MUTASYONA UĞRAYAN VE YAYGINLAŞAN KORONAVİRÜS DAHA KOLAY BULAŞIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

İnsan hücreleri ve hayvan modellerinde yapılan araştırmaya göre, spike (S) proteininde bir D614G ikamesi ihtiva eden, şu anki baskın SARS-CoV-2 varyantı bulaşıcılığı artırmak için evrimleşmiş gibi görünmektedir.

Spike D614G ikamesi küresel SARS-CoV-2 suşlarında yaygındır fakat viral patogenez ve bulaşıcılık üzerindeki etkileri belirsizliğini korumaktadır.

Bu ikameyi ihtiva eden SARS-CoV-2 varyantı özellikle insan havayolu epitel hücrelerinde daha etkili enfeksiyon, kopyalanma ve rekabet kabiliyeti sergilerken soyundan geldiği vahşi virüsle kıyaslandığında morfoloji (yapı) ve nötralizasyon hususiyetlerinin değişmediği görüldü.

İnsan ACE-2 transgenik fare ve Suriye hamsterlerinin her iki virüsle enfeksiyonu solunum sistemi dokularında ve hastalıklarında benzer viral titrelere yol açtı.

Bununla beraber, D164G varyantı hamsterlerde vahşi virüs tipine göre önemli derecede daha hızlı bulaştı ve artmış rekabet kabiliyeti gösterdi.

Bu veriler, D164G ikamesinin insan hücreleri ve hayvan modellerinde SARS-CoV-2’ nin bulaştırıcılığını, rekabet kabiliyetini ve bulaştırıcılığı artırdığını ortaya koyuyor.

Gelelim neticeye

Etkinliklerinin yüzde 95’ e kadar çıktığı bildirilen KOVİD aşılarının bu yeni varyanta karşı ne kadar etkili olduklarının gösterilmesi gerekir.

Kaynak: https://science.sciencemag.org/content/early/2020/11/11/science.abe8499

***

EK 1 825.11.2020): Koronavirüsü durdurulamaz hale getiren ‘614G’ mutasyonu. New York Times, yeni tip koronavirüs meydana gelen “614G” isimli mutasyonun, Kovid-19’un insandan insana çok daha kolay yayılmasını sağladığını duyurdu. Habere göre araştırmacılar, bu mutasyonun Kovid-19’un pandemiye dönüşmesini sağlayan mutasyon olduğu kanısına vardı. 

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyaya yayılan yeni tip koronavirüsün, çok daha hızlı yayılması araştırmacıları harekete geçirdi. Bu durumu inceleyen bilim insanları, “614G” isimli mutasyonun, virüsü kötü etkilediği ve insandan insana çok daha kolay yayılmasını sağladığı sonucuna vardı. Kovid-19, daha önce defalarca mutasyona uğramış ancak bu salgının seyrini değiştirmemişti.

“614G” İSİMLİ MUTASYON ÇİN’İN DOĞUSUNDA MEYDANA GELDİ

Amerikan New York Times gazetesinin haberine göre araştırmacılar; “614G” isimli mutasyonun Ocak ayında Çin’in doğu kesiminde meydana geldiği, oradan ABD’ye ve  Avrupa’ya daha sonra da dünyaya yayıldığı sonucuna vardı.

KOVİD-19’U PANDEMİYE DÖNÜŞTÜREN MUTASYON

Arizona’daki Translational Genomics Research Institute’te genetikçi olan David Engelthaler, bu mutasyonun Kovid-19’un pandemiye dönüşmesini sağlayan mutasyon olduğu kanısına vardı. Zira araştırmacılar, “614G” isimli mutasyonun, Wuhan’da ortaya çıkan orijinal Kovid-19’dan daha farklı ve çok çok daha bulaşıcı olduğunu belirtti.

Kaynak: https://www.medimagazin.com.tr/guncel/koronavirus/tr-koronavirusu-durdurulamaz-hale-getiren-614g-mutasyonu-11-686-92536.html

***

EK 2 (20.12.2020): İngiltere, mutasyona uğrayan yeni koronavirüs türünün yüzde 70’e kadar daha bulaşıcı olabileceğini açıkladı. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, başkent Londra dahil ülkenin güneydoğusunda son dönemdeki vaka artışlarının mutasyon geçirmiş yeni koronavirüs türünden kaynaklandığını açıkladı. Johnson, eldeki ilk verilere göre, tespit edilen bu yeni türün eskisine kıyasla yüzde 70’e varan oranlarda daha bulaşıcı olabileceğini belirtti. Johnson, bu yeni türün daha ağır hastalığa yol açtığı ya da daha yüksek ölüm oranına sahip olduğunu gösteren herhangi bir bulgu olmadığını aktardı. Kaynak: https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-55378509

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: