OTÇULLAR, ETÇİLLERDEN DAHA ŞİŞMAN

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Ota talim eden vejetaryen kardeşlerimizin dikkatine sunuyorum.

Bu habere göre, “su içsem yarıyor” yerine, “ot yesem yarıyor” denebilir.

Sizler için üzgünüm.

***

Herkese Bilim ve Teknoloji’ den:

İsviçre’de gerçekleştirilen bir araştırma, otçul memeli hayvanların, etçil hemcinslerine kıyasla daha büyük karınlara sahip olduğunu ortaya oydu. Hayvan iskeletlerinin 3D rekonstrüksiyonuna dayanan araştırmada dinozorlarda bu farklılığın olmadığı görülüyor. Tahminlere göre bitkiler ete kıyasla daha zor sindirildiğinden otçulların daha büyük bağırsaklara ihtiyaçları var, dolayısıyla göbekleri de daha hacimli. Ancak bu tez ayrıntılı bir şekilde incelenmemişti.

Zürich Üniversitesi’nden Marcus Clauss şimdi ilkel zamanlara ait 120 dört ayaklı hayvanın göğüs ve karın biçimini inceledi. Bu amaçta dinozorlar, sürüngenler, kuşlar ve memelilere benzer sürüngenler olan sinapsit fosilleri için bir 3D iskelet veri bankası oluşturuldu.

İlgili resim

Verilerin bilgisayar destekli görsel değerlendirilmesiyle de omurga, göğüs kafesi ve leğen kemiğiyle sınırlanan göğüs-karın bölgesinin rekonstrüksiyonu yapıldı. Bu şekilde elde edilen sonuçlara göre otçul memelilerin göğüs-karın bölgesi etçillere kıyasla iki misli büyük. Bu da otçul memelilerin gerçekten de daha büyük bağırsaklara sahip olduklarının bir kanıtı diyor Clauss.

Fakat ilginç olarak etçil ve otçul dinozorlarda böyle bir farklılık ortaya çıkmamış. Bu da belki dinozor iskeletleri için güvenirli bir rekonstrüksiyonun yapılamadığı anlamına gelebilir. Bulgu öte yandan memeliler ve diğer tetrapodların (dört bacaklılar) temelde farklı morfolojik ilkelere sahip olduğunu da açıklıyor olabilir. Mesela farklı bir solunum organının, beslenme biçiminin memeliler ve dinozorların beden yapıları üzerinde farklı etkimesine neden olabileceği düşünülüyor.

Kaynak: https://www.herkesebilimteknoloji.com/haberler/yasam/otcullar-etcillerden-daha-sisman

 

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Murat dedi ki:

    Daha şişman değiller aslında, sadece mide ve bağırsakların kapladığı alan büyüktür. Ki gevişenler 4 midelidir, midenin ilk ve en büyük bölümü olan rumen adeta bir fabrika gibidir, burada yoğun bir sindirim ve üretim faaliyeti vardır. Özetle sığırlar şişman değillerdir, fizyolojilerinin gereği olarak gevişmek, otları sindirmek ve bazı besin öğelerini (vitaminler, yağ asitleri vb) sentezlemek için geniş bir sindirim alanına ihtiyaç duyarlar. Belli ki başlık makaleye ilgiyi çekmek için ve sehven böyle atılmış, konuyu bilmeyenler için yanıltıcı olabilir. Halbuki makale okunduğunda başlıktaki anlam çıkmıyor, gerçekte etçil ve otçullar arasında anatomik değerlendirmelerle sindirim sistemi alanı kıyaslanıyor.

  2. Rahime dedi ki:

    Et şişmanlatmıyor doğrudur .Ot yemediğim için mi şişman değilim ?

Siz de yorumunuzu paylaşın: