RAMAZANDA NE ZAMAN NE KADAR NASIL SPOR YAPMALI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Fazla söze gerek yok, “Allah yürü ya kulum” demiş.

Yürüyelim arkadaşlar!

***

İHA’ nın haberi:

İnönü Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Faruk Akçınar, belli kurallara uymak kaydıyla Ramazan süresince de spor yapılabileceğini söyledi. Peki bu kurallar neler? İftardan sonra ne zaman spor yapmak daha sağlıklı?

İnönü Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Faruk Açınar, Ramazan boyunca hangi spor dalıyla uğraşılırsa uğraşılsın ciddi manada mineral ve su kayıpları yaşanabileceğini kaydederek, “Aslında oruç tutulmayan dönemle karşılaştırılınca oruç tutulan dönemde egzersizde oluşan bu kayıpların miktarı açısından ciddi bir farklılık yoktur. Tek ve en önemli farklılık oruç tutulan dönemde bu kayıpların hemen yerine konma şansının olmamasıdır. Bu da vücudun zayıf düşmesine neden olabilir. Dolayısı ramazan ayında da spor yapılabilir, ancak bunu mümkün olduğunca iftardan en az 2 saat sonraya koymak doğru olacaktır” dedi.

Sağlıklı yaşam için ramazan ayında spor yapanlara öneride bulunan Faruk Akçınar, “İftar öncesi veya iftarı takip eden saatlerde yapılacak 45 dakikalık yürüyüşler sağlıklı yaşam için en kolay ve ideal olanıdır” şeklinde konuştu.

EN AZ 2 SAAT BEKLEYİN

Akçınar, iftar yemeğinin üzerinden en az 2 saat geçmeden spor yapılmaması uyarısında da bulunarak, “Eğer iftar yemeğinin ardından spor yapılacak ise iftarda fazla yağlı, sindirimi zor besinler tercih edilmemeli ve spor için yemeğin üstünden en az 2 saat geçmelidir. Çünkü sindirim sistemi işlevi görmeden yapılacak fiziksel aktivite kalp krizi başta olmak üzere, çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Aktiviteyi takiben de tekrar hafif şeyler yenilebilir. İftar öğünün ara öğün ile bölünmesi, hem iftarı takiben yapılan egzersizde oluşabilecek olası olumsuzlukları engeller hem de metabolizma ve sindirim sistemi açısından daha ideal olur” diye konuştu.

***

EK 1 (10.9.2022): Ramazan orucu sırasında kardiyovasküler olayların ensidansı, oruç tutmama dönemine benzerdi. Ramazan orucu, akut kardiyovasküler hastalık ensidansında herhangi bir değişiklik ile ilişkili bulunmadı.

Kaynaklar:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10454303

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4859102/

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: