EMZİREN ANNEDE DİYABET RİSKİ AZALIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Gebelik diyabeti olan annelerin bebeklerini emzirmelerinin hastalığın tip 2 diyabete dönüşmesini de engellediği bildirildi.

Annals of Internal Medicine isimli tıp dergisinde yayınlanan araştırma, başlangıçta diyabeti olmayan 1010 kadının 2 sene takip edilmeleri suretiyle gerçekleştirildi (1).

Doğumdan sonra 6-9. haftalarda ve daha sonra senede bir şeker yükleme resti yapılan annelerin 113’ ünde (yüzde 11.8) diyabet geliştiği tespit edildi.

Diyabet riski, bebeklerini daha ziyade mama ile besleyenlerde yüzde 64, çoğu zaman emzirenlerde yüzde 54,sadece anne sütü ile besleyenlerde ise yüzde 46 olarak bulundu.

Emzirme süresinin de diyabet riskini etkilediği görüldü.

Risk, 2-5 ay arası emziren annelerde yüzde 55, 5-10 ay arası emzirenlerde yüzde 50 ve bir seneden uzun süre emzirenlerde ise yüzde 43 idi.

Bu riskin, ırk, eğitim, gebelik vücut kitle endeksi, gebelik diyabeti tedavi stratejisi, şeker yükleme testi skorları, gebelik diyabetinin ortaya çıkma zamanı ve daha sonraki doğumlardan bağımsız olduğu belirlendi.

Gebelik diyabeti olan kadınların yüzde 50’ sinde doğumdan sonra 5 sene içinde tip 2 diyabet ortaya çıktığı biliniyor.

Amerikan Diyabet Derneği de gebelik diyabeti teşhis edilen annelere emzirme tavsiyesinde bulunuyor.

Emzirme metabolizmayı düzeltiyor

Araştırmanın uzmanlarından Gunderson şunları söylüyor (2):

“Doğumdan sonraki bir sene içinde kilodaki değişmeler emzirme süre ve yoğunluğu ile diyabet riskinin azalmasını izah etmiyor. Emzirmenin metabolizma ve hücre fonksiyonlarına olan biyolojik etkilerinin gebelikteki fizyolojik değişikliklerin daha kısa zamanda düzelmesini sağladığını, metabolizmayı gebelik öncesi duruma daha çabuk döndürdüğünü düşünüyoruz.

Emzirmeye teşvik yüksek riskli kadınlarda diyabetin önlenmesi için pratik ve düşük maliyetli bir girişimdir.”

Gelelim neticeye

BİR: Doğumdan sonra annenin memelerinden süt gelmesinin sebebi hem bebeğin beslemesi hem annenin sağlığı içindir.

İKİ: Daha çok mama satmak için el altından pazarlama oyunları yürüten gıda endüstrisi bakalım bu çalışmaya nasıl bir tepki verecek?

Kaynak:

1. http://annals.org/article.aspx?articleid=2471594

2. http://www.medpagetoday.com/Endocrinology/Diabetes/54848

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. Zuhal dedi ki:

    Benim hamileyken şeker 150 kadar yükseldi fakat doğum dan sonra 250 kadar yükseliyor ve doktara gidemedim bebek 7 aylık oldu halan emiyor sütten bebeğime geçermi şeker hastalığı

  2. Sibel koç dedi ki:

    Tip 1 seker hastasıyım ve kizim i emziriyorum sekerim yükseldiğinde bebege nasil bi zarari olur lütfen cevap teşekkürler

  3. Melisa, arkış dedi ki:

    Mrhb gebelikte çıkan sekerim doğum sonrasında düsmedi 200 lere çıkıyor 3 ay oldu düşüs yok gözlerim kararıyor insülün kullanmalımıyım bebeğime riski olurmu ne yapmalıyım

  4. Nurcan Yılmaz dedi ki:

    Doğumdan sonra aşırı yiyip çok kilo alıyorum bu diyebettenmidir

Siz de yorumunuzu paylaşın: