GRİP AŞILARI BAĞIŞIKLIĞI BOZUYOR, DAHA ÇOK HASTA EDİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Grip aşısı oldum, o sene daha çok hastalandım” sözünü birçok hastamdan duyardım ama üzerinde durmaz, bunun tesadüflere bağlı olduğunu düşünürdüm.

Meğerse bu doğru bir gözlemmiş.

Clinical Infectious Disease isimli dergide yayınlanan araştırma hem grip aşılarının koruyucu etkisi olmadığını ve hem de grip aşısı yapılanların yapılmayanlara göre 4.4 misli fazla ateşli solunum yolları enfeksiyonu geçirdiklerini ortaya koyuyor (1).

Araştırma “çift kör, randomize ve plasebo kontrollü” yöntemiyle yani kanıta dayalı tıp araştırmalarının en güvenilir yöntemi ile gerçekleştirildi.

Hong Kong’ da yapılan araştırma bu bakımından çok önemli çünkü USA’ da aşılarla ilgili randomize kontrollü araştırma yapılmasına yani bir gruba aşı uygulanırken bir gruba plasebo yapılmasına –halk sağlığı adına(!)- insanlar kontrol grubuna alınarak hayatları riske edilemez gerekçesiyle müsaade edilmiyor.

Gözleme dayalı (observational) ve geriye dönük (retrospective) araştırmalar ise bir illiyet bağını (causalitiy) göstermiyor, sadece bir birlikteliği (association) ortaya koyabiliyor.

Araştırma nasıl yapıldı?

Araştırma için 6-15 yaş arasındaki 115 çocuk rastgele iki gruba ayrılarak bir gruba (69 çocuk) grip aşısı (Vaxigrip) yapılırken bir gruba (45 çocuk) ise tuzlu su zerk edildi.

Katılımcılar 272 gün herhangi bir hastalık ve viral enfeksiyonlar bakımından takip edildiler ve ateşli bir hastalık ortaya çıkanlarda bunun sebebi olan virüs tipi de belirlendi.

Bu süre sonunda yapılan analizlerde şu çok çarpıcı sonuçlara ulaşıldı.

BİR: Grip aşı yapılan ve yapılmayan gruplarda grip görülme oranı istatistiksel olarak farklı değildi, yani grip aşılarının gribe karşı koruyuculuğu yoktu.

İKİ: Grip aşısı olanların 20’ si (yüzde 29) grip dışı ateşli enfeksiyon geçirirken, aşı olmayanların sadece 3’ ünün (yüzde 6.5) böyle bir enfeksiyon geçirdiği belirlendi.

Bu, grip aşısı olanların olmayanlara göre 4.4 misli fazla grip dışı ateşli enfeksiyon geçirdiklerini gösteriyor.

Grip dışı ateşli enfeksiyonlar

Grip dışı enfeksiyonlar içinde en sık belirlenenler rinovirüs ve coxcakie virüsleri idi.

Rinovirüs enfeksiyonları hakikaten masum olarak kabul edilebilir ama aynı şey coxcakie ve echovirüsler için geçerli değildir.

Bu virüslerin her ikisi de hassas kişilerde menenjit, hepatit, paralizi (felç) ve kalp hastalıklarına sebep olabilir.

Ayrıca, rinovirüsler kendiliğinden geçen bir hastalığa yol açıyor olsalar bile birçok hasta –bilhassa da küçük çocuklar- hemen her hastalandıklarında doktora veya hastaneye gider/götürülür ve oradan da çoğu zaman gereksiz ve röntgen gibi zararları da olabilen tetkikler yapılmadan ve ilaç yazılmadan boş döndürülmezler.

Araştırma müthiş ama araştırmacıların yorumu tam bir felâket

BİR: Araştırmacılar grip aşılarının bağışıklığı artırdığını söylüyorlar ve buna gerekçe olarak da kanda aşıdaki virüslere karşı antikorların artmış olmasını gösteriyorlar.

Vücudun aşıya antikor yapımını artırarak cevap verdiği doğru ama araştırma bu antikorların gripten korumadığını ispat ediyor.

Antikorlar bağışıklığı gerçekten artırsaydı yani işe yarasaydı aşı olanların daha az gribe yakalanmaları icap ederdi.

Zaten grip gibi viremiye (virüslerin kanda bulunması) sebep olmayan enfeksiyonlarda antikorlardan bir fayda beklemek de mantıklı değil!

İşe yaramayan antikorlar sizin olsun!

İKİ: Grip aşısı olanlarda diğer virüslerle enfeksiyonların artmasını ise non-spesifik bağışıklığın geçici olarak zayıflaması gibi “bilinmeyen” bazı biyolojik mekanizmalara atfediyorlar.

Oysa bu, hiç de bilinmeyen bir şey değil.

Aşıların normal bağışıklık sistemini etkilediği ve “diğer etkenlerle mücadeleyi zayıflattığı” 60 seneden beri bilinen bir gerçek!

Bu da ister istemez, aşıların gripten, rinovirüs ve coxcakie’ den daha tehlikeli enfeksiyonlara duyarlılığı artırabileceği ihtimalini de akla getiriyor.

Bağışıklıktaki bu baskılanmanın genişliği ve süresi ise belli değildir.

Grip dışı enfeksiyonların çoğu ocak ve mart ayları arasında yani aşılamadan 1-3 ay sonra görülmüş olması bağışıklıktaki baskılanmanın en az 3 ay sürdüğünü gösteriyor.

Aşılarla kontrollü çalışmalara müsaade edilmiyor

USA’ da grip aşıları ile ilgili kontrollü araştırma yapılmasına yani bir gruba aşı uygulanırken bir gruba plasebo yapılmasına müsaade edilmiyor.

Sebebi de, çocuk ve erişkinlerin aşıdan mahrum bırakılmalarının etik olmaması, aşı yapılmayanların gribe ve komplikasyonlarına göz göre göre mahkûm edilmeleri! (Gülmeyin, aşı karşıtı damgası yersiniz!)

İyi güzel de “kanıta dayalı tıbba” göre aşının faydasının kontrollü araştırmalarla ispat edilmesi gerekmiyor mu, randomize kontrollü araştırmalar olmadan aşıların etkinliği ve emniyetinden bahsedilebilir mi?

Bu soruların cevabı tabii ki yok!

Gelelim neticeye

BİR: Bir ilaç veya aşının etkinliği bu örnek araştırmada da olduğu gibi ancak çift kör randomize kontrollü araştırmalarla gösterilebilir.

Böyle bir araştırma olmadan bir aşının koruyucu ve güvenilir olduğu iddia edilemez.

İKİ:Aşılar tartışılmasın” diyenler, “aşıları tabu” yapanlar aşıların foyasının ortaya çıkmasından korkuyorlar.

Randomize, kontrollü araştırmalar yapıldığında grip aşılarının koruyucu olmadıkları gibi aksine birçok riskleri olduğu da kabak gibi ortaya çıkacaktır.

ÜÇ: Bu araştırmayı az sayıda vakada yapılmış diye veya başka sebeplerle küçümsemeye, karalamaya kalkanlar önce kendi yaptıkları plasebo kontrollü grip aşısı çalışmalarını önümüze koymak zorundadır.

Aşı ve ilaçların etkinlik ve emniyetlerinin piyasaya verilmeden önce kaç kişi üzerinde denendiğine bakmak da yeterlidir.

DÖRT: Grip aşılarını göklere çıkaranlar, önce neden doktorların ve sağlık çalışanlarının yüzde 4.3’ ünün aşı yaptırdığının sebebini araştırmalıdır.

BEŞ: Gripten ve tüm diğer enfeksiyonlardan korunmanın yolu “bağışıklığın yerinde olmasıdır“. Her mikroba karşı aşılayarak korumak akıl ve mantık dışı bir iştir, yüzlerce hatta binlerce aşı yapılması gerekir.

ALTI: Bağışıklığın yerinde olması için de adam gibi beslenme, hareketlilik, sigara-alkol kullanmama, yeterli ve kaliteli uyku, güneş banyosu, stresten uzak kalma, inançlı olmak gerekir.

Kaynak: https://academic.oup.com/cid/article/54/12/1778/455098

***

EK 1 (27.10.2023): Kovid-19 ve grip aşıları, özellikle birlikte ve 85 yaş üstü yaşlılara yapıldığında felç riskini artırabilir. Oysa daha önce grip aşısının felç riskini azalttığı… ahajournals.org/doi/pdf/10.116

Kovid-19 aşılarının ise felç riskini artırmadığı… biliniyordu.

cedars-sinai.org/newsroom/new-d

Kaynak: https://x.com/drahmetrasim/status/1717778986405712016?s=20

***

Yazı için 6 yorum yapılmış:

  1. İsmail dedi ki:

    Aynısı bende oldu ben de aşıyı bıraktım turp gibiyim maşallah

  2. Güzin Sarıkaya dedi ki:

    Doktorumuz astımı var diye oğlumuza her sene yaptırın diye israr ediyor ama biz yaptrımıyoruz. Size inanıyoruz hocam. Oğlumuz da maşallah çok iyi.

  3. Zeliha Şanlı dedi ki:

    56 yaşındayım 20 yıla yakın astım ilaçları kullanıyorum. Grip aşısını 4 yada 5 yıl yaptırdım. Faydasını görmediğim için bıraktım. Grip olduğum zaman ilaç kullanmadan sirke ile atlattım. Bronsit oldugum zaman Antibiyotik kullanmadan sirke ile kendi kendime tedavi uyguladım. Sirke ateşi düşürüyor. Şimdi de doktorum astım ilaçları ni azaltti .

  4. Göksel dedi ki:

    İnsanlar korksunlar da aşı olsunlar diye ortalığı ayağa kaldıranlar kesinkes ilaç şirketinden çıkar sağlayan kişilerdir. İşlerine gelince kanıta dayalı tıp gelmeyince kanıta tıbba gerek yok. Bu adamlar minareyi çalmışlar kılıfını da hazırlamışlar ama millet her şeyin farkında. Arkanızdayız hoca sonuna kadar sizin de Karatay hocanın da.

  5. CANAN KARATAY dedi ki:

    Hiç bir GRİBİN aşısı olmaz.Bu aşı karşıtlığı değildir, grip virüsleri sık sık mutasyona uğradığından, aşılar da eski virüslere göre hazırlandığından dolayı olmaz. Eski virüslerin kalıntıları da vücuda girince, grip enfeksiyonlarına neden olur.

    Tüm vücut direncini güçlendirmek gerekiyor, mesele bu.

    Kelle-paça, kemik suyu, D vitamini en gerçek, en önemli bağışıklık zırhını güçlendiren faktörlerdir! Açık temiz hava, adam gibi yeme içme vs. de tabii ki.Senelerden beri dilimizde tüy bitmedi mi?

  6. CANAN KARATAY dedi ki:

    Aşıların, Salgınları aşılar önledi algısı yapılması büyük bir aldatmacadır.

    Kızamık, çiçek virüsü aşıları salgınları önlenmiş olabilir.
    Hepimiz olduk hayatta bir kez, yeterli oldu!

    Kızamık, çiçek virüsü gibi virüslerle Grip virüslerini aynı sepete koymak insanları korkutmak, insanları aldatmaktır.

    Grip virüslerini, buna SARS CoV-2 virüsü da dahil Kızamık, çiçek virüsü gibi algılatmak asrın en büyük aldatmacasıdır!Dolandırıcığın daniskasıdır!

    Bu şekilde gerçekleri açıklamak da aşı karşıtlığı değildir!

    Maalesef sağlık bakanlığı bu şekilde yanlış algıyı pompalamaya devam etmektedir!

Siz de yorumunuzu paylaşın: