GEBELERE ŞEKER YÜKLEMESİ YARA ÜZERİNE TUZ EKMEKTİR
Prof. Dr. Canan Karatay’ ın yazısı:
Gebe kalmadan önce, diabetik olmayan bir anne namzedinde, BÜTÜN Gebelik hormonlarının etkisi ile, insülin direnci ya da Diabetes Mellitusun gelişmesine gebelik şekeri adı verilir.
Gebelik sırasında bir annenin şekerinin yüksek seyretmesi, kendisinde olduğu gibi karnındaki bebeğinde de bir çok komplikasyona neden olur.
Asıl görevimiz ana ve çocuğun sağlığını korumak olmalıdır!
Gebelik şekerinin sebebi nedir önce bu soruyu irdelememiz gerekmez mi?
Birçok bilimsel araştırma, GEBELİK ŞEKERİ’ nin hamile annenin yüksek miktarda karbonhidratlarla beslenmesi sonucu meydana geldiğini göstermiştir!
Annenin aşırı miktarda şekerli yiyecek ve şeker yüklemesi gibi yüksek şeker yüklü içeceklerle, ve rafine olmuş karbonhidratların vücuduna girmesi sonucu, yeni doğan bebeğin kordon kanında insülin yüksekliği olduğu gösterilmiştir!
PLACENTA gebeliğin devam edebilmesi amacıyla bir çok önemli hormon üretir. Aynı zamanda da bebeğin eşi, yani PLACENTA ana rahminde büyümekte olan bebeğin gereksimi olan su ve besleyici maddeleri anne kanından alarak bebeğe geçmesini sağlar.
PLACENTANIN gebeliğin devam edebilmesi amacıyla bizzat ürettiği hormonlar şunlardır:
1. Östrojen ve progesteron hormonları
2. Kortizol (yani vücudumuzun yaptığı kortizon)
3. Plasenta hormonu laktojen (ana sütü hormonu)
Bu hormonların tümü gebe annede insülin direncini başlatan hormonlardır. Yani gebelik süresince, özellikle ilk 3 aydan sonra, annenin pankreasında üretilen insülin hormonunun, kan şekerini normalleştirme etkisi giderek zorlaşır.
Hamileliğin devam etmesi amacıyla placentadan salgılanan bu hormonlar insülinin normal görevini bloke ettiği için, engellediği için, gebelik hormonlarının bu engelleyici etkisine, bilimsel olarak “kontra-insülin etki” diye adlandırılır (insülin karşıtı etki denir).
Placenta büyüyüp geliştikçe salgılanan hormonların miktarı da giderek artar. İnsülin hormonunun etkisinin bloke olması sonucu gebe olan annede İNSÜLİN HORMONU YÜKSELİR ve İNSÜLİN DİRENCİ meydana gelir.
Özellikle, gebeliğin 20-24’üncü haftalarından itibaren İNSÜLİN DİRENCİ oluşmaya başlar. Gebelik haftaları ilerledikçe de İNSÜLİN DİRENCİ birlikte giderek artar.
Çünkü, 20-24’üncü haftalarda başlamış olan İNSÜLİN DİRENCİ’ ni kırabilmek için, annenin pankreası daha da fazla insülin üretmeye başlamıştır. Bu nedenle de Annede GEBELİK ŞEKERİ başlar ve hamileliğin sonuna doğru giderek de artar!
Bilinenin aksine, gebe annenin pankreası fazla miktarda insülin üretir ve annenin kan insülini devamlı olarak yüksektir.
Bu bağlamda, Pankreasın insülin üretemediği bilgisi tamamen yanlıştır.
ÖNEMLİ UYARI:
GEBELİK ŞEKERİNİ ÖNLEMEK DE YALNIZ VE YALNIZ ANNENİN VE ONU İKİ CANLISIN DİYEREK BESLEYEN YAKINLARININ ELİNDEDİR…TAMAMEN ONLARIN SORUMLULUĞUNDADIR!
ANNENİN KARBONHİDRATLARDAN UZAK KALARAK, DOĞAL PROTEİNLER VE YAĞLARLA BESLENMESİ İNSÜLİN DİRENCİNİN BAŞLAMASINI VE GİDEREK ARTMASININ ÖNÜNÜ KESER !
MESELE BU KADAR BASİTTİR!
NOT:
1. Karatay öneri ile beslenen annelerde gebelik şekeri gelişmez!
2. Doğal, işlenmemiş yiyeceklerle beslenen annelerde gebelik şekeri gelişmez!
3. Doğal, işlenmemiş yiyeceklerle beslenen annelerde gebelik şekeri gelişmiş olsa dahi, geriler ve ANNENİN GEBELİK ŞEKERİ KAYBOLUR! İYİLEŞİR ! KARNINDAKİ BEBEK RAHATLAR!
4. Her gün sürekli bir şekilde 20-30 dakika yürüyen gebelerde aynı zamanda doğal, işlenmemiş yiyeceklerle BESLENDİKLERİ TAKTİRDE gebelik şekeri gelişmiş olsa dahi, geriler ve geçer.
5. Karatay kitaplarını okuyup uygulayanlar bunları yazmakta ve de söylemekteler.
6. KARATAY UYARILARI GEBELİK ŞEKERİNİ ÖNLER!
ANANIN RAHAT VE SAĞLIKLI BİR GEBELİK GEÇİRMESİNİ SAĞLAR. BEBEĞİ SAĞLIKLI DÜNYAYA GELİR!
Gebelik şekeri var mı yok mu diye gebelere ŞEKER YÜKLEMESİ yapılması gerekir mi?
Kelimenin tam manasıyla gerekmez! Kesinlikle yanlış bir uygulamadır!
Yukarıda da açıklamış olduğum gibi, her gebede değişik düzeylerde, gebelik hormonlarına bağlı olarak insülin yüksekliği ve direnci oluşuyor. Ana ve çocuk sağlığı bakımından bu gelişme gayet doğal, gayet fizyolojik sağlıklı bir gelişmedir.
Bir anne adayı için, en önemli olay ya da faktör bilinçli olarak, bu durumun ileri derecelere erişmesini önlemektir.
HİÇ YOKTAN, ACABA İNSÜLİN DİRENCİ VAR MI YOK MU DİYE, ZATEN İNSÜLİN DİRENCİ GELİŞMİŞ OLAN BİR ANNEYE, ŞEKER YÜKLEMESİ YAPILMASI, ANNE KARNINDAKİ BEBEĞE DE OLDUKCA CİDDİ ZARAR VERMEKTEDİR!
HAMİLE BİR ANNEYE ŞEKER YÜKLEMESİ YAPMAK, YANGINA KÖRÜKLE GİTMEYE EŞ DEĞERDİR!
YARANIN ÜZERENE TUZ EKMEK İLE EŞ DEĞERDİR.
Şeker yüklemesinin neden ZARARLI OLDUĞUNU ve neden asla gerekmediğini açıklayalım.
Doğal olarak, bebeğin beslenme ve büyümesi amacıyla annenin kanındaki besin maddeleri ile birlikte, annenin, yükselmiş olan kan şekeri de bebeğe hemen geçer. Annenin yüksek kan şekerinin düşmesi için, annenin pankreasından salgılanan annenin insülin hormonu ise, diğer besin maddeleriyle birlikte plasentadan bebeğe geçmez.
Plasentada, ana insülinin bebeğin kanına geçmemesi için engel vardır. Bu nedenle, anneden gelen yüksek şekerin düşürülmesi amacıyla, her bebeğin kendi pankreasından aşırı miktarda İNSÜLİN HORMONU salgılanır.
İNSÜLİN HORMONU anabolizan bir hormon olduğu için. bebekte yağ depolanmasına ve de aşırı gelişmeye, kilo almaya neden olur! Ana rahmindeki bebekte İNSÜLİN DİRENCİ oluşmaya başlar.
Ana rahmindeyken bir TOSUNCUK oluşmuştur artık.
ŞEKERLİ İÇECEKLERİ KULLANAN ANNELERİN PLASENTALARINDA DA GELİŞME BOZUKLUĞU/GELİŞME GERİLİĞİ OLDUĞU GÖSTERİLMİŞTİR!
SONUÇ:
1. Şekeri yükselten hızlı ve basit karbonhidratlarla (yüksek glisemik indeksli)beslenen annelerin bebeklerinde ana rahminde insülin direnci gelişir. Bir nevi metabolik sendrom ana rahminde ortaya çıkar.
2. Şekerli gazlı içeceklerle, şuruplarla, yani şeker yüklemesi yapılan annelerin bebeklerinde ve kendilerinde insülin direnci gelişir, gelişmiş olanlar da ise metabolik bozukluk daha da artar.
3. Yani zaten normal ve fizyolojik olarak gelişmiş olan gebelik şekeri daha beter hale gelir. Anada da bebekte de!
İşte bu nedenlerle şeker yüklemesi yapılması doğru değildir diyoruz!
4. Doğal protein ve yağlı besinlerle ve yavaş karbonhidratlarla yani düşük glisemik indeksi olan, düşük insülin indeksli olan karbonhidratlarla beslenen annelerin bebeklerinde, ana rahmindeyken İNSÜLİN DİRENCİ/METABOLİK sendrom GELİŞMEZ ve de EĞER GELİŞMİŞSE ÖNLENİR! ÖNÜ ALINIR VE GERİLER!
5. Sıvı şeker yüklenmiş içecekler, gazlı tüm içecekleri kullanan annelerde ve de bebeklerinde, zaten var olan insülin direnci daha da beter bir hal alacaktır!
Plasenta gelişmeyecektir!
Ana rahmindeki bebek neden kilo alır?
Hamile annenin kan şekeri yüksek ise, yüksek kan şekeri olduğu gibi bebeğe de geçer. Bebeğin pankreası, yüksek kan şekerini algılayınca, BEBEĞİ KORUMAK AMACIYLA, aşırı miktarda İNSÜLİN HORMONU salgılar.
Şekerin fazlası bebekte yağ olarak depo edilir, bebek normal kilosunun üstüne çıkar VE KİLO ALMAYA DA DEVAM EDER.
TOSUNCUK bebeğin sebebi annenin yüksek kan şekeri ile birlikte bebeğin insülin hormonunun DEVAMLI OLARAK YÜKSEKLERDE KALMASIDIR, yüksek olmasıdır!
NOT:
Annenin açlık kan şekeri normal olsa dahi, hamileliğin 20-24 haftalarında, İNSÜLİN ETKİSİNİ BLOKE EDEN plasenta hormonlarının fizyolojik olan etkisi ile, HAMİLELERDE insülin direnci başlamakta ve hamilelik ilerledikçe de giderek artmaktadır unutmayalım!
Yani anne ve karnındaki tosuncukta hem kan şekeri hem de insülin hormonu fizyolojik olan normal şartlarda dahi biraz yüksek seyreder.
Tosuncuk dediğimiz bebeğe insülin hormonu yüksekliği ne gibi zararlar verir?
1. Tosuncuk bebeklerde ve annelerinde doğum sırasında bir çok komplikasyon oluşmaktadır. Rahim ağzı yırtılmaları, perine yırtılmaları, yeni doğan bebeklerde omuz çıkığı, vs. gibi.
2. Yeni doğan bebek plasenta ayrılır ayrılmaz, bebeğe artık annenin yüksek kan şekeri geçmez ve bebeğin kan şekerini yükseltmez.
3. Ancak hala, yeni doğanın kanında İNSÜLİN HORMONU yüksek olarak bulunmaktadır. Bebeklerin göbek bağı kanında yüksek olduğu gösterilmiştir. Bu nedenle doğar doğmaz bebekte ani şeker düşüklüğü yani HİPOGLİSEMİ krizi gelişir. Tehlikelidir.
4. Önemli olan, hamileliğin başında itibaren tedbir alarak, ananın ve karnındaki bebeğin şeker ve insülinini yükseltmemektir.
5. Ananın ve bebeğinin aşırı kilo almalarının önlenmesini sağlamaktır!
6. Şeker yüklemesi yapıldığında, hem annenin hem bebeğinin kan şekeri ve insülini aşırı derecede yükselir. 50 ya da 100 gr kadar olan suda eritilmiş şeker, yani sıvı şeker aniden anne ve bebeğin kan şekerini fırlatır! Bir çok anne bu nedenle kusmaya başlar. Birden bire yükselen kan şekeri nedeniyle, ani olarak aşırı insülin salgılanır ve anne baygınlık geçirir. Yani anne HİPOGLİSEMİ krizine girer.
7. Aynı anda, ana rahmindeki bebekte de HİPOGLİSEMİ gelişerek bebek baygınlık gelişir, bebek hareketsiz kalır.
8. Ana rahmindeki bebeklerde son haftalara doğru artan insülin yüksekliği, bebeğin akciğerlerinin ve diğer organlarının normal gelişmesini engeller.
9. Bu nedenle, hamileliklerinde bir ya da bir kaç kez şeker yüklemesi yapılmış olan annelerin yeni doğan bebeklerinde solunum güçlüğü oluşur. Akciğer ödemi bile gelişen bu bebekler, doğdukları andan itibaren annelerinin göğsünde dinleneceklerine haftalarca bebek yoğun bakımında kuvözlerde günlerini geçirmek zorunda kalırlar.
10. Ana rahminde İNSÜLİN DİRENCİ gelişmiş olan bebeklerin, bağışıklık sistemleri de tam olarak gelişemez. Bu nedenle, yeni doğanlarda sık sık infeksiyon hastalıkları görülmektedir. Çocukluk yaşlarında alerjik hastalıklar, kanserler ve astım hastalıkları sıklıkla görülmektedir.
11. Ana rahminde İNSÜLİN DİRENCİ gelişmiş olan bebeklerde çocuk yaşlarında dahi yetişkin tipi şeker hastalığı gelişmektedir.
12. Ana rahminde İNSÜLİN DİRENCİ gelişmiş olan bebeklerde çocuk yaşlarında dahi karaciğer yağlanması başlamaktadır.
ÖNEMLİ NOT:
Bu bağlamda, bebek sahibi olmak isteyen ve hamile olan annelere 10 EMİR ya da 10 UYARIMIZ olacak:
1. Doğal besleneceksiniz!
2. Aşırı karbonhidrat yemeyeceksiniz,
3. Meyve şekerli sıvı ve gazlı içecekleri tüketmeyeceksiniz.
4. Açık havada bol bol yürüyeceksiniz!
5. Yaz aylarında uzun uzun denizde yüzeceksiniz, yüzme bilmiyorsanız bebeğiniz için öğreneceksiniz!
6. D Vitamini değerlerinizi 100 ng/ml’in üzerine çıkaracaksınız. Yüksek D vitaminin toksik etkisi yoktur, korkmayın
7. B12 ve folik asidinizi yükselteceksiniz
8. SAKIN ŞEKER YÜKLEMESİ YAPTIRMA! KENDİNİ VE BEBEĞİNİ HİPOGLİSEMİ KRİZİNE SOKMA!
9. Bol bol balık, doğal köy tereyağı, doğal yoğurt, köy yumurtası tüketeceksiniz.
10. Bol bol uyuyacak ve sürekli sevdiğiniz bir müziği dinleyeceksiniz!
SONUÇ:
Hamilelere şeker yüklemesi yapılarak, gebelik şekeri olduğu ortaya çıkınca, hekiminiz zaten yukarıda saydığımız, son derece önemli olan 10 öneriyi size söyleyecek ve de uygulamanızı isteyecektir.
Siz eğer 10 öneriyi gebeliğinizin başından itibaren uygulamaya başlarsanız, Şeker yükleme testine gerek yoktur ve de gereksizdir.
Ayrıca sağlıklı Bebek sahibi olmak istiyorsanız:
HER TÜRLÜ ŞEKERDEN KORK !
YÜKSEK D-VİT’TEN KORKMA!
Gebelik şekerinizin olup olmadığını anlamanızın ve de kontrol etmenizin en kolay yolu son derece basittir. Kendiniz bunu kolaylıkla yapabilirsiniz!
1. Gittiğiniz hastaneden parmaktan kan şekeri ölçme aleti isteyeceksiniz, bedavadır. Bu konuda hekiminiz ya da diabet hemşiresi size yardımcı olacaktır.
2. Bu aletle diyabet hemşiresinden kan şekerinizi ölçmeyi öğreneceksiniz.
3. Eve gelince, yediğiniz her hangi bir yemekten ya da ara öğünden, ya da şekerli gazlı içecek, meyve suyu ya da örneğin karpuz kavun, ekmek, pilav makarna, tost, pasta vs. yemeden önce ve yedikten 1.5-2 saat sonra kan şekerinizi ölçeceksiniz… Kan şekeriniz fırlamışsa o yiyeceği bir daha TÜKETMEYECEKSİNİZ!
4. Bu şekilde ölçüm yaparak kendi kan şekerinizi zıplatmayan yiyecekleri tüketirseniz bilesiniz ki gebelik şekeriniz gelişmez, gelişmiş ise de geçer ve iyileşirsiniz. Hipoglisemik ataklarınızdan kurtulursunuz!
5. Kandaki D vitamini değerinizi de 100ng/ml’nin üstünde tutarsanız da gebelik şekeriniz gelişmez, gelişmiş ise de geçer iyileşirsiniz. Almış olduğunuz kilolardan da kurtulursunuz.
6. Gebelik şekerini düzeltmek annenin yalnız ve yalnız annenin elindedir. Kimsenin değil.
GEBELİK ŞEKERİNİ KENDİNİZ DÜZELTEBİLİR, NORMAL BİR DOĞUM YAPAR VE DE SAĞLIKLI BİR YAVRU SAHİBİ OLABİLİRSİNİZ
NOT:
1. Bütün şeker hastaları da aynı yöntemi uygulayarak insülin direncinden, metabolik sendromlarından, şeker hastalıklarından ve tüm dejeneratif hastalıklardan kurtulabilirler
2. Dejeneratif hastalıkların ve şeker hastalığının tehlikeli komplikasyonlarını da önleyebilirler!
SONUÇ:
1. Gebelik şekeri tabii ki çok tehlikelidir. Gebelik şekeri tanısını koyabilmek için illa bir kaç kez şeker yüklemesi yapmak gerekli değildir.
2. Gebelerin kanında yalnız ve yalnız bir kereye mahsus olarak İNSÜLİN HORMONU düzeyini öğrenmek yeterli olacaktır. 5IU/mL’nin üstünde değer bulunacak olursa, gebeye yukarıda verilen sağlıklı doğal beslenme ve yaşama önerileri verilmesi yeterlidir. Olay bu kadar basittir.