ANTİBİYOTİKLER KALIN BAĞIRSAK KANSERİ RİSKİNİ ARTIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Gut isimli tıp dergisinde yayınlanan araştırmaya göre uzun süre antibiyotik kullananların bağırsaklarında daha sonra kansere dönüşebilen polipler daha sık görülüyor.

Polipler, genel nüfusun yüzde 15-20 kadarında rastlanan selim tümörlerdir.

Bunların çoğu hiçbir belirti vermez ve kansere de dönüşmemekle beraber içlerinde bazıları için böyle bir risk vardır.

Araştırma Nurses’ Health Study kapsamında 16642 hemşire üzerinde gerçekleştirildi.

Analizlerde 20-39 yaşlar arasında 2 veya daha uzun süre antibiyotik alanlarda ileriki senelerde “adenoma” adı verilen polip riskinin hiç antibiyotik almayanlara göre yüzde 36 fazla görüldüğü belirlendi.

Risk 40 ve 50’ li yaşlarda antibiyotik alan kadınlar için polip riskinin yüzde 69 olduğu hesaplandı.

Bu ilişki adenomların yüksek veya düşük riskli olmalarından etkilenmemekle beraberrisk  proksimal kolondaki adenomlar için daha yüksekti.

20-50’ li yaşlar arasında antibiyotik kullanmamış olan kadınlar 20-59 yaş arası 15 günden fazla antibiyotik kullananlarla kıyaslandığında adenom riski yüzde 73 idi.

Bu araştırmada kanser değil kanser öncesi lezyonlar değerlendirildiği için kanser riski ile ilgili bir rakam vermek mümkün değildir.

Antibiyotik-kanser ilişkisi

Antibiyotik bağırsak kanseri ilişkisi daha önce de biliniyordu ancak bunlar kısa süreli ve katılımcı sayıları düşük olan çalışmalara dayanıyordu.

Antibiyotiklerin, bağırsaklardaki bakterilerin miktar ve türlerini değiştirmelerinin birçok kronik hastalığa zemin hazırladığı biliniyor.

Bağırsak bakterilerini etkileyen tek faktör antibiyotikler değildir; işlenmiş un, şeker ve trans yağlardan üretilen hazır yiyeceklerin de bağırsak mikrobiyotasını bozuyor.

Bağırsak kanseri riskini artıran faktörler içinde işlenmiş et, liften fakir diyet, obezite ve hareketsizlik, alkol ve sigara, ailede kanser hikâyesi de var.

Gelelim neticeye

BİR: Bu bir gözleme dayalı araştırma olduğu için sebep-sonuç ilişkisini ortaya koymuyor ve buna dayanarak antibiyotiklerin kansere yol açtığı söylenemez.

İKİ: Antibiyotikler yerinde kullanıldığında hayat kurtaran ilaçlar olmakla beraber gereksiz kullanılan ilaçlar içinde ilk sıralarda yer aldıklarına da şüphe yoktur.

Kaynak: http://gut.bmj.com/content/early/2017/03/16/gutjnl-2016-313413

Siz de yorumunuzu paylaşın: