EGZERSİZ, DEPRESYON TEDAVİSİNDE İLAÇLARDAN DAHA ETKİLİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

İndependent Türkçe’ deki yazım:

Güney Avustralya Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, fiziksel aktivitenin hafif-orta derecede depresyon, anksiyete ve stres tedavisinde psikoterapi veya yaygın kullanılan ilaçlardan 1,5 misli daha etkili olduğu sonucuna varıldı.

British Journal of Sports Medicine‘de yayımlanan 1039 çalışma ve 128 bin 119 katılımcıyı ihtiva eden 97 değerlendirme makalesinin bu yeni analizi bugüne kadarki en kapsamlı inceleme.

Haftada 150 dakika yapılan çeşitli fiziksel aktivitelerin ilaçlara kıyasla depresyon, kaygı ve psikolojik stresi önemli ölçüde azalttığı tespit edildi.

Yürüme, direnç eğitimi, pilates ve yoga gibi aerobik egzersizler dahil olmak üzere her türlü fiziksel aktivite ve egzersiz faydalı bulundu.
 

Bazı egzersiz türlerinin farklı şekillerde yardımcı olduğu görüldü.

Yoga ve diğer zihin-beden egzersizleri en çok kaygıyı azaltmaya yardımcı olurken, direnç egzersizleri depresyonda en çok yardımcı oldu.

Araştırmaya göre, egzersiz ne kadar yoğunsa, faydası da o kadar fazla.

Mesela, normal hızda yürümek yerine hızlı bir tempoda yürümek daha etkili bulundu. 

Daha yüksek yoğunluklu egzersiz, depresyon ve anksiyete için daha çok iyileşme sağlarken, daha uzun süreler, kısa ve orta süreli egzersizlerle karşılaştırıldığında daha küçük etkilere sahipti.

Bunun, insanların psikolojik faydaları etkileyebilecek daha uzun egzersiz programlarına bağlı kalmayı külfetli bulmalarıyla alâkalı olabileceği düşünülüyor. 

En büyük faydayı, depresyonu olan kişiler, hamile ve doğum sonrası kadınlar, sağlıklı kişiler ve HIV veya böbrek hastalığı teşhisi konan kişiler gördü ama tüm gruplar egzersizden faydalandı. 

Araştırma egzersiz sayesinde elde edilen iyileşmenin genel nüfus için de ruh hastalığı ve kronik hastalığı olanlar için de geçerli olduğunu ortaya koyuyor. 

Araştırmacılar elde ettikleri bu sonuçları şu sözlerle özetliyorlar:

Fiziksel aktivite, depresyon, anksiyete ve psikolojik stres yönetiminde temel bir yaklaşım olmalıdır.

Elbette bulgular, ilaç ve psikoterapinin birçok ruh sağlığı durumu için önemli tedaviler olduğunu dışlamıyor; egzersizin de önemli bir tedavi olduğunu ve yeniden odaklanmayı hak ettiğini gösteriyor.

Egzersizin ilaçlarla karşılaştırıldığında daha düşük maliyet, daha az yan etki ve daha sağlıklı vücut ağırlığı, daha iyi kalp-damar ve kemik sağlığı gibi fiziksel sağlık için bonus kazanımlar sunması gibi ek faydaları var.

Egzersiz ruhsal hastalıklara hangi mekanizma ile etki ediyor?

Egzersizin zihinsel sağlığı birden fazla yoldan ve kısa ve uzun vadeli etkilerle etkilediği düşünülüyor.

Egzersizden hemen sonra beyinde endorfin ve dopamin salgılanıyor.

Kısa vadede bu, ruh halini artırmaya ve stresi tamponlamaya yardımcı oluyor.

Uzun vadede, egzersize cevap olarak nörotransmitterlerin salınması beyinde ruh hali ve bilişe yardımcı olan, iltihaplanmayı azaltan ve bağışıklık fonksiyonunu artıran değişiklikleri teşvik ediyor ve bunların tümü beyin işlevimizi ve zihinsel sağlığımızı etkiliyor.

Egzersizle oluşan vücut sıcaklığındaki artış, kas gerginliğini azaltabiliyor ve nöronal aktiviteyi değiştirerek kaygıyı azaltabiliyor.

Düzenli egzersiz, depresyon ve anksiyetede kritik bir rol oynayan daha iyi uykuya yol açabiliyor. Aynı zamanda artan kendine saygı ve başarı duygusu gibi psikolojik faydaları da var ve bunların tümü depresyonla mücadelede önemlidir.

MakaleEffectiveness of physical activity interventions for improving depression, anxiety and distress: an overview of systematic reviews

Kaynak: https://bjsm.bmj.com/content/early/2023/03/02/bjsports-2022-106195

Araştırmanın medyadaki haberleri:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/is-exercise-more-effective-than-medication-for-depression-and-anxiety#Why-exercise-may-improve-mental-health
https://nypost.com/2023/02/24/exercise-more-effective-than-meds-for-mental-health-study/
https://www.news-medical.net/news/20230224/Physical-activity-more-effective-than-counseling-or-medications-to-manage-depression.aspx
https://scitechdaily.com/exercise-much-more-effective-than-medicines-or-counseling-for-managing-depression/

***

EK 1 (27.5.2023): Düzenli egzersiz kronik ağrıları önlüyor ve azaltıyor. Buyurun egzersize…

Kaynak: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0285041

Makale: Longitudinal relationships between habitual physical activity and pain tolerance in the general population

***

EK 2 (7.7.2023) Egzersiz, depresyon ve depresif semptomların tedavisinde etkilidir. Egzersiz, gözetim altında ve orta yoğunlukta grup egzersizi ve aerobik egzersiz rejimlerine odaklanan kanıta dayalı bir tedavi seçeneği olarak sunulmalıdır.

Kaynak: https://bjsm.bmj.com/content/early/2023/02/14/bjsports-2022-106282

Makale: Exercise as medicine for depressive symptoms? A systematic review and meta-analysis with meta-regression

***

EK 3 (24.10.2023): Suboptimal sleep durations and depression frequently cooccur. Short-sleep and long-sleep are commonly thought of as symptoms of depression, but a growing literature suggests that they may be prodromal. While each represents a process of mutual influence, the directionality between them remains unclear. Using polygenic scores (PGS), we investigate the prospective direction involved in suboptimal sleep durations and depression. Male and female participants, aged ≥50, were recruited from the English Longitudinal Study of Ageing (ELSA). PGS for sleep duration, short-sleep, and long-sleep were calculated using summary statistics data from the UK Biobank cohort. Sleep duration, categorised into short-sleep (“≤5 h”), optimal-sleep (“>5 to <9 h”), and long-sleep (“≥9 h”), was measured at baseline and across an average 8-year follow-up. Subclinical depression (Centre for Epidemiological Studies Depression Scale [≥4 of 7]) was also ascertained at baseline and across an average 8-year follow-up. One standard deviation increase in PGS for short-sleep was associated with 14% higher odds of depression onset (95% CI = 1.03–1.25, p = 0.008). However, PGS for sleep duration (OR = 0.92, 95% CI = 0.84–1.00, p = 0.053) and long-sleep (OR = 0.97, 95% CI = 0.89–1.06, p = 0.544) were not associated with depression onset during follow-up. During the same period, PGS for depression was not associated with overall sleep duration, short-sleep, or long-sleep. Polygenic predisposition to short-sleep was associated with depression onset over an average 8-year period. However, polygenic predisposition to depression was not associated with overall sleep duration, short-sleep or long-sleep, suggesting different mechanisms underlie the relationship between depression and the subsequent onset of suboptimal sleep durations in older adults.

Makale: Polygenic predisposition, sleep duration, and depression: evidence from a prospective population-based cohort

Kaynak: https://www.nature.com/articles/s41398-023-02622-z

Kaynak: https://amp.theguardian.com/society/2023/oct/20/sleeping-less-than-five-hours-a-night-can-raise-depression-risk-study-suggests

***

EK 4 (25.10.2023): Haftada 3 gün 30 dakika egzersiz yapmak iktidarsızlığı gidermede Viagra ve benzeri ürünler kadar etkili bulundu.

K: https://www.medscape.com/s/viewarticle/997634

Kaynak: https://academic.oup.com/jsm/advance-article/doi/10.1093/jsxmed/qdad130/7301709#420408836

Makale: Effect of aerobic exercise on erectile function: systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: