BOOP: YENİ BİR AKCİĞER HASTALIĞI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
BOOP

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

  • Yeni bir hastalık
  • Doktorlar tarafından da çok iyi bilinmiyor
  • Kanser, zatürre ve verem ile karıştırılıyor
  • Antibiyotiklere cevap vermiyor
  • Kortizon ile kısa zamanda düzeliyor

BOOP, yakın zamanlarda tanımlanmış olan bir çeşit akciğer hastalığıdır. Bu isim, hastalığın ingilizce literatürdeki ismi, yani bronchiolitis obliterans organizing pneumonia’nın baş harflerinden oluşturulmuştur.

BOOP nedir ?

BOOP, bir tür mikrobik olmayan zatürredir ve ilk kez 1985 ‘de Epler tarafından tanımlanmıştır. BOOP, dünyanın bir çok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de seyrek olarak rastlanan bir hastalıktır.

Hastalık esas olarak akciğer keseciklerinde ve küçük bronşlarda bağ dokusu oluşumu ile karakterizedir.

BOOP tipik olarak gripal enfeksiyon gibi başlar. Başlıca belirtileri ateş, öksürük ve nefes darlığıdır. Bir çok hastada birlikte ateş, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, göğüs ağrısı ve kanlı balgam gibi şikayetler de vardır. Bu bulgularla mikrobik zatürre ile çok karışır.

BOOP, daha çok 40 ve 50’li yaşlarda ortaya çıkar. Kadınlarda ve erkeklerde eşit oranda görülür, nadiren de çocuklarda da rastlanabilir.

BOOP’ un sebebi nedir?

Bazı hastalarda BOOP’ a neden olabilecek faktörler saptanabilir. Bunların başında çeşitli ilaçlar (antibiyotikler, romatizma ilaçları, kokain…) gelir. BOOP bazen  zatürre, akciğer absesi gibi iltihaplı hastalıkların iyileşme dönemlerinde ortaya çıkabilmektedir. BOOP, bazı romatizmal hastalıklarla beraber görülebileceği gibi, kemik iliği ya da akciğer nakli yapılmış olanlarda ve meme kanseri nedeniyle radyoterapi gören hastalarda da saptanabilir.

Hastaların çoğunda BOOP’ un kesin nedeni bilinmemektedir.

Nasıl teşhis edilir?

BOOP’ da, akciğer röntgeninde çoğu zaman iki taraflı beyazlaşmalar vardır; nadiren tek bir lezyon da olabilir.  Akciğer tomografisi ile bu bulgular daha iyi belirlenebilir, ancak yine de zatürre ya da akciğer kanseri gibi hastalıklardan kesin olarak ayrılması mümkün değildir.

Solunum fonksiyon testlerinde, akciğer kapasitesinin azalmış olduğu saptanır, ancak astımlılarda olduğu gibi bronşlarda daralmaya at bulgular yoktur. Kanda oksijen ve karbondioksit basınçları azalmış olarak bulunur.

BOOP’ a özgü bir kan bulgusu yoktur,  ama sedimentasyon hızı genellikle artmış olarak bulunur.

BOOP’ un kesin teşhisi için akciğer biyopsisi yapılmalıdır. Bu amaçla bronkoskopi de uygulanabilir, ancak birçok hastada tanı için akciğerden ameliyatla biyopsi alınması gerekmektedir.

Tedavisi nasıldır ?

BOOP, kortizon tedavisine çok iyi cevap verir. Kısa zamanda hem hastanın şikayetleri geçer ve hem de akciğer röntgenindeki bulgular geriler. Kortizon tedavisi, ilacın dozu azaltılarak 6-12 ay sürdürülür.  Bazı hastalarda kortizon dozu azaltılırken hastalık belirtileri tekrarlayabilir.

***

EK 1 (19.9.2022): Bronchiolitis obliterans organizing pneumonia: Pathogenesis, clinical features, imaging and therapy review

Kaynak: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2700454/#CIT19

***

Yazı için 13 yorum yapılmış:

  1. Erhan yildiz dedi ki:

    Romatizmal AS hastalığı olan ve duzenli ankylizon alan annem yaklaşık 5 ay önce zatürre teşhisi ile hastaneye yattı ve tedavi oldu. Fakat tam duzelemedi bronkoskopi yapıldı 2 kere. 2. Defa yapıldığında sonuc magalesef skuamöz hücreli karsinom çıktı. Yani akciger kanserisin dediler anneme dün. Sizce yanılma payı varmidir. Lütfen acil cevap bekliyorum.

  2. MEHMET YAZICI dedi ki:

    Üç kerede yaklaşık 1000ml kan kustum.
    Marmara ünüversitesi PEAH’de ilk seferinde acilde burun kanaması dediler.İkinci ve üçüncü seferde Sol Alt Lob’da kanama olduğu tesbit edildi.Bronskopi için beş günsonra gün verip elime bir reçete verip dönderdiler.
    Süreyya Paşa Hastanesinde Yoğun Bakımda kanamayı durdurdular.Bir hafta sonra sol alt lobektemi amaliyatına karar verdiler.İmkanlarımı kullanarak Türkiyenin güya En iyi Hastanesinde ,en iyi Profösör Cerrahına amaliyat oldum.Hoca Beş gün sonra alel acale sol tarafımda tüp ile taburcu etti.Çünkü kiladığı odayı bir an önce boşaltıp yeni hasta yatırması gerekiyordu.Bıçak parası ile çalışıyorlardı.Bu hastane bunlar sayesinde dönüyordu.
    Eve geldim.Ateşim bir türlü düşmedi.O arada Patolaji Prof hocamız Patoloji raporunda BOOP varlığını tesbit etti.2000 yılından Bronşektazi bulgusuyla gitmediğim doktor kalmamıştı.
    Adam durumuna sevinmez ama En azından hastalığımızın adı konmuştu.Kortizon tedavisi görmeya başladım.Ateşim bir türlü düşmüyordu.Önüne gelen BOOP hastalığına bağlıyor,her şeyin kaynağını BOOP olarak gösterip eve gönderiyorlardı.Bu arada Amiyat yerimde şişlik meydana geldi ve hastaneye ulaşamadan yolada patladı.Yaklaşık 1000 ml kanlı irin sıvı pantolonumun paçasından çıkana kadar aktı.Toraks plevra sıvısı enfekte olmuştu.Aynı Hastanede Bir Ay yattım cift yerime vakumlu tüp kondu.İyileşmesi üç beş ayı bulur dediler.50-60 mg kortizonla başlayıp üç ay içinde 9 mg kadar indim.İyileşmem devam ediyor.Haziran ayında bütün Prof hocalarıma gösterdikden sonra Ahmet Hocama da sonuçları göstermeyi düşünüyorum.Hastalığım İlk ortaya çıktığında Hocamızın Sitesinden BOOP hastalığı detaylı öğrendim.Doktor olacaklarında da Bu siteyi detaylı inceleyip, anlamalrı gerektiğini düşünüyorum.
    Netice olarak ,Hekimlik ve Hastahane işi yapanların bu işe gönüllerini vermesi ,aşk ve şevkle yapılması gereken iş olarak görülmesi gerekir.Osmanlının yaptığı gibi Eski anlayışla,Yeni Cerrahpaşalar,Etfal,Valide Sultan Vakıf Guraba gibi hastaneler olmalı.Hipokrat yemini ile olmaz.Doktora verdiğimiz para anasının ak sütü gibi helal olacak.Havadan yağar gibi parayı bulduğunda; Uludağlarda,Alplerde yerken içi cız edecek.Biz mühendislere de yemin ettirdiler.Allah korusun bir deprem olsa İstanbulun yarısı yıkılır.Bu işin para pulla, kapitalizim mantığı ile olmayacağını anlayan bir kardeşinizim.
    Bunun yanında canla başla çalışanları unutmamak gerekir.Bu gün bu duruma kadar gelmiş isem Yattığım Hastanenin Baş hekimine(Göğüs Hastalıkları ve Uyku Bozukluğu uzmanı) borçluyum.Anasından Babasından (Eski bir Göğüs Doktoru) Allah Razı Olsun Adam gibi Adam Yetiştirmişler.Allah Bizlerin Yar ve Yardımcısı olsun.

  3. dilek siri dedi ki:

    merhaba annem bir hafta önce akciğer romatizmasından hastanede yattı ve hala orda doktorlar kalbe ve göze vurabileceğini söyledi nekadar doğru birde annem 46 yaşında tedaviye cevap verebilirmi?ilerleme sözkonusu olabilir mi?nefes alırken göğsü ağrıyo ve içinde sıkıntı ve ateş basması oluyo şimdiden teşekkür ederim cevabınızı bekliyorum.

  4. cengiz önder dedi ki:

    Ben 67 yaşındayım, yaklaşık onbeş yıldır sürekli öksürük,öksürükle birlikte ağzımdan salya geliylor.
    Çekilen sinüs filimleri temiz. Akciğerde İ.P.Fibroris belirtileri var.Çekilen filim ve tomografilerde aynı belirtiler rapor edilmiş.

    Diğer muayenelerde astım ve alerjik teşhisi de kondu. 40 yıl önce mide 12 parmak barsağı ameliyatı da olmuştum. Mide asitim boğazıma kaçıyor. Tabiki uyurkan bu asit hem boğazımı yakıyor hem de akciğerime kaçıyor. Doğal olarak benim öksürmeme, aksırmama, ciğerlerimin tahrip olmasına sebep oluyor.
    Doktorların vermiş oluğu nefes açıcı inhiallerden, reflü ilaçlarından,antibiyotiklerden, antihistamiklerden mutlaka bir miktar yararı dokunmuştur. Benimle ilgilenen hekimlerimize sonsuz şükran borçluyum. Ama, ben halen çok öksürüyor,iki kat çıkamıyorum.Toplum içine çıkamıyorum. Çok çabuk yoruluyor. Öksürürken boğulur gibi oluyorum. Ne olacak benim halim… Lütfen insanlık adına doktorlarımızdan çaresi yok demeleri yerine, araştırma ve geliştirme yapıp, gerekirse yeni ilaçlar üretip beni ve benim gibileri bu hastalıktan korumalarını diliyorum. Sağolunuz.

  5. MEHMET YAZICI dedi ki:

    BOOP ve Bronşektazi hastalığı ile Ünüversite ortamında Konuyla İlgilenen ve Araştırma Yapan Akademisyenlerle ulaşmak istiyorum.Kendime ve Hastalara bir nebze yardımımız dokunabilir.

  6. serdar alyelken dedi ki:

    hocam boop ile koah hastalığı arasındaki fark nedir? teşekkürler….

  7. havva kucuk dedi ki:

    Hocam lutfen yardim edin..oglum alerjik asdim ve biz bununla alakli tedavi gorurken surekli gecmeyen balgamli oksuruk ve hiriltimiz sonucu tomografi cekdirdik.bu arada oglum 7yasinda..cekilen tomografi sonucu bronsiolit obliterans oldugu soylendi..cok uzgunum ve ruhsal durumum bozuldu inanin.tomografide yanilma payi varmidir..bu hastaligin iyilesme durumu varmi.lutfen cevaplariniz bekliyorum..

  8. Emir oytun dedi ki:

    Hocam merhaba iyi haftalar iyi seneler dilerim. Anneme 3 ay once boop (fop) teshisi kondu. 3 aydir kortizon ve antibiotik tedavisi goruyor. Ve bugun basladigimiz noktaya geri donduk. Tavsiye edebileceginiz bir doktor ,bir tedavi yontemi varmidir? Tesekkur ederim ilginize simdiden…

  9. Özden dedi ki:

    Hocam iyi akşamlar anneme 6ay önce BOOP teşhisi konuldu kortizon tedavisi görüyor fakat hapların dozu azaltılınca nüks ediyor bu durum normalmi ne yapmamız gerekiyor yardım edin!!!

  10. pınar dedi ki:

    özden hanım ve emir bey benim de anneme boop teshisi koyuldu 4 sene evvel hacettepe de umut kalyoncu tedavi etti düzeldi kendisini çok tavsiye ederimmm

  11. mehmet sütcü dedi ki:

    hocam iyi çalışmalar
    2012 yılı kasım ayında allojenik nakil oldum 2013 nisan ayında akciğerlerimi etkiledi kortizon bağışıklık baskılayıcı ilaç kulanıyorum halen kortizonu bir gün 2mg birgün 4 mg olarak kullanıyorum fev1 33 dü en son ölçümde sizin önerebileceğiniz bir ilaç veyahut bitkisel tedavi varmıdır ? saygılar

  12. Özden dedi ki:

    Pınar hanım sizinle nasıl iletişime geçebilirim acilll!!!

  13. Senem dedi ki:

    Benim annem de Boop hastalığı teşhisi konuldu. Kortizon kullandı. İlaç dozu azalınca hastalık tekrar lıyor. Tedavi cevap veren oldumu. Lütfen cevap verin annem 59 yaşında çok rahatsız

Siz de yorumunuzu paylaşın: