AB, KOVİD-19 AŞISI ALIM SÖZLEŞMELERİNDEKİ ŞARTLARI AÇIKLAMIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Tüm dünya pandemi ile boğuşurken aşı şirketleri tatlı kârlar peşinde.

AB Komisyonu sağlıktan mesul üyesi Stella Kyriakides, “sözleşmelerdeki bilgileri yasal olarak açıklama imkânı bulunmadığını söylemiş.

Sebep de “küresel aşı ve ilaç pazarındaki yüksek rekabet” imiş.

İnsan sağlığının önemi yok, varsa yoksa para, para, para!

Benzer bir durumla bundan 10 sene evvelki domuz gribi pandemsinde de karşılaşmıştık.

Aşılar ülkelerin ihtiyaçlarının ötesinde miktarlarda fahiş fiyatlara satılmıştı ve hatırlarsanız bu aşıların çoğu da çöpe gitmişti.

Çünkü insanlar kendilerine bedava sunulan bu aşılardan kaçmıştı.

Gelelim neticeye

Hadi gelin de “aşı ve ilaç pazarındaki yüksek rekabet içindeki” şirketlere güvenin.

Ticaret ve siyaset bulaşan tıptan hayır geleceğine inanır mısınız acaba?

***

Anadolu Ajansı’ nın haberi:

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Avrupa Parlamentosundan gelen şeffaflık taleplerine karşılık Kovid-19 aşısı alım sözleşmelerindeki şartları ve fiyatları ticari gerekçelerle gizli tutuyor.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun sağlıktan sorumlu üyesi Stella Kyriakides, parlamentoda “Satın alımlarda şeffaflık ve Kovid-19 aşılarına erişim” başlıklı oturumda konuşma yaptı.

AB’nin şu ana kadar AstraZeneca, Sanofi-GSK ve Johnson and Johnson ile yüz milyonlarca doz için sözleşme imzaladığını, Pfizer ve BioNTech ile sözleşme imzalamak üzere olduğunu hatırlatan Kyriakides, “Bir aşı çıktığından tüm üye ülkeler eldeki dozlara aynı zamanda erişime sahip olacaklar.” dedi.

Kyriakides, aşı alım sürecindeki şeffaflık konusunda ise küresel aşı ve ilaç pazarındaki yüksek rekabet nedeniyle AB Komisyonunun, sözleşmelerdeki bilgileri yasal olarak açıklama imkanı bulunmadığını söyledi.

Kyriakides, “Gizlilik maddeleri bu tür sözleşmelerin standart özelliğidir. Aşı geliştiren şirketler diğer ülkelerle de bu konuda aynı şekilde sözleşme yapmaktadır. Hassas müzakereleri ve mali konuları, üretim ve geliştirme gibi ticari bilgileri korumak için bu gereklidir. Şirketler bu tür bilgilerin gizli kalmasını şart koşmaktadır.” diye konuştu.

Müzakerelerde dikkatli davranmanın önemine işaret eden Kyriakides, AB Komisyonunun bu tür sözleşmeleri yaparken elini güçlü tutmaya çalıştığını, şirketlerin “müşteri seçmesine” imkan tanıyacak bir ortam yaratmak istemediklerini aktardı.

Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/dunya/ab-kovid-19-asisi-alim-sozlesmelerindeki-sartlari-aciklamiyor/2041586

***

EK 1 (28.2.2021): Ne kadar yazık! Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, CHP lideri Kılıçdaroğlu’na yanıt vererek, “Ülkeler arasında ticari sır olarak kalması gereken bilgilerin ifşa edildiğini görüyoruz. Muhalefet partisi lideri telefon açıp bana sorabilirdi. Aşıyı ücretiyle aldık, bedava verilmedi” dedi. Kaynak: https://www.bbc.com/turkce/live/haberler-turkiye-56191706

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: