YÜZYILIN TATLI ZEHRİ:TRANS YAĞ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Becel sponsorluğunda hazır gıda endüstrisi ile kalp sağlığı kampanyası düzenleyen Türk Kardiyoloji Derneği’ nin (TKD) trans yağların ve hazır gıdaların zararlarını geç de olsa kavramış olması memnuniyet verici olmakla beraber önce yanılttıkları Türk halkından ve başta Prof. Dr. Ahmet Aydın ve Prof. Dr. Canan Karatay olmak üzere halk sağlığına zarar vermekle suçladığı bilim adamlarından özür dilemesi gerekir (1).

TKD’ nin trans yağ içeren ambalajlı hazır gıda tüketiminin azaltılması tavsiyesi de göz boyamaktan başka bir şey değildir.

İlaç ve gıda şirketleri tarafından kontrol edilen FDA bile trans yağların “SIFIRLANMASINI” istiyor (2).

Yapılması gereken senelerdir yazdığım, söylediğim gibi TRANS YAĞLARIN TAMAMEN YASAKLANMASIDIR (3).

Buvesile ile bu memlekette trans yağları ve zararlarını ilk defa gündeme getiren değerli dostum Prof. Dr. Ahmet Aydın‘ ı da bir kere daha rahmetle anıyorum, makale ve kitapları rehberimizdir.

Kaynaklar:

1.https://www.tkd.org.tr/menu/79/2009-dunya-kalp-gunu-kalbini-sev-degerini-bil

2.https://www.npr.org/sections/thesalt/2015/06/16/414906829/fda-to-food-companies-this-time-zero-means-zero-trans-fats

3.http://ahmetrasimkucukusta.com/2014/12/03/yazilar/tip-yazilari/beslenme/trans-yaglar-azaltilmamali-yuzde-yuz-sifirlanmalidir/

***

Anadolu Ajansı’ nın haberi:

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, trans yağlar dünyada her yıl yaklaşık 550 bin kişinin kardiyovasküler kaynaklı nedenler dolayısıyla ölümüne neden olurken, sayısız hastalığın da görülme sıklığını artırıyor.

Uzmanlar, trans yağların halk sağlığı sorunu olarak da değerlendirilmesi gerektiğine dikkati çekerken, bu yağların zararlı etkilerinden korunabilmek için mümkün olduğunca az alınması gerektiğine işaret ediyor.

Dünyada ilk olarak 2003’te Danimarka’nın yapay trans yağ kullanımına sınır getirdiğine dikkati çeken uzmanlar, Dünya Sağlık Örgütü’nün, 2023’e kadar trans yağların gıda zincirinden tamamen kaldırılması için çağrıda bulunmasını da önemli bir adım olarak görüyor. 

Türkiye’de de kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere birçok sağlık sorunundan korunmak için yapay trans yağların kullanımının azaltılması amacıyla çeşitli çalışmalar yürütülüyor. 

Bu kapsamda Türk Kardiyoloji ve Sağlığa Evet dernekleri iş birliğinde, trans yağlar ve sağlığa olumsuz etkileri noktasında farkındalık oluşturmak amacıyla “Trans Yağ Projesi” başlatıldı. Projeyle trans yağ konusunda halkı bilinçlendirmek, karar vericilere kanıta dayalı öneriler sunmak ve mevzuat talep etmek hedefleniyor.

– “Bazı süpermarket ürünleri yüksek oranda trans yağ içeriyor”

Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Türk Kardiyoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ayça Boyacı, trans yağın bir çeşit doymamış yağ asidi olduğunu ve doğal yolla oluşan ya da endüstriyel olarak üretilen yağlar olarak iki gruba ayrıldığını söyledi.

Doç. Dr. Boyacı, doğal trans yağların et ve süt ürünleri gibi hayvansal gıdalarda az miktarda bulunduğunu, yapay olanların ise bitkisel sıvı yağlara hidrojen eklenerek elde edildiğini, bu yolla da yağın raf ömrü ve tekrar ısıtılmaya karşı toleransı artırılarak ticari cazibe kazanacak şekilde katılaştırıldığını aktardı.

Boyacı, günlük yaşamda tüketilen pek çok ürünün yapay trans yağları içerdiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

Hazır yiyecek tarzı ürünler, unlu mamuller, patates kızartması, mücverler, tavuk nugget ve bazı kebaplar gibi kızarmış yiyeceklerle, mikrodalga fırına verilmeye hazır patlamış mısır, bazı bisküvi, gofret ve unlu mamuller, yağ ve sıvı yağlar gibi bazı süpermarket ürünleri yüksek oranda trans yağ içermektedir. Zararlı olduğu bilinen bu ürünleri toplumda esas olarak genç yetişkinler, üniversite öğrencileri, çocuklar ve düşük gelire sahip aileler tüketmektedir. Yapay trans yağlar kanda kötü kolesterol dediğimiz LDL kolesterol ve trigliserid düzeylerini ve buna bağlı olarak da koroner kalp hastalığı ve inme riskini arttırır. Ayrıca tip 2 diyabet, insülin direnci, metabolik sendrom, kilo alımı ve obezite, meme, pankreas, kolon, prostat gibi bazı kanserler, cinsel işlev bozuklukları ve kısırlık, erken doğum, gebelik hipertansiyonu, bebekte görme ve sinir sitemi gelişiminde bozukluklar, alzaymır gibi bazı sinir sistemi hastalıkları ve çocuklarda saman nezlesi, atopik dermatit, alerjik astım, egzema gibi alerjik hastalıkların riskini de arttırmaktadır.”

Doç. Dr. Boyacı, yapay trans yağların zararlı etkilerinden korunabilmek için mümkün olduğunca az alınmasının önerildiğine dikkati çekerek, dünyada ilk olarak 2003’te Danimarka’nın yapay trans yağ kullanımına sınır getirdiğini aktardı.

Ayrıca, 2018’de Amerika ve Kanada’da trans yağlara sınırlama getirildiğini vurgulayan Boyacı, “AB komisyonu da yakın zamanda trans yağ kısıtlaması için taslak metin hazırlamış ve parlamentoya sunmuştur. Taslak, 2021’e kadar trans yağ kısıtlamasının tamamlanmasını hükme bağlamaktadır. Ülkemizde de en önemli ölüm nedeni olan kalp ve damar hastalıklarından korunmak, sağlıklı ve uzun ömürlü nesiller yetiştirebilmek için zararlı etkileri bilinen yapay trans yağların diyette mümkün olduğunca azaltılması ve üst sınırın dünyadaki örneklere benzer şekilde yasal bir çerçeveyle belirlenmesi hedefimizdir.” şeklinde konuştu. 

– “Hiperlipideminin önlenmesi koroner kalp hastalığı riskini azaltıyor”

SBÜ Sultan Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Zafer Işılak da kan yağları üzerine yapılan kapsamlı araştırmalara göre, hiperlipideminin önlenmesinin koroner kalp hastalığı riskini azalttığını ifade etti.

Sağlıklı bir beslenme için diyet içeriğinde faydalı doymamış yağların bulunmasının, doymuş yağ olarak adlandırılan trans yağlardan uzak durulmasının tavsiye edildiğine dikkati çeken Işılak, şunları kaydetti:

“Endüstriyel trans yağlar yaygın kullanımıyla, kanda yağların taşınmasında rol alan LDL seviyelerini artırmaktadır. Bu yağlar LDL yapısını bozarak, küçük yoğun LDL oluşmasına yol açmakta, ayrıca iyi huylu kolesterol olan HDL seviyelerini azaltmaktadır. Trans yağlarla yapılan beslenme neticesinde vücutta sistemik enflamasyon dediğimiz kronik, düşük seviyeli yangı durumu ortaya çıkarmaktadır. Bu durum vücuttaki tüm damarların iç yüzeyini kaplayan, salgıladığı birtakım düzenleyici biyokimyasal maddelerle damarın fonksiyonel olarak düzgün çalışmasını sağlayan endotel adı verilen hücrelerin yapısının bozulmasına neden olmaktadır. Ayrıca, hem damar tıkanıklığına zemin hazırlamakta hem de bunun ilerlemesine yol açmaktadır.”

– “Trans yağlar yerine tekli doymamış veya çoklu doymamış yağ”

Dünyada trans yağın kullanımının sınırlandırılması noktasında yaşanan gelişmelere de değinen Doç. Dr. Işılak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, yalnızca trans yağlar her yıl tüm dünyada 550 bine yakın insanın kardiyovasküler nedenli ölümüne sebep olmaktadır. Büyük çaplı iki bilimsel çalışmada total enerji ihtiyacının yüzde 2’den fazlasının trans yağlardan karşılanması durumunda koroner kalp hastalığı ve kalp krizine bağlı ölümler yüzde 23 oranında artmaktadır. Tüm bu bilimsel veriler nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü, tüm dünya ülkelerine 2023’e kadar trans yağ içeren toksik besin maddelerinin kullanımın etkili bir şekilde ortadan kaldırılması için çağrıda bulunmuştur. Endüstriyel trans yağlar enerji kaynağı olmalarının dışında faydalı bir besin öğesi olduğu yönünde bir kanıt saptanmamıştır. Beslenme içeriğindeki endüstriyel trans yağların alternatif yağ kaynaklarıyla değiştirilmesinin koroner kalp hastalığı riskini azaltmakta olduğu ve bu konuda en büyük ilerlemenin endüstriyel trans yağlar yerine tekli doymamış veya çoklu doymamış yağlar ile değiştirilmesi olduğu bulunmuştur.”

Işılak, Sağlık Bakanlığı’na bağlı bilim kurulunca bu konuda rehber hazırlandığını, rehbere göre, ambalajında ya da etiketinde “trans yağ asidi yoktur ibaresi” bulunmayan ürünlerin reklamının yapılmayacağı kuralının getirildiğini aktardı.

Doç. Dr. Işılak, “Kalp hastalığı riskini azaltmak için konunun bir halk sağlığı problemi olarak ele alınması, özellikle çocuklar, genç erkekler, üniversite örgencileri ve düşük ekonomik gelir düzeyindeki geniş toplulukların trans yağların zararları açısından bilgilendirilmeleridir. Konu hakkında toplumsal farkındalığın arttırılması, endüstriyel trans yağ içeren ambalajlı hazır gıda tüketiminin azaltılması, bu tür ürünlerin içeriklerindeki trans yağ oranlarının etiketlerinden kontrol edilmesi, endüstri tarafından üretilen ürünlerdeki trans yağların, tekli doymamış veya çoklu doymamış yağlarla değiştirilmesi, gereksiz kalori alımının azaltılması, doğal beslenmeye önem verilmesi, egzersizin artırılması önem arzetmektedir.” ifadelerini kullanarak, sözlerini tamamladı. 

Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/saglik/yuzyilin-tatli-zehri-trans-yag/1353375

***

EK 1 (15.7.2022): GÜL TEMEL “1-) “MARGARİN YE, KALBİNİ SEV” diyenler şimdi “AŞI OL, KALBİNİ SEV” diyor! Daha yakın döneme dek Türk Kalp Vakfı ve Türk Kardiyoloji Derneği’ne Becel, Sana gibi margarin markaları sponsor oluyor, bu derneğe, vakfa bağlı kardiyologlar kalp sağlığı için margarin yemeyi öneriyordu!”

Resim

2-) Bu margarin markaları tarafından fon akıtılan kardiyologlar, önerilerini sorgusuz sualsiz dinleyen insanların kalp damarlarının tıkanmasına, kalp krizleri geçirmelerine açıkça sebebiyet veriyordu. Ve şimdi hiç düşünmeden “aşı olun” önerisinde bulunmakta bir beis görmüyorlar!

Resim

3-) İddiaları şu: Eğer aşı olmasaydı Covid’e bağlı kalp krizi ve miyokardit oranları fazla olacaktı. HAYIR! “Aşı olmamış” Covid tanısı konan ve iyileşme gösterenlerde miyokardit ve perikardit insidansında artış gözlemlenmedi:

Makale adı: The Incidence of Myocarditis and Pericarditis in Post COVID-19 Unvaccinated Patients—A Large Population-Based Study

Kaynak: https://www.mdpi.com/2077-0383/11/8/2219

4-) Diğer bir iddiaları ise, “aşılar miyokardite sebep olmuyor, kalp krizlerini tetiklemiyor, olumsuz etkilere yol açmıyor.” HAYIR! Covid aşıları, miyokardit ve perikardit gibi kalp sorunlarını 44 kat artırıyor:

Makale adı: Age and sex-specific risks of myocarditis and pericarditis following Covid-19 messenger RNA vaccines

Kaynak: https://www.nature.com/articles/s41467-022-31401-5

5-) Dün sayısız kalp sorunlarının müsebbibi olan margarinler hakkında yalan söyleyenler, bugün kalp sorunlarına sebep olduğu kanıtlanmış aşılar hakkında da açıkça yalan söyleyebiliyor. Dün margarin şirketlerinden beslendiler, bugün aşı üreticileri tarafından besleniyorlar!

Kaynak: https://twitter.com/gulltemel/status/1547611494367367169?s=20&t=xDGNxW6VoZ22H9r7EY9pPQ

***

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. TRANSYAĞIN ne olduğunu da tam olarak bilemiyorlar maalesef.

    SIVI TRANSYAĞ da vardır, yani HİDROJENİZASYON yapılmayan sıvı yağlar.

    TRANSYAĞLARIN ne olduğunu açıklamakta fayda vardır!

    Yalnız senelerden beri, KALP DOSTUDUR diye, halkımızı kandırmadıklarıyla kalmadılar.

    Bizleri, BİLİMSEL KONUŞMUYORLAR, HALK SAĞLIĞINA ZARAR VERİYORLAR, diye yıllarca suçlayıp durdular! CEZALAR vermeye kalktılar! Şimdi kalkmış bizlerin senelerden beri söylediğimiz gerçekleri, yeni bilimsel buluşlarmış gibi açıklıyorlar!

    VAH VAH !

    Asıl kendileri senelerce zarar verdiler HALKIN SAĞLIĞINA! GÖRMEDİLER SENELERCE!

    Bizlerden özür dilemek yüreklerinden bile geçmez, geçemez!!

    RAHMETLİ DEĞERLİ KARDEŞİMİZ CESUR YÜREK PROF. DR. AHMET AYDIN’DAN ve TÜRKİYE HALKINDAN özür dilemeleri gerekmez mi?

    Kul Hakkından da mı korkmuyorlar?

    AHMET RASİM KÜÇÜKUSTA nerdeyse yüz kez dile getirdi, sitesi ve kitaplarında!

    Ben de 2011’den beri kaleme aldığım, kitaplarımda asıl kalp krizinin nedeninin TRANSYAĞLAR olduğunu, KOLESTEROL olmadığını açıklayıp, durdum.

    GÜN AYDINLAR OLSUN EFENDİM, İYİ SABAHLAR, İYİ UYANIŞLAR !

  2. Ceren Taşçı dedi ki:

    Bu halk sizin kıymetinizi biliyor.

  3. Suzan dedi ki:

    Trans yağların zararlı olduğu yeni anlaşılmadı, yeni bir araştırma falan da yapılmış değil, bu zaten biliniyordu. Şimdi çıkıp da trans yağlar zararlı demek ayıptır.Bunu bebekler bile biliyor.

Siz de yorumunuzu paylaşın: