TESTOSTERON DÜŞÜKLÜĞÜ KOVİD ÖLÜM RİSKİNİ ARTIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Kanda erkeklik hormonu (testosteron) düşük olan KOVİD hastalarında ölüm riskinin yüksek olduğu gösterildi.

Araştırma, Hamburg-Eppendorf Üniversitesi Tıp Merkezi’ nde yoğun bakım bölümünde tedavi edilen 35’i erkek dokuzu kadın toplam 45 KOVİD hastası üzerinde yapıldı (1).

Bunlarda hipertansiyon, kanser, obezite, tip 2 diyabet gibi altta yatan hastalıklar vardı.

Bu hastalarda içlerinde testosteron ve dihidro-testosteronun da bulunduğu 12 hormonun seviyelerine bakıldı.

Erkeklerin yüzde 68.6’ sında testosteron ve yüzde 48.6’ sında ise dihidro-testosteron seviyeleri düşük; kadınların yüzde 60’ ında testosteron seviyeleri yüksek ama dihidro-testosteron seviyeleri normal bulundu.

Klinik tablonun ağırlığını gösteren SOFA değerlerinin erkelerde IL-6, kadınlarda IL-2 ile korelasyon gösterdiği tespit edildi.

Testosterone effects infographics Royalty Free Vector Image

KOVİD hastalarında ölüm sitokin fırtınası adıyla bilinen bağışıklık sisteminin virüslere karşı aşırı güçlü cevabı yüzünden oluyor.

Aslında vücudu virüslere karşı korumayı amaçlayan bu cevap aşırıya kaçtığında akciğer hasarı, akciğer ödemi ve ölüme kadar ilerliyor.

Testosteronun bu sitokin fırtınasını baskılayıcı etkisi olduğu düşünülüyor çünkü testosteronları normal seviyelerde olan hastalarda sitokin fırtınası görülmüyor.

Sağlıklı bağışıklık sistemi için testosteron şart

Testosteronun, bağışıklık sisteminin sağlıklı çalışmasında ve vücudun enfeksiyonlara karşı korunmasında çok önemli rolü vardır.

Erkeklerde testosteron seviyesi düşüklüğünün sadece seks hayatı ve kas kitlesini değil kronik hastalık risklerini de etkilediği biliniyor.

Eksikliğinde tip 2 diyabet, artrit, kalp-damar hastalığı, felç, akciğer hastalığı, hipertansiyon ve depresyon gibi hastalıkların riski artıyor (2).

Testosteronu tabii olarak yükseltmenin yolları ise hareketli olmak, adam gibi beslenme, yeterli ve kaliteli uykudur.

Testosteron düşüklüğünün sebebi kolesterol düşürücü ilaçlar da olabilir

Testosteron seviyeleri düşüklüğünün testis travması ve enfeksiyonları, kemoterapi, alkolizm, siroz, kronik böbrek yetersizliği, obezite veya aşırı kilo kaybı, ileri yaş ve ilaçlar gibi pek çok sebebi olabilir.

Bu ilaçlar içinde en önemlisi günümüzde çok yaygın olarak kullanılan statinler yani kolesterol düşürücü ilaçlardır.

Hastaların statin kullanıp kullanmadıkları ve kolesterol seviyeleri hakkında bilgi verilmemekle beraber bunların çoğunun yaşlı ve statinlerin çok kullanıldığı hastalıklara sahip olması bu ihtimali öne çıkarıyor.

Statinler, sadece kolesterol sentezini değil testosteron ve östrojen gibi seks hormonlarının yapımını da baskılarlar ve bu tür ilaçları alanlarda az miktarda ama istatistiki anlamlı bir düşüş olur.

Statinler D vitamini sentezini bozarak da bağışıklığı zayıflatabilirler.

What is Andropause? Causes, Symptoms, and Diagnosis » Cenegenics

Gelelim neticeye

Çin’ de KOVİD hastaları üzerinde yapılan iki ayrı araştırmada kötü kolesterol (LDL-kolesterol) seviyeleri yüksek olanların enfeksiyonla mücadelede daha başarılı oldukları ortaya çıkmıştı (3, 4).

Bu araştırma da KOVİD’ in hafif atlatılması ve ölümlerin önlenmesinde kolesterol ve testosteron seviyelerinin önemli olduğunu gösteriyor.

Kolesterole “mukayyet” olmada büyük fayda var!

Kaynaklar:

1.https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.05.07.20073817v1.full.pdf

2.https://www.nature.com/articles/s41598-018-24347-6

3.https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.24.20042283v1.full.pdf

4.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7166305/

***

EK 1 (6.9.2022): Statin yani kolesterol hapı kullananlarda seks hormon seviyelerinin daha düşük olduğu tespit edildi. Kolesterol hapı içiyorsanız, aklınızda bulunsun!

Kaynak: https://academic.oup.com/jcem/advance-article-abstract/doi/10.1210/jc.2019-00530/5509372?redirectedFrom=fulltext

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. sALİM dedi ki:

    bU ERKEKLERİN NEDİR ÇEKTİĞİ COVİTTEN.

Siz de yorumunuzu paylaşın: