AŞILAR CAN DEĞİL, TİCARİ BİRER ÜRÜNDÜR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

CHP milletvekili ve halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala şunları söylemiş:

“Aşı candır. 300 milyondan fazla insanın ölümüne Yolaçan çiçek hastalığı, #aşı sayesinde yok edilmiş, yeryüzünden kökü kazınmıştır.

Dünyada yalnızca kızamık aşısı ile 2000-2022 yılları arasında 57 milyon kişinin ölmesinin önüne geçilmiştir.

Geçtiğimiz aylarda 4 bebeğin boğmacadan ölmesi, yüzlerce bebeğin hastanelerde, yoğun bakımlarda yatmak zorunda kalması, geçen yıl 5 binden fazla çocuğa kızamık tanısı konulması; aşıyla önlenebilen hastalıklara karşı bir yasal düzenlemeyi zorunlu kılmaktadır.

Ülkemizde çocukluk çağı aşılarının yapılmasının reddedilmesi, halk sağlığı açısından önemli bir tehdit durumundadır.

Çocukların sağlığının korunması ve toplumsal bağışıklığın sağlanabilmesi amacıyla Umumi Hıfzıssıhha Kanunu ile Türk Ceza Kanunu’nda değişiklik yapılmasını içeren kanun teklifimizi verdik.”

Kaynak: https://x.com/KAYIHANPALA/status/1849368899067752740

***

Sayın vekil,

Aşılar şirketler için de senin için de can olabilir ama şunu bil ki vatandaşın canı patlıcan değildir

Ne demek aşı candır, böylesine bilim ve akıl dışı bir ifade bir doktorun hele de bir profesörün ağzına yakışıyor mu? Hangi aşı?

Her aşının etkinliği, emniyeti, endikasyonları, maliyet etkinliği kısaca her şeyleri farklıdır. Kuduz aşısı grip aşısıyla, HPV aşısı tetanos aşısıyla kıyaslanabilir mi? Nasıl bütün aşıları aynı torbaya koyarsın?

Sadece GSK’ nun 41′ i kullanıma hazır, 14′ ü pek yakında piyasaya çıkacak 14 aşısı var. Bunların hepsini yaptıralım mı, hepsi de can mı? Üzerinde aşı yazan şişelerin önünde selâma mı duralım?

Ecevit seneler önce “parlamento halkın 10 sene gerisinde” demişti; doğruydu. Anlaşılan o ki bu süre bugün daha da uzamış. Parlamento da sen de halkın çok daha fazla gerisindesin.

Susayınca su için” dediğimizde bile vatandaş gösterin bunun randomize kontrollü çalışmasını, meta-analizini diye karşı çıkıyor. Bu, aşı candır, sözün de vatandaşı sadece güldürür.

Bu tür bilim ve akıl dışı romantik tanımlamalar tam aksine insanları aşıdan soğutur, daha da ötesi aşı karşıtı yapar.

Önce çık üstüne basa basa “aşıların birer ticari ürün olduğunu, bunun kabul edilmesinin mümkün olmadığını” haykır, ondan sonra ne diyeceksen de.

Bakın hepimizin hocası Gazanfer Aksakoğlu ne diyor:

Bağışıklama da, aşı üretimi de devletin elinden ve kamu görevi olmaktan çıkarıldı, sermayeye teslim edilerek tatlı kârlar için yatırım aracına dönüştürüldü. Artık bebeklerin ve erişkinlerin bağışıklanmaları üzerinde kişisel, kurumsal ve sınıfsal çatışmalar, uluslararası sermayenin kanlı çıkar oyunları yer alıyor.”

Ayrıca, verdiğin bilgiler de tamamen uydurma. Bunları bile bile söylüyorsan da ayıp bilmeden, kulağına üflendiği gibi söylüyorsan da ayıp. Hangisinin daha ayıp olduğuna kendin karar ver.

Kovid aşılarından sonra görülen, ölüm oranlarındaki artıştan neden bahsetmiyorsun? Genç yaşlarda patır patır kalp krizinden, pıhtılardan, beyin kanamalarından ölenler, turbo kanserler, oto-immun hastalıklar neden gündeminde yok?

Halk sağlığı uzmanlığı, aşılara methiyeler düzmek aşı şirketlerinin propagandasını yapmaktan mı ibarettir?

İlaç şirketlerinin daha çok satmak için her türlü pazarlama numarasını yaptığı aşılar, şirketler için de senin için de can olabilir ama şunu bil ki bizim canımız patlıcan değildir.

Gelelim neticeye

Etkinlik ve emniyetleri, riskleri, endikasyonları, maliyet etkinlikleri bilinen, ticari ürün olmayan aşılar toplum sağlığı için elbette önemlidir ama bunlardan “aşılar candır” diye bahsetmek bilimsel bir ifade değildir.

Bu tür romantik, abartılı ifadelerin insanları aşılardan soğutmaya hatta aşı karşıtlığına götüren etkileri olabilir.

Bilimde abartı da küçümseme de olmaz.

Halka bilimsel gerçekleri söylersiniz, merak etmeyin halkımızın feraseti mükemmeldir. 

***

EK 1 (26.10.2024): HALUK VAHABOĞLU

Pandeminin Karanlık Yüzü “HEAD OF HYDRA”

Seyretmek için: https://x.com/Ferhatarslandr/status/1850214860140781723

***

EK 2 (26.10.2024): FERHAT ARSLAN

Kayıhan Pala  @KAYIHANPALA Şöyle demişsin. Dünyada yalnızca kızamık aşısı ile 2000-2022 yılları arasında 57 milyon kişinin ölmesinin önüne geçilmiştir. Yalan söylüyorsunuz. 378 aşısız vakanın hiçbiri ölmedi. Bu NEJM de yayınlandı. Sen neyin hesabını yapıyorsun da bu sayıları söylüyorsun?

Kaynak: https://x.com/Ferhatarslandr/status/1849848638425661855

***

EK 3 (26.10.2024): FERHAT ARSLAN

Bak Sayın milletvekili !

İnsanlara hiçbir şeyi dayatamazsınız. Sizin verdiğiniz kanun teklifi anayasal hakların üzerine geçemez.

İkincisi size kaç defa yazdık. Sağlık bakanlığı ve medyanın eşlik ettiği bir mecrada halka açık olarak bilimsel argümanları ortaya koyalım tartışalım dedik. Sürekli kaçıyorsunuz.

Bilim şüpheyi ve tartışmayı gerektirir. Türk milleti bu adamlar vekillik ile bu işleri yapıyorsa bizleri de siz vekil yapın. Bu dayatmalara yüksek perdeden itiraz etmelisiniz.

Kaynak: https://x.com/Ferhatarslandr/status/1849692989855068440

***

EK 4 (26.10.2024): FERHT ARSLAN

Bunu her yere yayın herkese duyurun! 32 bin amishlinin yaşadığı 30 bininin aşılı olmadığı Ohio’da bir Kızamık salgını oldu. Bunların sadece % 1 i bu salgından etkilendi. Toplam 382 olgudan hiç ölen olmadı. Bu makalesi , şu da amerikanın salgın sayıları

Kaynaknejm.org/doi/full/10.10

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: