TABİATTA 20 DAKİKA GEÇİRMEK STRES HORMONLARINI AZALTIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Frontiers in Psychology isimli dergide yayınlanan araştırmaya göre tabiatta 20 dakika geçirmek stres hormonu (kortizol) ve alfa-amilaz seviyesini azaltıyor (1).

Araştırmaya katılan 36 kişiden, 8 hafta süreyle haftanın üç günü 10 dakika veya daha uzun zamanı dışarıda, tabiatla etkileşime girebilecekleri bir yerde geçirmeleri istendi.

Bu sahalar çalışma yerlerine yakın bahçe ve halka açık parklara kadar herhangi bir yer olabiliyordu.

Katılımcılar tabiatta yürüyebiliyor veya oturabiliyorlardı ama bu süre içinde egzersiz yapmıyor, sosyal medya ve telefonla meşgul olmuyor, sohbet etmiyor veya kitap okumuyorlardı.

Stres hormonu olarak bilinen kortizol ve alfa-amilaz katılımcıların tükürüklerinde tabiata çıkmadan ve sonra ölçüldü.

İlgili resim

Tükürükteki kortizolde yüzde 11.7/saat olan günlük düşüş dışında yüzde 21.3/saat azalma oldu; düşüş 20-30 dakikalar arasında en fazla idi.

Tükürükteki alfa-amilazda, çok az aktif olan bir denek haricinde günlük yüzde 3.5/saat düşüş dışında yüzde 28.1/saat düşüş tespit edildi.

Aktivite tipinin hormon seviyelerini etkilemediği görüldü.

20-30 dakikadan sonra hormon düzeylerindeki azalmanın çok yavaşladığı görüldü, tabiatta geçirilen günün zamanı stres seviyelerini etkilemiyordu.

Gelelim neticeye

Sağlıklı yaşamanın tıpla alâkası olmadığını anlayan, hastalarına ilaç şirketlerinin sentetik ilaçları yerine bu tür “tabiat hapları” yazan doktorların sayısı giderek artıyor (2).

Belediyelerimizin de, insanların kolayca ulaşıp gezebilecekleri, yürüyebilecekleri, piknik yapabilecekleri, kafalarını dinleyebilecekleri park, koru ve sahil şeritleri yaratması gerekiyor.

Ruhu ve bedeni dinlendirmenin, tüm hastalıkların en iyi ilacı harekettir.

Kaybettiğimiz eşeğimizi bulacağız inşallah.

Kaynaklar:

1.https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2019.00722/full

2.http://ahmetrasimkucukusta.com/2018/11/05/yazilar/tip-yazilari/uzun-yasama/iskoc-doktorlar-hastalarina-artik-tabiat-yaziyorlar/

***

EK 1 (18.3.2023): Bahçeyle uğraşmak, stres ve kaygıyı hafifletiyor ve çeşitli hastalıklara yakalanma riskini azaltıyor.

Kaynak: https://www.thelancet.com/journals/lanplh/article/PIIS2542-5196(22)00303-5/fulltext

Makale: Effects of a community gardening intervention on diet, physical activity, and anthropometry outcomes in the USA (CAPS): an observer-blind, randomised controlled trial

***

EK 2 (16.12.2023): Tıp da Orhan Veli gibi diyor ki: Bilmezdim tabiatın bu kadar tesirli, İlaçlarınsa kifayetsiz olduğunu Bu derde düşmeden önce. Tabiat, stresi azaltıyor, tansiyonu düşürüyor ve tüm sebeplere bağlı ölüm riskini azaltıyor. Doktorlar artık “yeşil reçete” yazıyor çünkü vademekumda bu etkileri gösteren tek bir ilaç yok! bmj.com/content/383/bm

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Hüsrev dedi ki:

    İlaçları kim içecek o zaman, o antidepresanları sakinleştiricileri…??

Siz de yorumunuzu paylaşın: