimden açıklama geldi. FDA’nın 1 numarası, “Testler tamamlanmadan aşıya onay vermeye hazırım” dedi.

Corona virüsünün merkez üssü ABD’de Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde aşı gerilimi yaşanıyor… ABD Başkanı Donald Trump’ın geçen hafta yaptığı, “Seçimlerden önce aşı erişime açılacak” sözleri hem ABD kamuoyunda hem de uluslararası arenada büyük bir tartışma yaratmıştı.

Rusya Devlet Başkanı Putin’in “Aşıyı tescillendirdik. Hatta kızım bile aşı oldu, yan etkisi görülmedi” demecinden sonra gelen Trump’ın açıklamaları bilim dünyasında büyük tepki çekmişti. Trump’ın aşı planları arasında ABD Ulusal Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından “Hızlı onay” alması da yer alıyordu. Bilim insanları henüz onaylanmamış ve testlerden geçmemiş bir aşıya onay verilmesinin hem tehlikeli olduğunu hem de etik olmadığını söyledi.

OY POTANSİYELİ ÇOK YÜKSEK

George Floyd olayları ve ekonominin kötü gidişiyle seçimler öncesinde elinde bir koz olmasını isteyen ABD Başkanı’nın bu planıyla ilgili en net açıklama FDA’nin tepesindeki isim Stephen Hahn’dan geldi… Financial Times’a konuşan Hahn, Covid-19 aşısının normal deneme ve test süreci tamamlanmadan FDA’nın buna onay verebileceğinin sinyalini verdi.

Hahn, “Aşının insanlar üzerinde denenen 3. faz denemeleri sona ermeden, aşıya ‘acil kullanım izni’ çıkarmaya hazırım. Bu hamlenin faydaları kamu sağlığının risklerinden çok daha fazla” dedi.

FDA’YI DERİN DEVLET OLMAKLA SUÇLAMIŞTI

3. faz denemelerde aşıların güvenlik ve sağladığı katkılar ölçülüyor ve aşıların son adımı olarak da biliniyor. Hahn, “Aşıya acil durum onayı vermek siyasi bir karar olmayacak. Buna bilim, tıp ve veriler karar verecek. ABD seçimlerinin atmosferinde baskı yapılacak bir durum değil” ifadesini kullandı.

Corona virüsü salgınına geç müdahale eden ve uzun bir süre ekonominin canlı tutulması için işletmeleri açan ve yetersiz kısıtlamaları geç duyuran ABD Başkanı Donald Trump, daha önce FDA hakkında, “Aşı onay süreçlerinde ayaklarını sürüyorlar ve bir derin devlet gibi çalışıyorlar” demişti.

Hahn’ın bu açıklamalarına bilim dünyası tepki gösterdi… New York’taki Columbia Üniversitesi’nde çalışan virolog Dr. Angela Rasmussen, “Her 3 fazdan da elde edilmiş güvenilir güvenlik verileri ve etkili olduğuna dair kayıtların olmadığı bir Covid-19 aşısını tolere edemeyiz veya kabul edemeyiz. Çok sayıda insana zarar verme potansiyeli olan bir hamle bu” ifadesini kullandı. Twitter üzerinden açıklamalarda bulunan Rasmussen, bilimsel süreç tamamlanmadan aşıya onay verilmesinin etik olmadığını da dile getirdi.

HALKIN GÜVENİNİ SARSABİLİR

Scripps Dönüşümsel Araştırmalar Enstitüsü’nden Eric Topol da aşının güvenlik testlerinin tamamlanmasının aylar süreceğini dile getirdi. Topol, “Aşıya kısa yoldan erişme halkın güvenini sarsabilir.  Zaten insanlar aşı olmaktan çekiniyor, herhangi bir güven kaybı aşıya olan inancı sarsar” dedi.

Hahn’dan önce FDA’yı yöneten eski direktörlerden Scott Gottlieb de, “Üçüncü faz tamamlanmadan önce diyerek  ne demek istediğini bilmiyorum… Fakat bu testlerin sonuçlarının ortaya çıkmasının ardından karar vereceklerini düşünüyorum” ifadesini kullandı.

Kaynak: https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/corona-virusu-asisiyla-ilgili-tartisma-yaratan-aciklama-testten-once-onay-cikabilir-6014763/

***

EK 1 (12.9.2020): Maskeler solunan virüs sayısını azaltarak bir çeşit aşı görevi yapabilirler. Kaynak: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMp2026913

***

EK 2 (17.9.2020): ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Rusya veya Çin tarafından geliştirilen koronavirüs aşılarının etkinliğini değerlendirme konusunda Dünya Sağlık Örgütü’ne güvenmediğini söyledi. Kaynak: https://www.indyturk.com/node/238551/d%C3%BCnya/abd-d%C4%B1%C5%9Fi%C5%9Fleri-bakan%C4%B1-pompeo-rus-koronavir%C3%BCs-a%C5%9F%C4%B1s%C4%B1-hakk%C4%B1nda-ds%C3%B6ye-olan-g%C3%BCven

***

EK 3 (20.10.2020): Bill Gates’e ‘Taş Kafalı’ Diyen Elon Musk: Koronavirüs Aşısı Olmayacağım. 

Elon Musk, katıldığı bir podcast yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Koronavirüs salgınının abartıldığını ifade eden Musk, salgın nedeniyle insanlarının mantıksızlaştığını, ayrıca kendisinin ve ailesinin koronavirüs aşısı olmayacağını söyledi. Musk, yaptığı açıklamalarda Bill Gates’e bir kez daha ağır konuştu. Kaynak: https://www.webtekno.com/bill-gates-tas-kafali-elon-musk-koronavirus-asisi-olmayacagim-h100039.html

***

EK 4 (26.5.2021): Hong Kong’da milyonlarca doz aşı çöpe gidebilir

Hong Kong’da, son kullanma tarihleri yaklaşan milyonlarca doz koronavirüs aşısının yeterli talep olmadığı için çöpe gidebileceği bildirildi. Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölgesi, koronavirüse karşı 7,5 milyonluk nüfusunun tamamını aşılamaya yetecek kadar doz temin etmişti. Ancak bölgede aşıya talep henüz istenen seviyede gerçekleşmedi. Bunun üzerine hükümetten yapılan açıklamada, temin edilen Pfizer-BioNTech aşılarının ilk partisinin yalnızca 3 aylık bir süresinin bulunduğuna dikkat çekildi.

Eylülde toplu aşılama bitecek

Sağlık Koruma Merkezi eski denetçisi Thomas Tsang, RTHK radyosuna yaptığı açıklamada, tüm aşıların son kullanma tarihinin bulunduğunu ve mevcut planlamalara göre BioNTech aşılarının yapıldığı toplu aşılama merkezlerinin eylül itibarıyla faaliyetlerini durduracağını söyledi. Tsang, tüm dünyanın aşı için mücadele ettiği bu süreçte Hong Kong’un “kullanılmayan aşı yığınının üzerinde oturmasının” doğru olmadığını belirtti. Kaynak: https://www.trthaber.com/haber/dunya/hong-kongda-milyonlarca-doz-asi-cope-gidebilir-583336.html/amp

***

EK 5 (4.6.2021): ARSLAN BULUT: “Bebekler için bütün dünyaya kanserojen pudra sattığı kesinleşen bir şirketin aşısına güvenir misiniz?” yenicaggazetesi.com.tr/asidan-olen-ic

***

EK 6 (4.6.2021): RDIF Direktörü Dmitriyev Rus RBK gazetesine demecinde, “Bu sürecin (Sputnik V’ye yönelik karalama kampanyasının) başında yer alanların, büyük ilaç şirketleri ve Rusya karşıtı siyasi çevreler olduğunu düşünüyoruz. En başından beri, bilim insanlarımızın bu büyük başarısına, aşının etkili olduğuna dair güveni sarsmak adına kasıtlı bir kampanya yürüttüler dedi.

Söz konusu ‘büyük ilaç şirketleri’ içinde, doğrudan aşı üreticilerinin de bulunduğunu ekleyen Dmitriyev, Sputnik V’ye karşı karalama kampanyasının, aşı henüz tescil edilmeden başladığını anımsattı ve o dönem, aşının üretimi için kullanılan tekniğin çalıntı olduğuna dair iddiaların ortaya atıldığını kaydetti.

Karalama kampanyası ile amaçlananlardan birisinin, Rusya’da aşılama hızının azaltılması olduğuna inandıklarını da belirten RDIF Direktörü, “Karşımızdaki, Rusya karşıtı olan bir dizi büyük ilaç şirketi ile bir grup siyasi aktörün çıkarlarını kendinde birleştiren bir ahtapot gibi” benzetmesini yaptı. Dmitriyev ayrıca, “Sputnik V’ye yönelik saldırıları en başta İngiliz basınında görüyoruz. Fakat bu karşıtlığa rağmen kendi bakış açımızı, aşımızın sosyal medya hesaplarının da yardımı ile insanlara ulaştırabiliyoruz” açıklamasını yaptı.

RDIF Direktörü daha önceki açıklamalarında, Sputnik V aşısına dünya genelinde büyük bir talep olduğunu kaydetmişti. Dünyada yerel bir sağlık otoritesi tarafından onaylanmış ilk koronavirüs aşısı olan Sputnik V, şimdiye dek Türkiye dahil 66 ülkede kullanım için onaylandı. Söz konusu aşının hafifletilmiş hâli olan Sputnik Light da Rusya’da mayıs ayında tescil edilmesinden beri Angola, Venezüella, Nikaragua, Filistin, Belarus ve Bahreyn’de kullanım izni aldı. Sputnik V’nin Avrupa’nın ilaç otoritesi EMA’daki onay süreciyse mart ayında başlatıldı.

Sputnik, antikor üretmesi için vücuda virüsün genetik kodlarını taşıyan bir viral vektör aşısı. Söz konusu genetik kod, insan adenovirüsü içinde vücuda aktarılıyor. Adenovirüsün, üstünde daha önce pek çok araştırma yapılmış bir aracı olması nedeniyle aşının son derece güvenli olduğu biliniyor.

Kaynak: https://tr.sputniknews.com/rusya/202106041044657791-rusya-sputnik-v-asisina-yonelik-karalama-kampanyasinin-ardinda-buyuk-ilac-sirketleri-bulunuyor/

***

EK 7 (11.6.2021): Almanya Çin aşısını tanımıyoruz demiş. Çin de Alman aşısını tanımıyor. Aşılar siyaset ve ticarete alet edilirse olacağı budur. Almanya’ ya giderken Alman aşısı, Çin’ e giderken Çin aşısı, Rusya’ ya giderken Sputnik, USA’ ya giderken Moderna aşısı yaptırılacak. Olacağı budur. Bu aşı milliyetçiliği falan değildir, aşı rezaletidir.’ Kaynak: https://ahmetrasimkucukusta.com/2021/06/11/bir-tavsiye/cin-asisini-tanimiyoruz/

***

EK 8 (18.6.2021): Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, salgın döneminde yapılan hataların tekrar etmemesi için aşı milliyetçiliğine fırsat verilmemesinin önemli olduğunu vurguladı. Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/politika/cumhurbaskani-erdogan-asi-milliyetciligine-firsat-verilmemeli/2278286

***

EK 9 (20.6.2021)AŞI MİLLİYETÇİLİĞİ
Antalya’da düzenlenen Diplomasi Forumu’na Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şu sözleri damgasını vurdu:
“Aşı milliyetçiliğine fırsat verilmemesi önemlidir. Aşının şantaj, baskı, politika dikte aracı olarak kullanılması yanlıştır.”
Erdoğan’ın uluslararası siyasetteki aktörlere verdiği bu mesajı kuşkusuz ki içeridekiler de üstüne alınmalı.
Özellikle de aşıyı koruyucu bir tıbbi tedbirden ziyade “vatandaşlık görevi” gibi bilimsellikten uzak ideolojik kalıplarla dayatan pandemi mümessilleri…

Kaynakhttps://www.sabah.com.tr/yazarlar/melihaltinok/2021/06/20/yok-birbirinizden-farkiniz

***

EK 10 (22.6.2021): BMJ: “Fiyatları grip aşılarında görülen modeli izlemesi durumunda, Covid-19 aşılarının rutin kullanımı sağlık bütçelerini zorlayabilir.” Şaşırdık mı, hayır. COVİD aşıları birer ticari üründür. Kaynak: https://www.bmj.com/content/373/bmj.n1467

***

EK 11 (20.7.2021): Pfizer ödeme yapmayan İsrail’e aşı sevkiyatını durdurdu.

İsrail ile Pfizer arasında aşı krizi çıktı. 700 bin dozluk sevkiyatın pazar günü ülkeye ulaşması bekleniyordu ancak şirket son 2,5 milyon dozun parasını almadığı için sevkiyata yanaşmıyor. İsrail’i ‘muz cumhuriyeti’ olarak gördükleri iddiası da var. Zorlu geçen seçim sürecinin ardından hükümet kurma belirsizliğiyle uğraşan İsrail’de koronavirüs aşılamasıyla ilgili de pürüz çıktı. Jerusalem Post gazetesinin haberine göre, ABD’li ilaç şirketi Pfizer ülkeye aşı sevkiyatını durdurdu. Koronavirüs aşılama oranının en yüksek olduğu ülkelerden İsrail’in son 2,5 milyon doz aşının parasını halen ödemediği belirtildi. Ülkeye pazar günü iletilmesi beklenen 700 bin doz aşının sevkiyatı ertelendi.

Üst düzey Pfizer yetkililerinin, geçiş sürecindeki hükümetin ödeme yapmayacağından endişeli olduğu ve şirketin bundan yararlanmak istemediğini söyledikleri yazıldı. Habere göre şirket yetkilileri, organize bir ülkede böyle bir durumun nasıl yaşanabileceğine anlam veremiyor. Jarusalem Post haberinde şirketin, geçen kasım ayında yapılan anlaşma gereği ilk teslimatı yaptıklarını açıkladığı vurgulandı. Anlaşmanın güncellenmesi ve ek aşı sevkiyatı için görüşmelerin sürdüğünü ifade ettiler.

“Muz cumhuriyeti” yakıştırması

Ordu Radyosu ise Pfizer yetkililerinin İsrail’i “muz cumhuriyeti” olarak gördüğünü aktardı. İsrail resmi makamlarından konuyla ilgili açıklama gelmedi. Aşı ve ödeme krizinin hükümet kurma gerilimiyle bağlantılı olduğu dillendiriliyor. Ülke, 9 milyonun üstündeki nüfusunun 5 milyon civarını koronavirüse karşı aşılamış durumda. Tel Aviv yönetimi, Pfizer ile Alman BioNTech firmasının ürettiği aşının yanı sıra ABD’de geliştirilen Moderna ve İngiliz Oxford Üniversitesi-İsveç ilaç şirketi AstraZeneca aşısını da kullanıyor. 2020’den bu yana tüm dünyanın mücadele ettiği COVID-19 salgını nedeniyle İsrail’de 6 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Kaynak: https://www.trthaber.com/haber/koronavirus/israil-basini-pfizer-odeme-yapmayan-israile-asi-sevkiyatini-durdurdu-570626.html

***

EK 12 (20.7.2021): TİVİTLERİM:

ATASÖZLERİMİZİ GÜNCELLLİYORUM Önce: Önce CAN, sonra CANAN Şimdi: Önce PARA, sonra AŞI

 https://trthaber.com/haber/koronavirus/israil-basini-pfizer-odeme-yapmayan-israile-asi-sevkiyatini-durdurdu-570626.html

Kaynak: https://twitter.com/drahmetrasim/status/1417481757557936132?s=20

***

“Siyaset ve ticaretle enfekte olmamış aşılar” halk sağlığının en önemli koruyucu unsurlarından biridir. İsrail basını: Pfizer ödeme yapmayan İsrail’e aşı sevkiyatını durdurdu. https://trthaber.com/haber/koronavirus/israil-basini-pfizer-odeme-yapmayan-israile-asi-sevkiyatini-durdurdu-570626.html

Kaynak: https://twitter.com/drahmetrasim/status/1417475560851259392?s=20

***

Ticari aşılarla halk sağlığı aynı torbaya konmaz. Kaynak: https://twitter.com/drahmetrasim/status/1417482174215987202?s=20

***

Koca DÜNYA,  3-5 aşı şirketini yola getiremiyorsa, batsın bu dünya. Kaynak: https://twitter.com/drahmetrasim/status/1417482816779075586?s=20

***

EK 13 (8.8.2021): Pfizer&Biontech satış sözleşmesinden… Almasa da “sipariş edilen mal parası alıcı tarafindan ödenir” Her türlü dava,tazminat,cezadan satıcı muaftır hiç bir sekilde iade kabul edilmez uzun vadeli olumsuz etkililik, bilinmeyen yan etkileri alıcı kabul eder Kaynak: https://twitter.com/TraderAT12/status/1424457537689096198?s=20

Resim

Resim

***

EK 14 (10.8.2021): Dünyanın önde gelen Covid aşısı üreticilerinden Pfizer ve Moderna’nın Avrupa Birliği’ne (AB) sattıkları aşıların fiyatını arttırması tartışmaya neden oldu. Avrupalı sivil toplum örgütlerine göre, iki firmanın ürettikleri mRNA aşılarına yaptıkları zam, “tarihteki en ölümcül ilaç vurgunu” girişimi. Ancak, yeni virüs varyantlarına karşı aşı geliştirmek için ek kaynağa ihtiyaç duyan ilaç devlerinin zam yapmasının haklı olduğunu savunanlar da var. Koronavirüse karşı Avrupa’da en yaygın kullanılan ve diğer aşılara göre daha pahalıya tedarik edilen Pfizer-BioNTech ve Moderna aşılarının, doz başına satış fiyatı zamlandı.

İngiltere’de yayımlanan Financial Times gazetesinin ulaştığı AB ile ABD merkezli ilaç firmaları asındaki zamlı sözleşmeye göre, bir doz Pfizer-BioNTech aşısının fiyatı 15,50 Euro’dan 19,5 Euro’ya yükseltildi. AB tarafından doz başına 19 euroya alınan Moderna aşısının yeni fiyatı da 21,5 Euro oldu. AB, 2023 yılına kadar, bu iki firmadan yaklaşık 2 milyar doz daha Covid aşısı alacak. Kaynak: https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-58073186

***

EK 15 (10.8.2021): Dünyanın önde gelen Covid aşısı üreticilerinden Pfizer ve Moderna’nın Avrupa Birliği’ne (AB) sattıkları aşıların fiyatını arttırması tartışmaya neden oldu. Avrupalı sivil toplum örgütlerine göre, iki firmanın ürettikleri mRNA aşılarına yaptıkları zam, “tarihteki en ölümcül ilaç vurgunu” girişimi. Ancak, yeni virüs varyantlarına karşı aşı geliştirmek için ek kaynağa ihtiyaç duyan ilaç devlerinin zam yapmasının haklı olduğunu savunanlar da var. Koronavirüse karşı Avrupa’da en yaygın kullanılan ve diğer aşılara göre daha pahalıya tedarik edilen Pfizer-BioNTech ve Moderna aşılarının, doz başına satış fiyatı zamlandı.

İngiltere’de yayımlanan Financial Times gazetesinin ulaştığı AB ile ABD merkezli ilaç firmaları asındaki zamlı sözleşmeye göre, bir doz Pfizer-BioNTech aşısının fiyatı 15,50 Euro’dan 19,5 Euro’ya yükseltildi. AB tarafından doz başına 19 euroya alınan Moderna aşısının yeni fiyatı da 21,5 Euro oldu. AB, 2023 yılına kadar, bu iki firmadan yaklaşık 2 milyar doz daha Covid aşısı alacak. Kaynak: https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-58073186

***

EK 16 (7.9.2021): Dr. Scott Atlas: “Bilim, Kovid-19 üzerinden kendini öldürdü”. Toprağı bol olsun. Kaynak: https://thefederalist.com/2021/09/01/dr-scott-atlas-science-killed-itself-over-covid-19/

***

EK 17 (15.9.2021): HİKMET GEÇKİL: “Bilim Halkın Güvenini Nasıl Kaybetti? “Felsefe olarak BİLİM” ve “KURUM olarak BİLİM” Bilim, “rasyonel ve nesnel akıl yürütmeyi öncelikler” Siyaset ve kibir, bilim KURUMLARINI onlara rehberlik etmesi gereken felsefe ve yöntemlerden ayırdı. – Matt RidleyKaynak: https://twitter.com/HikmetGeckil/status/1438016812365619204?s=20

***

EK 18 (2.11.2021): Pfizer’in önemli Kovid-19 araştırmasına katılan bir muhbirin kanıtları, veri bütünlüğü ve düzenleyici gözetim hakkında ciddi soruları gündeme getiriyor. Kaynak: https://www.bmj.com/content/375/bmj.n2635 Makale adı: Researcher blows the whistle on data integrity issues in Pfizer’s vaccine trial.

***

EK 19 (9.11.2021): Hindistan Televizyonu (Indian TV), Pfizer’in Kovid aşıları için ülkelere nasıl zorbalık ve şantaj yaptığını açıkladı. Bizde böyle bir şeye gerek duyduklarını sanmıyorum. Çünkü…

Kaynak: https://twitter.com/RWMaloneMD/status/1458082276139585541?s=20

***

EK 20 (13.11.2021): KULVINDER KAUL “Tehlikeli bir tıbbi/bilimsel sansür çağında yaşıyoruz: saygın farmasötik sağlık hizmetleri araştırma profesörü ve British Medical Journal’ın kıdemli editörü Dr. Peter Doshi’nin eleştirel düşünme çağrısında bulunan doğru/cesur ifadesi YouTube tarafından kaldırıldı.

Kaynak: https://twitter.com/dockaurG/status/1459385691608080385?s=20

***

EK 21 (13.11.2021): HİKMET GEÇKİL “Three great journals of science… Nature @Nature Science @ScienceMagazine Cell @CellCellPress acted like commissionaires in COVID vaccine coverage. They reported some opinion pieces, literally reminiscent of what’s in reports of drug companies… What a pity!”

Kaynak: https://twitter.com/HikmetGeckil/status/1459062179215425544?s=20

***

EK 22 (27.12.2021): Yeni Bilim Pfizer’in yalanları ve aldatmacalarına karşı geldiği için Facebook şimdi British Medical Journal’i sansürlüyor. The British Medical Journal’ın (BMJ) editörü Fiona Godlee, Facebook (Meta) CEO’su Mark Zuckerberg’e, sosyal medya platformunun “yanlış, yetersiz ve sorumsuz … ” sadece bir sansür aracı olan protokolleri için onu bombalayan bir mektup yazdı. 

Kaynak: https://www.newyorknationalreview.com/health/facebook-now-censoring-the-british-medical-journal-because-new-science-goes-against-pfizers-lies-and-deception/

***

EK 23 (30.12.2021): Bugün Amerika Birleşik Devletleri’nde FDA onaylı bir COVID-19 aşısı bulunmadığı kesinlikle doğrudur ve Pfizer’in yakın zamanda bir aşıyı kullanıma sunma planı yoktur. Doğrulayıcıları, Big Pharma’yı ve federalleri kontrol ettim ve ne bulduğuma inanamadım.

Yazı için 10 yorum yapılmış:

  1. Fuzuli dedi ki:

    Siz diğer aşıların farklı olduğunu mu zannediyorsunuz?
    Benden size küçük bir tiyo, Asla hiçbir Aşıya güvenmeyin!

  2. Asım dedi ki:

    Bana da bir kelle paça çorbası lütfen, bol sarımsak ve sirke de isterim

  3. İlknur Başkömürcü dedi ki:

    Hocam yazılarınızı facebook’ta link vererek paylaşamıyoruz, sebebi ne olabilir acaba? Spam site olarak algılıyor. Sanırım teknik bir arıza var…

  4. Ülker dedi ki:

    Biraz onuru olan bir bilim adamının o koltukta bir dakika bile oturmaması gerekir.. sözünüz çok güldürdü beni. Siz hangi dünyada yaşıyorsunuz???

  5. Hüseyin dedi ki:

    Her gün tv’lerde maske sosyal mesafe temizlik diye ahkam kesen bilim adamlarımızın tek bir bilimsel yayını bile yayınlanmadı. Nedir bu iş, çene ile bilim adamlığı olur mu?

  6. Ruhi Yılmaz dedi ki:

    Tıbbın berbat durumunu biliyorduk ama meğerse durum sandığımızdan da kötüymüş. Yazıklar olsun tıbbın içine edenlere, tıbbı politika ve ticarete alet edenlere.

  7. TEKİN TURNALI dedi ki:

    AHMET RASİM KÜÇÜKUSTA HEM ÇOK DEĞERLİ BİR HOCA ,HEMDE ÇOK DEĞERLİ BİR İNSAN,İYİ Kİ VARSIN HOCAM,PÜR DİKKATLE TAKİP EDİYORUM BİLGİLERİNİZ BU BİLGİ KİRLİLİĞİNDE BANA IŞIK OLUYOR.

  8. Yağmur dedi ki:

    Aşı hakkında söylediklerine bakacak olursak Mehmet Ceyhan sussa iyi olacak.

  9. recep yedil dedi ki:

    MERHABA YAKLAŞIK 30 YILDIR SİZİ TANIYOR VE İZLEMEYE ÇALIŞIYORUM BİLGİLERİNİZİ TİCARİ OLARAK SATSAYDININIZ HERHALDE TIP İNSANI OLDUĞUNUZDAN ÇOOOOOK KAZANIRDINIZ BİLGİLENDİRMELERİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER NOT

  10. CANAN KARATAY dedi ki:

    Grip aşısı olmaz, grip ilacı da hikayedir, olmaz.

    Patentini alamadıkları için, alamayacakları için KELLE-PAÇA’yı kötülemeye devam ediyorlar!!!

    Kelle paça içerim aman
    Tereyağı da yerim aman
    Aşı dayatanlara ben efendim diyemem aman!

Siz de yorumunuzu paylaşın: