UZMANLAR “HAFİF HİPOTİROİDİ GEREKSİZ TEDAVİ EDİLİYOR, HAPLARDAN KAÇININ” DİYOR
Uluslararası uzmanlar paneli, hafif tiroit yetersizliği (subklinik hipotiroidi) olan hastalara rutin olarak tiroit hormon tedavisi yazılmaması gerektiğini açıkladı.
Uzmanlar, bu ilaçların hayat kalitesine veya hastaların birçoğunda çok az olan depresyon, yorgunluk, bilişsel fonksiyonlar, kas kuvveti ve vücut kitle endeksi gibi tiroitle ilgili semptomlara bir faydası olmadığını gösteren kuvvetli deliller olduğuna, üstelik de hastaların üçte birinde hiçbir belirti de görülmediğine dikkat çekiyorlar.
2192 katılımcı üzerinde gerçekleştirilen 21 sistematik değerlendirme ve meta-analizden elde edilen bulgulara dayanarak hazırlanan kılavuz, subklinik hipotiroidide (serbest T4 yani tiroksin normal, TSH seviyesi yüksek) tiroit hormonları yazılmasına karşı çıkıyor.
Yarıdan fazlasının TSH seviyeleri tedavisiz normale geliyor
Subklinik hipotiroidinin erişkin nüfusun yüzde 5’ ini yaşlıların ise yüzde 10-15’ ini etkilediği biliniyor.
Subklinik hipotiroidi olanların yüzde 90 kadarında TSH seviyeleri 4-10 mlU/L arasındadır ama yaşlılarda hafif bir artış normal olabilir.
Semptomlar içinde, yorgunluk, kas krampları, soğuğa hassasiyet, düşünce durgunluğu ve depresyon vardır ama hormon seviyeleri normal olanların yüzde 20-25 kadarında bu semptomlardan bir veya ikisinin bulunabildiği de unutulmamalıdır.
Vakaların çoğunda mesele kendiliğinden düzelir.
TSH seviyeleri 4-10 arasında olanların yüzde 62’ sinde tedavi olmadan tiroit seviyeleri 5 sene içinde normale gelir.
Subklinik hipotiroididen aşikâr hipotiroidi gelişme riski senede yüzde 2-5 arasındadır.
Gözleme dayalı çalışmalar subklinik hipotiroidi ve koroner kalp hastalığı riski arasında bir bağlantı olduğunu ortaya koymuşsa da bu ilişki 5-10 TSH seviyelerinde görülmez.
Güncel kılavuzlar tiroit hormonlarını TSH 10’ un üzerinde olduğunda ve TSH düşük de olsa semptomatik olan, genç ve tedavi için başka indikasyonları olanlarda tavsiye etmektedir.
Subklinik hipotiroidi için hormon tedavisi hızla artmıştır. Levotiroksin 2015’ de USA’ da en çok yazılan ilaçlar listesine girmiştir.
Birleşik Krallık’ ta da 1996-2006 arasında tiroit ilaçları yazılması subklinik hipotiroidi insidansında buna uygun bir artma olmamdan iki misli artmıştır.
Bir araştırmaya göre de hastaların üçte birine tek bir TSH sonucuna göre tedavi başlanmıştır; oysa TSH seviyeleri dalgalanma gösterir ve kendiliğinden normale de döner.
Bir araştırma da tedavi başlandığında bunun senelerce sürdürüldüğü ortaya çıkmıştır.
Hayat boyu tedavi, takip külfetinden kaçının ama istisnalar da olabilir
Gereksiz levotiroksin kullanılmasının potansiyel zararları belli değildir ama hayat boyu tedavi külfeti de dikkate alınmalıdır.
Doktorlar, tiroit hormonları ile tedavi yerine tiroit fonksiyon bozukluklarını takip etmelidir.
İstisnalar da vardır: Bu tavsiyeler, gebe kalmak isteyen kadınlar ve TSH seviyeleri 20’nin üzerinde olanlar, ağır semptomları olanlar, 30 yaşından gençler için geçerli değildir.
Uzmanlar buna rağmen tiroit hapı kullananların ilaçlarını kesmemeleri ve bir soruları varsa bunu doktorlarıyla görüşmeleri gerektiğine dikkat çekiyorlar.
Tiroit tembelliği (hipotiroidi) nedir?
Hipotiroidi her 20 kişiden birinde görülüyor ve erişkinlerde ve kadınlarda daha fazla görülüyor.
Hipotiroidili hastalara hayat boyu kullanmak üzere T4 (levotirokisn) veya çok daha pahalı olan T3 hapları yazılıyor.
İngiliz Kılavuzlarına göre birçok hastanın bu tedaviye ihtiyacı olmamakla beraber ilaçlar bazılarında denenebilir ve birkaç ay sonra hastanın fayda görüp görmediğine göre bir değerlendirme yapılmalıdır.
Newcastle Üniversite’ sinden Prof. Simon Pearce “Bugün için tiroit hastalıkları gereksiz tedavi ediliyor (overtreatment) ama mevcut delillere dayanarak genç hastaları tedavi etmemek için henüz erken. Bazıları tedaviden sonra kendilerini daha iyi hissedeceklerdir” diyor.
Gelelim neticeye
Bu ilaçlar tüm dünyada olduğu gibi bizde de birçok kişiye gereksiz yere yazılıyor ve bir kere tedavi başlanan hastaların çoğu senelerce hatta ömür boyu bu ilaçlara abone oluyor.
Benim de dikkatimi çeken bu hususun uzmanları tarafından dile getirilmesi ve gereksiz tedavilere (overtreatment) karşı çıkılmasından büyük mutluluk duydum.
Panele katkıda bulunan uzmanlar endüstri ile menfaat münasebetleri olmadığını da açıklamışlar; ilaçlara ve tedavilere methiyeler düzenlerin endüstri ile ilişkili olmaları ihtimali çok ama çok yüksektir.
Kaynaklar:
https://www.bmj.com/content/365/bmj.l2006
Bu tür açıklamalrın tiroit uzmanlarından değil de bir göğüs hastalıkları uzmanından gelmesi ne kadar üzüntü verici! İyi ki varsınız hocam.
Bu ilaçları özellikle kadınlara çok yazıyorlar. benim çevremde adeta bu hastalık salgın gibi bir durumda. Bu yazıya göre çoğumuz bunu boşuna alıyormuşuz. Bunu doktorumla konuşacağım. Nazan hanım da çok haklı bu arada. Sizden başka gereksiz ilaçlardan bahseden yok, herkes ilaçları tedavileri aşıları her şeyi köpürtmekle meşgul. teşekkür ederiz size efendim.
bana doktor beş sene çnce verdi 2 sene kadar kullandım o ds düzensiz olarakk 3 senedir de tamamen bıraktım kontrole falan da gitmiyorum gayet de iyiym bu ilacı boşuna içmişim diye düşünüyorum doğru mu yaptım bilmem
troitkonusunda bilgileriniz için teşekürler troiti çalışmayan biri olarak ilaca karşı olan biriyim bitkisel ne kullanabiliriz